Băsescu i-a curtat pe maghiari acasă la UDMR

TÂRGU-MUREŞ. Pentru că Uniunea nu-i cedează voturile comunităţii din primul tur, preşedintele îşi face campanie om la om.

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România l-a desemnat, oficial, pe preşedintele executiv Kelemen Hunor drept candidat la preşedinţia României. Prezidenţiabilul maghiar îi încurcă planurile lui Traian Băsescu, care, în primul tur de scrutin al alegerilor de la sfârşitul anului, nu se va putea baza pe voturile maghiarilor.

În replică la strategia formaţiunii maghiare, preşedintele a ales să-şi petreacă ziua de sâmbătă la Târgu-Mureş, în încercarea de „a eclipsa” şedinţa Con siliului Reprezentanţilor Unional (CRU) ai UDMR şi a se adresa direct electoratului maghiar.

Kelemen, votat fără emoţii

Din postura de unic candidat, Kelemen Hunor a obţinut 67 de voturi „pentru” şi 19 „împotrivă”. Decizia a fost luată după ce o serie de membri ai CRU au solicitat fie amânarea acestei decizii până în septembrie (în speranţa că par ti dele româneşti vor veni cu o ofertă), fie susţinerea liderului PNL, Crin Antonescu.

De altfel, ideea negocierilor a revenit pe parcusul reuniunii. Liderul UDMR, Marko Bela, a spus că “este foarte probabil ca, după prezidenţiale, să se restructureze viaţa politică românească”. “Nu este cert acest lucru, dar este foarte posibil, chiar şi dacă actualul preşedinte va mai primi un mandat de cinci ani. Dar şi dacă nu va mai primi. Atunci, mai mult ca sigur, restructurarea este certă”, a spus Marko. Ce va face Uniunea în acest context? “Vom putea negocia în al doilea tur”, a explicat el.

Liderii UDMR au anunţat deja ce îşi doresc de la politicienii români. „Noi, ma ghiarii, respectăm statul român, sărbătorile şi simbolurile naţionale, dar aşteptăm să fim şi noi respectaţi”, a fost reacţia lui Kelemen Hunor. El a spus că un exemplu de respect ar fi „nediscriminarea” primarilor UDMR atunci când se împart fondurile din rezerva bugetară. Preşedintele, pupat de ţigănci Până la eventualele negocieri postelectorale cu liderii UDMR, preşe dintele Traian Băsescu încearcă să obţină voturile direct de la alegătorii maghiari. El a fost la Târgu-Mureş pentru a participa la zilele oraşului. „Vă iubesc, într-adevăr, fără rezerve şi în mod egal, pe toţi cei care aveţi buletin şi paşaport românesc în buzunar”, le-a spus preşedintele locuitorilor municipiului, de pe scena din Cetate.

Înainte de a intra în Cetate, Băsescu a fost nevoit, potrivit ritualului, să bea un pahar de palincă, până la fund, după care să spargă paharul de pământ. Apoi, preşedintele şi soţia sa, Maria, au fost întâmpinaţi cu o scenetă reprezentând arderea unei vrăjitoare pe rug. În primul loc vizitat, Platoul Corneşti, preşedintele a fost pupat de câteva pirande în cos tume tradiţionale, împodobite cu aur, care i-au garantat că, dacă e “pupat de ţigănci, nu-l va atinge focul”. Femeile i-au mulţumit preşedintelui că le-a dat „aurul strămoşilor înapoi”.

PREOCUPARE

Frunda, îngrijorat de ascensiunea lui Hunor

Marko Bela, cel care l-a sprijinit pe Kelemen Hunor, a ţinut să dea asigurări că desemnarea acestuia „nu înseamnă în niciun caz că eu şi colegii mei din generaţia mai veche lăsăm steagul jos şi ne predăm”, aluzie la preşedinţia UDMR.

În schimb, Gyorgy Frunda a comentat că un rezultat bun la prezidenţialele din toamnă ar constitui „un avantaj serios” pentru Kelemen Hunor şi l-ar propulsa automat printre favoriţi, dacă s-ar decide să candideze peste doi ani la şefia „plină” a UDMR. De altfel, Frunda a fost unul dintre cei care au susţinut că Marko Bela trebuie să candideze la prezidenţiale.

SUCCESOR. Marko Bela (centru) spune că desemnarea lui Kelemen Hunor (dreapta) nu îl va trimite la pensie Foto: Agerpres