Băsescu îl provoacă pe Avocatul Poporului să apere Educația de Guvern

Modificările aduse prin ordonanță de urgență legii Educației vor permite din nou eternizarea rectorilor în funcții și amestecul politicului în universități.

Președintele Traian Băsescu i-a scris, ieri, Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, cerându-i să atace la Curtea Constituțională OUG nr. 49/2014 care modifică legea Educației. Ordonanța cuprinde o serie de prevederi controversate, care agită deja mediul universitar. Cum numai Avocatul Poporului poate ataca la CCR ordonanțele de urgență care nu au fost dezbătute de Parlament, șeful statului îi cere lui Ciorbea să-și exercite această competenţă.

„Rectozaurii” revin

Controversata ordonanță deschide ușa controlului politic și atentează la autonomia universitară. Reprezentanții studenților au cerut deja demisia ministrului în funcție. Studenții denunță intenția Guvernului de a-i eterniza în funcții pe rectori, după ce numărul maxim de mandate în fruntea universităților fusese redus la două. Ordonanța mai sus citată introduce sintagma „mandate complete”, astfel că un rector își va putea da demisia cu doar câteva zile înainte de expirarea celui de-al doilea mandat, pentru a face rost de unul nou.

Expertul în educație Ștefan Vlaston subliniază că „s-a scos și limita de vârstă pentru rectori.” „Fostul ministrul Daniel Funeriu impusese o limită de vârstă odată cu pensionarea. Acum, rectorii vor deveni stăpâni pe viață în universități”, spune el. O altă problemă ar fi eliminarea incompatibilităților între funcțiile de conducere în universități și cele parlamentare. „Guvernul Ponta face acum mișcarea decisivă de eliminare a in compatibilităților. Astfel, având în vedere că textul Constituției prevede că funcția de parlamentar e incompatibilă cu funcția publică de autoritate, ordonanța nu mai lasă loc niciunei interpretări, specificând că funcțiile de conducere din universitate nu sunt funcții publice de autoritate. Prin urmare, politica se poate întoarce glorios în universități”, explică Mihai Dragoș, președintele ANOSR.

Cumularea funcțiilor publice nu este văzută cu ochi buni nici de către Ștefan Vlaston: „Rectorii nu pot fi şi parlamentari, în primul rând pentru că nu le poţi face pe amândouă bine, iar în al doilea rând, nu este în regulă să influenţeze, în calitate de parlamentari, o lege. De ce credeţi că au funcţionat atât de bine fabricile de diplome? Fostul ministru Hărdău a spus clar că universităţile private controlează Ministerul Educaţiei şi Parlamentul României”.

Rugat să comenteze această modificare, rectorul Universității „Al. I. Cuza” din Iași, Vasile Ișan, a declarat că în ceea ce-l privește nu este interesat să ocupe o funcție în Parlament și că mulți rectori pe care îi cunoaște sunt de aceeași părere. Potrivit lui Ișan, dacă rectorul care ocupă și o funcție de parlamentar se autosuspendă dn postul universitar, atunci nu mai este nicio problemă. Și în perioada interbelică mulți rectori erau și parlamentari, a argumentat Ișan.

Patrimoniul, din nou o pradă

O altă prevedere scandaloasă este aceea care permite unei persoane fizice să întemeieze o universitate privată și, mai apoi, să rămână cu patrimoniul acesteia în condițiile în care sunt scutite de taxe și impozite, fiind socotite instituții non-profit. „A mai fost o încercare asemănătoare de a impune o astfel de măsură, însă a fost respinsă de Senat. Acum, au reuşit acest lucru prin ordonanţă de urgenţă, pe care nu poate să o atace nimeni”, a explicat Vlaston.

Argumentele președintelui

În scrisoarea către Avocatul Poporului, Traian Băsescu argumentează că prin OUG „a fost încălcat regimul constituțional privitor la emiterea ordonanțelor de urgență, fiind nesocotite, în același timp, dreptul la învățătură și dreptul la proprietate privată”. Președintele argumentează că ordonanța aduce o serie de modificări legislative cu un puternic impact negativ atât în sfera învățământului preuniversitar, cât și în planul învățământului universitar. El reamintește că potrivit alin. (4) și (6) al Art. 115 din Constituție, ordonanțele de urgență pot fi adoptate «numai în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată ». Președintele subliniază că în acest caz nu este întrunit criteriul de urgență și reamintește și că există decizii CCR care reglementează situația patrimoniului universitar.