Editura Evenimentul si Capital

Relatări din culisele vieții la Cotroceni. Trei oameni-cheie au dezvăluit episoade necunoscute publicului larg. Cum a trecut România prin cele mai grele momente

Traian Băsescu și câțiva apropiați
Autor: | | 3 Comentarii | 5112 Vizualizari

Trei dintre oamenii apropiați lui Traian Băsescu, Sebastian Lăzăroiu, Valeriu Turcan și Iulian Fota, au dezvăluit detalii neștiute despre cele două mandate ale fostului președinte.

Sociologul Sebastian Lăzăroiu, fost consilier pe probleme de securitate națională Iulian Fota, și consultantul politic Valeriu Turcan au vorbit despre momente-cheie din mandatele lui Traian Băsescu și despre modul în care fostul președinte a acționat atunci când situația a cerut intervenția acestuia în mod imperativ. Discuția a pornit de la cartea Adrianei Săftoiu, „Cronica de Cotroceni”.

Sebastian Lăzăroiu: „Cartea dnei Săftoiu e un pretext bun ca să vorbim eventual despre ce a făcut Traian Băsescu în cei zece ani de mandat. Pe mine chiar nu mă interesează cancanurile. Dna Săftoiu a fost doi ani la Cotroceni, eu am fost șapte ani, Iulian Fota a fost șase ani, Valeriu Turcan cinci ani. Cei mai grei ani au fost după ce a plecat dna Săftoiu – primul referendum de demitere, măsuri de austeritate, al doilea referendum de demitere, alegerile. Acelea au fost momente grele pentru statul român. Când nu treci prin momente grele, sigur, te uiți la lucruri mici. Nu înseamnă că trebuie să aruncăm zece ani de mandat în derizoriu, că din ce-am văzut, asta face ea.”, conform Digi24.

Iulian Fota: „După șase ani de lucru cu președintele Traian Băsescu nu cred că trebuie să citesc cartea Adrianei Săftoiu ca să știu cum a fost Traian Băsescu. E o chestiune de onoare, odată ce lucrezi cu un om, bucătăria internă a omului respectiv să rămână bucătărie internă. Traian Băsescu a fost șeful statului român. Aia a fost bucătăria nu a lui Traian Băsescu, a fost bucătăria statului român. Pe de altă parte, ce nu-mi place mie, indiferent ce scrie Adriana Săftoiu în carte, pe media din România, în special pe anumite televiziuni, se rostogolesc aceleași mesaje. E clar că Traian Băsescu a nemulțumit pe unii. Traian Băsescu a fost întotdeauna un independent. A gândit cu capul lui, a acționat așa cum a crezut de cuviință că e mai bine pentru România, nu l-am simțit niciodată pe Traian Băsescu remorcat de un grup de interese sau altul.

E și-n practica noastră. Am văzut că Ion Iliescu a fost făcut bolșevic, Emil Constantinescu după ce a plecat din post a fost umilit în fel și-n chip, așa cum și Traian Băsescu a fost umilit pe povestea cu casa care i se cuvenea ca reședință. E o chestiune pe care ar trebui să o discutăm și ca popor. De ce trebuie să ne umilim liderii și să-i facem să treacă prin perioade dificile pentru ei ca persoane? Toți cei trei președinți, atunci când țara a avut nevoie de o decizie radicală, tranșantă, dureroasă pentru ei politic, au făcut în momentele-cheie ce trebuia pentru țara asta. Fiecare dintre ei, după ce și-a încheiat funcția, a trecut printr-o perioadă nedreaptă, de umilire a lor ca persoană.”

Valeriu Turcan: „Portretul este unul incomplet. Adriana Săftoiu a pierdut multe din momentele cruciale care definesc profilul prezidențial. E un mandat complex, trebuie studiat în profunzime. Au fost câteva teme, cum este cea a anticorupției, care au evoluat spectaculos, de la sprijinirea în forță la acuzațiile de guantanamizare a României. Mie mi se pare, în cazul Adrianei, că se vrea această carte și un soi de capital, resursă politică pentru viitorul ei, și un fel de închidere a unei perioade poate potențial traumatice sau o închidere ritualică. Dacă asta s-a intenționat, nu-și va atinge scopul. Cartea asta o leagă și mai mult pe Adriana Săftoiu de Traian Băsescu. Acuma, vedeți dvs, și relația unui președinte cu consilierii spune ceva despre exercițiul puterii. Este evident efectul negativ al acestei cărți. Depinde și de Traian Băsescu cum va reuși să-și definească mandatele. Eu cred că despre mandatele lui Traian Băsescu trebuie să vorbească Traian Băsescu, nu terțe persoane. Aici o includ și pe dna Elena Udrea.”

Iulian Fota: „Eu cred că în primul rând ar trebui discutat ce a lăsat Traian Băsescu pentru țara asta. Relația cu Statele Unite e construită de Traian Băsescu. Nu neg realizările celorlalți doi președinți, dar Traian Băsescu a dus-o la maturitate (parteneriatul strategic, scutul de la Deveselu). E apoi momentul Haga și inclusiv cele două comandamente NATO. Traian Băsescu, care citea tot și când simțea că e important un lucru, nu-l mai lăsa până nu-l înțelegea până la literă, a înțeles că România risca să iasă din summitul din Țara Galilor fără nimic și a reușit în câteva luni, insistând cu telefoane, vorbind inclusiv cu vicepreședintele Biden, ca România să obțină ce obțin și Polonia și țările baltice. A lăsat o moștenire pe zona aceasta de securitate. Noi nu vrem să-l evaluăm pe Traian Băsescu, noi vrem să-l înjurăm.”

Sebastian Lăzăroiu: „Peste 50, 100 de ani, în cărțile de istorie vor rămâne deciziile, nu cărticelele astea cu coperți colorate, reviste de cancan, astea dispar. Poate n-au fost întotdeauna cele mai bune decizii, poate trebuie analizat și contextul. La decizia de tăiere a salariilor din 2010 toți spun că a fost decizia lui Traian Băsescu. Fals. Au fost îndelungi discuții, la care am luat parte, și cu Banca Națională, și cu Guvernul, cu instituții. Și toți au ajuns la concluzia că dacă nu luăm niște decizii, economia intră în colaps. FMI cerea să creștem taxele și impozitele, dar înseamna să omorâm economia. Toți oamenii politici s-au ascuns sub masă atunci. Și președintele a vrut să-i protejeze și și-a asumat.”

Dragnea, ce LOVITURA pentru Irina Tanase! Nu are voie sa faca ASTA in urmatorii 3 ani

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI