Preşedintele a fost evaziv în a spune dacă va alege primul-ministru dintre Stolojan, Tăriceanu şi Geoană.
Suita celor trei potenţiali premieri, care s-au declarat până acum dispuşi să-şi „tragă“ partidele în campanie - Mircea Geoană (PSD), Călin Popescu-Tăriceanu (PNL) şi Theodor Stolojan (PDL) -, este ţinută deocamdată în corzi de preşedintele Traian Băsescu.
Dacă în ultimul an s-a menţinut ferm pe poziţie că, după alegerile parlamentare, premierul pe care îl va numi va proveni din PD (actualul PDL), marţi seara, la televiziunea publică, şeful statului a şovăit să arate, măcar voalat, spre unul dintre prim-miniştrii de campanie.
Pus în situaţia de a se pronunţa dacă îl va numi pe vreunul dintre cei trei, Băsescu a fost evaziv. „N-aş vrea să fac aprecieri pe această temă. N-aş vrea să fac, cel puţin la stadiul acesta“, a spus el, zâmbind uşor ironic.
Comentariul precaut al lui Băsescu, făcut în contextul în care PDL îşi oficializează mâine decizia în privinţa premierului, iese din linia urmată până acum pe acest subiect. „După alegerile viitoare, având în vedere că mandatul meu oficial se termină în 2009, în decembrie, cu certitudine, primul-ministru va fi de la PD“, anunţa preşedintele pe 3 iulie 2007, la Realitatea TV.
Varianta premierului din „partidul de suflet“ a fost avansată şi la momentul moţiunii de cenzură a PSD, din octombrie. „Voi încerca să refac dreapta“ şi „cu certitudine opţiunea mea va fi un premier PD“, a spus Băsescu pe 27 septembrie, tot la TVR, după ce l-a trimis pe Geoană, cu pretenţii de premier, „să cureţe PSD“ de Ion Iliescu, Adrian Năstase şi Viorel Hrebenciuc.
Varianta care circulă în mediul politic este aceea că numirea unui premier de la PDL ar fi condiţionată de obţinerea unui procent peste 40% la alegeri. În caz contrar, inclusiv liderii PDL se aşteaptă ca Băsescu să vină cu un nume-surpriză agreat de toate partidele unei eventuale coaliţii la guvernare.
Război de campanie cu trusturile de presă Marţi seara însă, preşedintele a fost mai preocupat să se delimiteze încă o dată de aranjamentul democrat-liberalilor cu PRM din Senat şi să-i acuze pe ziariştii care au susţinut ipoteza implicării sale că „le iese pe gură propaganda mirosind a bani de la Rompetrol şi de la FNI“. „M-am simţit umilit când am aflat din presă.
M-am simţit umilit, pentru că mi-e foarte greu să uit că i-am fost actor principal de denigrare în «România Mare» de când mă ştiu, şi eu, şi soţia, şi copiii mei, şi tot. Dacă pe alţii nu i-a durut, problema este a lor“, a insistat Băsescu că „aranjamentul nu trebuia făcut“. A doua zi, Emil Boc şi l-a asumat ca pe o „eroare politică“.
Ţinta criticilor prezidenţiale nu a fost însă atât înţelegerea cu C.V. Tudor, cât „trustul lui Voiculescu şi trustul lui Vîntu“, în privinţa cărora Băsescu şi-a asumat „datoria să-i atenţioneze pe români“ că vor face „minciuna axă de campanie“.
A primit însă o replică fără precedent. Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu i-a transmis lui Băsescu că are „o părere exagerat de bună despre propria persoană“, dacă îşi imaginează că investiţia sa de 180 de milioane de euro a fost făcută pentru a-l „agresa“.
DNA Morar, „soluţia în interes naţional“
Preşedintele Băsescu a avut o poziţie mai tranşantă în privinţa şefiei DNA. „Soluţia în interes naţional ar fi menţinerea actualei conduceri. Altfel ar trebui timp pentru ca o nouă echipă de conducere a DNA să convingă Bruxelles-ul că nu e implicată politic şi rămânem doi ani monitorizaţi“, a pledat Băsescu pentru menţinerea lui Daniel Morar, după avizul negativ dat de CSM Monicăi Şerbănescu, propusă de ministrul justiţiei. Şeful statului a anunţat că încă mai aşteaptă „un răspuns“ din partea lui Cătălin Predoiu, care îl însoţeşte, în premieră, într-o vizită în Coreea de Sud.
AVERTISMENT
Dispută pe numirea procurorilor În privinţa legii prin care numirea şefilor DNA, DIICOT şi ai Parchetului General a fost trecută în Comisia juridică a Senatului din competenţa preşedinţiei în cea a CSM, Băsescu a avertizat că, „dacă va fi cazul“, o va ataca la Curtea Constituţională, unde urmează să numească al nouălea judecător. O „săgeată“ a trimis şi spre Lidia Bărbulescu, preşedinta CSM: „Dânsa nu-i competentă“. Legea nu va ajunge însă deocamdată pe masa preşedintelui, întrucât votul care trebuia dat ieri în plenul Senatului a fost amânat până săptămâna viitoare, din cauza absenteismului.