Băsescu îşi prezice a doua suspendare

Preşedintele a anunţat aseară la "Naşul" că dacă va fi din nou suspendat după 30 noiembrie, nu va mai pleca de la Cotroceni. Contraofensiva sa va fi atacarea unei eventuale decizii a parlamentului la Curtea Constituţională şi desemnarea unui premier "agreat de toţi".

Cu bătăliile electorale duse în colegii, preşedintele Traian Băsescu a ieşit aseară într-un maraton televizat transmis de la Teatrul Naţional, lansând o nouă temă de campanie: a doua suspendare. În replică la ameninţarea că „se va întâmpla ceva“ de săptămâna trecută a liderului PC Dan Voiculescu, şeful statului a venit la „Naşul“, cu o contraofensivă.

A validat varianta suspendării ca „o nouă lovitură de stat posibilă“ şi a anunţat că într-o astfel de situaţie va ataca decizia finală a parlamentului la Curtea Constituţională, pe principiul conflictului între instituţii.

Cât despre viitorul premier, Băsescu a adăugat, pe lângă criteriul încrederii pe care trebuie să o aibă în acesta, enunţat anterior, alte două condiţii: „să fie agreat de toţi“ şi „să nu creeze conflicte în negocierea unei majorităţi solide“. „Nu plec de la Cotroceni“

„După ce parlamentul votează în frunte cu Voiculescu şi Geoană suspendarea preşedintelui, nu plec de la Cotroceni. Iau hotărârea şi o atac la Curtea Constituţională“, i-a replicat Băsescu lui Voiculescu pe care l-a aşezat în fruntea „echipei Hrebenciuc - Geoană - Tăriceanu“ care „se gândeşte“ la a doua suspendare, „ca să-şi pună un premier care să-i servească“. Preşedintele a adăugat că ştie de două luni de acest plan, însă a fost evaziv în privinţa detaliilor.

„Dacă prima dată nu am creat un conflict între instituţia prezidenţială şi parlament, de această dată merg la Curtea Constituţională cu eventuala hotărâre de suspendare. Sunt măsuri pentru a obliga Curtea să se pronunţe pe legalitatea suspendării. E vorba de acţiunea de după suspendare“, şi-a pus Băsescu pe masă intenţiile, interpretând că „Mama Legilor“ - Constituţia - „îl face intangibil“ în chestiunea desemnării premierului.

În timpul câştigat până la eventuala pronunţare a Curţii, preşedintele s-a declarat pregătit să numească primul-ministru „imediat după anunţarea rezultatelor alegerilor“. „Ştiu cine va fi premierul“

„Obiectivul meu e ca imediat după ce se dau rezultatele alegerilor să desemnez un prim-ministru care să fie agreat de toţi (...) Să nu creeze conflicte (...) Să poată să-şi construiască în negocierea cu partidele o majoritate solidă. (...) Eu îl ştiu“, a mai spus Băsescu.

Pe Mircea Geoană (PSD) şi pe Călin Popescu Tăriceanu (PNL) i-a exclus din nou, pe motiv că nu îndeplinesc „criteriul încrederii“. Cât despre Theodor Stolojan (PDL), Bă- sescu a afirmat că „n-a fost într-o campanie“ care să îl facă să nu aibă încredere în el, „dar nu înseamnă că e singura soluţie“.   În acest context, şeful statului a amintit totodată că România a avut până acum, şi trei premieri independenţi.