Fostul președinte Traian Băsescu, în prezent europarlamentar, susține că responsabilitatea pentru aspectele negative ale noului Raport MCV pe Justiție trebuie să fie împărțită între responsabilii europeni și cei români.
Fostul președinte a declarat în exclusivitate pentru Evenimentul Zilei că rezultatele negative, înregistrate după zece ani de monitorizare, reflectă și calitatea asistenței primite de la partenerii europeni, faptul că aceștia s-au rezumat la evaluarea sistemului și nu s-au implicat pentru a-l îmbunătăți.
„După zece ani de MCV, modul în care arată acest raport reflectă și calitatea asistenței pe care am primit-o de la Comisia Europeană, în domeniul Justiției. Așa cum îi spune și numele, acest mecanism implică nu doar verificare ci și cooperare. Dacă raportul este negativ, înseamnă că specialiștii care ar fi trebuit să ne ajute să creștem calitatea actului de justiție și-au luat banii degeaba. S-au limitat doar să discute cu reprezentanții unor ONG-uri, să consulte statistici despre cei trimiși în judecată și despre condamnări fără intre în profunzime“, a declarat Traian Băsescu.
În opinia lui Traian Băsescu, în loc să se documenteze din statistici și din interviuri cu reprezentanții unor ONG-uri, specialiștii UE ar fi trebuit să pună accent și să se implice în pregătirea profesională a magistraților, judecători și procurori:
„Ar fi trebuit să-și propună ca prioritate și să pună accentul pe pregătirea profesională a magistraților. O soluție ar fi fost ca UE să acorde asistență în pregătirea profesională și să trimită educatori bine pregătiți care să ajute la formarea magistraților astfel încât să asigure un act de justiție mai bun și nu doar persoane care să se limiteze doar la evaluarea sistemului“.