Băsescu îl vrea din nou în cărţi pe Blaga

„Au fost câteva atacuri ale PSD. Voi?...“, i-a întrebat şeful statului pe PDL-işti.

Sub pretextul unei întâlniri întâmplătoare cu Vasile Blaga, la Târgul de carte Bookfest, preşedintele Traian Băsescu a dat ieri, în faţa camerelor de luat vederi, o nouă probă a prieteniei sale cu democrat-liberalul candidat la Primăria Capitalei.

După lansarea cărţii consilierului său, politologul Cristian Preda, la care a fost invitat, Băsescu a renunţat la băile de mulţime obişnuite în astfel de momente şi s-a îndreptat glonţ spre Blaga, să-i strângă mâna cu un zâmbet larg şi să-l invite „la o bere“. Sfaturi pentru stafful PDL Din stânga şefului SIE, Mihai- Răzvan Ungureanu, candidatul a luat şi el un aer de şuetă, acceptând fără să stea pe gânduri invitaţia lui Băsescu: „Te aştept la o bere, după“. În jurul lui, spuma PDL-istă, absentă acum o lună, la lansarea pentru Bucureşti din Parcul Titanii - Theodor Stolojan, Valeriu Stoica şi chiar, ceva mai în spate, fosta consilieră de la Cotroceni, Elena Udrea, pe care Blaga a înghiţit-o greu în prima linie a partidului.

Cum berea a fost amânată la sfatul lui Stolojan pentru o dată viitoare, fără ziarişti, Băsescu nu a plecat de la Bookfest fără a da câteva sfaturi staffului de campanie al lui Blaga. Entuziasmat de întâlnirea cu consilierii candidatului, preşedintele le-a sugerat, evitând însă camerele de luat vederi, o abordare mai incisivă. „Au fost câteva atacuri ale PSD. Voi?...“, a spus el printre dinţi înainte de a se urca în maşină. Actuala Constituţie permite „guvernări toxice“

Dincolo de sugestiile de campanie pentru oamenii lui Blaga, Băsescu a oficializat, la Bookfest, punctele-cheie în care doreşte să modifice Constituţia. Cartea lui Preda, „Regimul, partidele şi sistemul politic din România“, pe care şeful statului spune că „a apucat să o răsfoiască“, i-a dat prilejul să vorbească despre „uriaşele deficienţe“ ale Legii fundamentale.

Cu argumentul că trăieşte „în mijlocul regimului“, Băsescu s-a declarat pe deplin îndreptăţit să pună la zid „ambiguităţile“ actualei Constituţii, care „ne-a fost utilă în perioada de tranziţie, cât a garantat imposibilitatea abandonării democraţiei în favoarea sistemului de dinainte de Revoluţie“.

Acum însă, susţine Băsescu, „democraţia e doar o etichetă“, Constituţia „generează crize şi nu creează instrumente de soluţionare“, separaţia puterilor în stat e doar „declarativă“, permite „guvernări majoritar minoritare“, „toxice“, „creează toate condiţiile pentru ca regimul să fie folosit în interesul partidelor“ şi face ca regimul politic să fie „prea puţin deschis către oameni“. „Avem o Constituţie care îndepărtează politicul de popor. Alegerile sunt singurul moment în care cetăţeanul este invitat să participe la decizia politică. După aceea este uitat“, s-a plâns Băsescu, cerând ca „referendumul să devină obligatoriu pentru politicieni“.