Băsescu îi roagă pe profesori să amâne greva

Şeful statului spune că îl va trimite la Palatul Victoria pe cel susţinut de partidul care va avea majoritate.

Cu câteva ore înainte de începerea campaniei electorale, preşedintele Traian Băsescu le-a transmis partidelor că nu pot spera la un premier pe care să i-l impună decât dacă obţin 50%+1 din voturi pe cont propriu, şi nu în alianţe postelectorale.

Şeful statului a trasat aseară câteva condiţii de negociere partidelor care vor veni după 30 noiembrie să-şi discute intrarea la guvernare şi l-a scos, dintre variantele de posibili premieri, pe Mugur Isărescu, cu toate că a vorbit despre necesitatea unei „corelări perfecte“ a politicilor fiscale viitoare cu cele ale BNR, pentru a diminua efectele crizei economice. Isărescu, scos din cărţi

„Viitorul guvern? Îl văd bine. Expresie a voinţei populare şi puţin a preşedintelui, care numeşte premierul“, a spus Băsescu, zâmbind larg, la conferinţa de presă excepţională de aseară, prima în adevăratul sens al cuvântului după instalarea la Cotroceni, în 2004. Lui „puţin“ i-a dat însă un sens mai larg. „Am înţeles că sunt partide care-şi fac calcule aşa, necitind bine Constituţia, că dacă nu fac 50%+1, dar vin şi spun: «Uitaţi, noi împreună formăm majoritatea», vor avea premier. Îi invit să citească Constituţia şi să renunţe şi la ideea că, «dacă nu ni-l pune, cine ştie ce facem»“, a dat Băsescu de înţeles că, dacă niciun partid nu va avea majoritatea rezultată de la urne, îşi rezervă dreptul de a alege un prim-ministru după propriile reguli.   În faţa variantei „un economist“, şeful statului a zâmbit cu satisfacţie, răspunzând însă evaziv: „Nu neapărat“. A scos din cărţi varianta Isărescu, vehiculată în ultima vreme în mediul politic. „Dacă vă gândiţi la speculaţii în legătură cu guvernatorul BNR, renunţaţi la ele“, a mai spus Băsescu. „Sper să fiu mai norocos“ decât cu Tăriceanu

Cât despre Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele a renunţat la conflictul pe faţă cu acesta, însă l-a ironizat subtil. „Vreau să cred că nu va fi ca în 2004. Sper să fiu mai norocos. Şi România să fie mai norocoasă“, a adăugat el.

În al doisprezecelea ceas al mandatului actualului guvern, Băsescu a susţinut că nu crede că diferenţele de opinie dintre el şi Tăriceanu „sunt atât de mari cum se arată“, dar i-a dat premierului o replică tăioasă. „Pot să spun că relaţia mea cu premierul nu se va deprecia până acolo încât să fac publice discuţiile din CSAT“, a adăugat el.

2009

Soluţia prezidenţială pentru criza economică: „voinţă şi cap“

În replică la previziunile sumbre ale lui Tăriceanu, preşedintele Băsescu a anticipat ieri un 2009 în care România nu va fi „consistent afectată“ de criză, ci va avea chiar o creştere economică de 4,5%-5%.

După o nouă întâlnire avută ieri cu bancherii şi cu reprezentanţii BNR, şeful statului a declarat lipsită de credibilitate analiza Standard & Poor’s, care a scăzut ratingul de ţară al României şi a asigurat că „după ce vor trece emoţiile, cu certitudine, sistemul bancar românesc va relua creditarea atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru societăţi“.

„Cu toată criza aparentă, România are soluţii pentru diminuarea efectelor. România va fi afectată şi acest lucru se vede deja, dar susţin că putem să evităm o criză dramatică. Ne mai trebuie voinţă şi cap să utilizăm toate pârghiile“, a susţinut Băsescu. Ca soluţie, a trasat guvernului „obligaţia“ de a absorbi rapid fondurile europene destinate finanţării IMM-urilor şi dezvoltării, prioritate stabilită la ultimul Consiliu European.

În privinţa situaţiei băncilor, el a dat asigurări că acţionarii străini nu se vor retrage, iar „în două-trei săptămâni“ sunt „elemente să sperăm că dobânzile la credite se vor aşeza întrun palier rezonabil“. Băsescu a menţionat că datoria publică a României e de 11 miliarde de euro („extrem de scăzută“), iar rezerva valutară este de 27 miliarde de euro şi 100 de tone de aur, „cea mai mare de la revoluţie încoace“. (Anca Simina) SCUZE

Cotroceniul s-a răzgândit în privinţa ANL

După ce a acuzat marţi guvernul de lipsă de onestitate în amânarea legii salarizării profesorilor, preşedintele Băsescu şi-a retras ieri cel mai puternic argument al pledoariei sale critice. Băsescu s-a „scuzat“, spunând că a făcut „o eroare“ când a afirmat că salariile „clientelei“ din ANL au fost mărite de guvern de 4,4 ori. El a rectificat, spunând că nu salariile au crescut de patru ori, ci doar baza de calcul, de la 100, cât era în 1999, la 440. Cu o zi înainte, ministrul lucrărilor publice, Laszlo Borbely, a explicat că majorarea invocată de Băsescu nu a fost de 400%, ci doar de 12%.