Traian Băsescu, fostul președinte al României, a declarat că Moldova ar intra în UE doar prin unirea cu România. El a adăugat că unirea se va produce, în ciuda faptul că obtuzității unor oameni politici.

„Unire, unire. O facem. Să știți că este o bucurie să mergi în adunări și să se strige «unire». Înseamnă că ești identificat cu acest ideal, și alături de Eugen Tomac, este probabil idealul nostru ca oameni politici, și îl vom menține până când unirea se va întâmpla, pentru că popoarelor nu reușete să li se opună nimeni până la capăt. Nici măcar obtuzitatea oamenilor politici la un moment dat nu poate să blocheze pentru totdeauna un ideal al unei națiuni. Iar basarabenii sunt parte integrantă a poporului român și cu sau fără voia altor oameni politici, unirea se va produce.

Sincer, intenția mea să fac în această întâlnire ceea ce fac și în România, adică să explic celor cu care mă întâlnesc ce este UE. Hotarul UE e trasat pe Prut. Republica Moldova nu va fi invitată în următorii 50 de ani să fie membră a UE ca stat, de aceea v-o spun deschis aici – numai unirea cu România aduce Republica Moldova în UE și numai prezența în UE scoate țara dintr-o zonă gri. Rămân frații noștri ucrainieni. E destul. Nu ne mai băgăm și noi în zona gri. Numai așa o poate duce în UE unde măcar ai perspectiva prosperității și o poate așeza în zona de securitate, în NATO”, a afirmat Traian Băsescu, la Chișinău, unde PMP a prezentat programul partidului pentru alegerile europarlamentare.

Președintele de onoare al PMP, care deschide lista formațiunii la alegerile pentru PE, a explicat și semnificația sloganului partidului „Uniți în Europa”.

„În al doilea rând, plecăm cu sloganul «Uniți în Europa». Se referă la noi la cele două națiuni de pe malurile Prutului. Nimeni nu ne poate opri să restabilim cel mai important crez care cred în România – Unirea. Sloganul nostru e cel care va defini acțiunea noastră că europarlamentari. Va trebui făcut un efort de explicare, dar acesta este mia puțin necesar. Acolo trebuie să ne asumăm obiective pragmatice. Când vor constata că 3 milioane de cetățeni din Republica Moldova sunt și cetățeni români ce mai pot să ne facă? Cine ne mai poate opri? Dar există decalajul, faptul că România a intrat în UE, în NATO. Republica Moldova a rămas aici. Sursele de finanțare pentru Republica Moldova trebuie mărite pentru a veni din urmă”, a spus Băsescu.

Te-ar putea interesa și: