Fostul preşedinte, Traian Băsescu, a avut o intervenţie telefonică la România TV în care a declarat că şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, trebuie să demisioneze.
"Marea problemă este că doamna Kovesi, fără pic de respect, a continuat politica pe care a stabilit-o împreună cu Coldea ca să domine celelalte puteri ale statului. CCR a venit și a spus stop joc! Adică doamna Kovesi s-a pretat la niște abuzuri greu de imaginat, a cenzurat decizia politică. O să mai aibă eșecuri mari. Ca să le evite are o singură soluție: să plece! Așa cum și Grindeanu trebuie să plece! Această doamnă a batjocorit tot ce înseamnă drepturi fundamentale, puterea executivă în momentul în care a chemat 5-6 miniștri ca să îi ancheteze. Vă dați seama cum s-a simțit ministrul de Externe cînd a fost obligat să predea telefonul unui plutonier? Dacă doamna Kovesi nu a înțeles că face un mare abuz, înseamnă că nu înțelege nimic și ar trebui să se ocupe de altceva. Dacă e incompetentă, trebuie să plece. Dacă a făcut-o că acesta este modul ei de a lucra, prin abuz, trebuie să plece. Doi oameni au spus că prin puterea cătușelor și umilirea oamenilor vor putea domina și Executivul, și Parlamentul, și judecătorii. Această doamnă intimidează judecătorii în instanță prin DNA și ne arată că unii de teapa lui Florică și Pescariu pot să rămînă cu banii furați. Această doamnă a avut dosare în mînă prin care se dovedea că jurnaliști de la grupul Intact au participat la spălarea de bani și ea a spus că nu are niciun dosar. S-a depășit orice limită! Statul nu poate fi condus de procurori. Doamna Kovesi trebuie să răspundă pentru ce a făcut. Și aici nu mă refer la plagiat! Nu are decența. Dacă vrea să salveze DNA-ul din punctul de vedere al credibilității, trebuie să plece. A primit o lecție dură din partea CCR. O să vină vremea ca cei care sunt azi în închisori să spună cum au fost amenințați. În România este încă greu să spui adevărul, dar Kovesi trebuie să plece. Și-a dovedit incompetența și boala puterii pe care o are. Această anchetă este un abuz, nu poate continua sub nicio formă. Această doamnă nu a citit nici măcar Constituția. Predicția mea este că drumul lui Negulescu îl vor lua mai mulți procurori în timp", a precizat Băsescu.
"Procurorii trebuie să înţeleagă că s-a depăşit orice limită, iar statul ăsta nu poate fi condus de procurori, pentru că oamenii ăştia nu vor merge la SRI să le dea o pâine, să le mărească salariile", a afirmat fostul şef al statului.
De asemenea, el a adăugat că "(Kovesi - n. red.) a abuzat de puterea de a pune cătușe oricui, de la parlamentari pînă la judecători. A batjocorit toate instituțiile statului. Trebuie spus tot!".
"Cineva a lămurit-o cum e Constituția, cum e cu separarea puterilor în stat. Cineva a lămurit-o că nu are șanse la CCR și a declinat responsabilitatea cu noaptea-n cap. Cum credeți că s-a luminat într-o noapte că nu e de competența ei cînd au atîtea dosare pe cap? A trimis dosarul unui procuror care se află în siajul doamnei Kovesi, cînd el trebuia să fie jupînul ei", a completat Băsescu.
Fostul şef al statului a punctat că "Kovesi nu mai are nicio soluţie decât să plece. A folosit instituția în folos propriu. A ajuns să fie crezută de oamenii din stradă ca fiind zeița dreptății, dar ea e a abuzului".
CCR a admis existenţa unui conflict
Curtea Constituţională a admis, luni, că există un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Guvern pe tema anchetei privind OUG 13. Sesizarea în acest sens a fost făcută de către preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
Motivarea Curţii Constituţionale în cazul conflictului constatat între Guvern şi DNA, referitor la dosarul adoptării Ordonanţei 13, va fi determinantă pentru cursul anchetei, a arătat, luni, Ministerul Public.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) anunţă că a luat cunoştinţă de decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) privind constatarea existenţei unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Ministerul Public prin Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).
”Există conflict juridic între autorităţi când o putere îşi arogă competenţe, puteri care revin altei puteri", a declarat preşedintele CCR, Valer Dorneanu.
Preşedintele CCR consideră că, în cazul dezbătut de Curte, este vorba de un asemenea conflict juridic. Dacă Parchetul (DNA - n.r.) s-ar fi limitat în acţiunea sa să verifice dacă în mod concret s-a săvârşit vreo infracţiune în legătură cu acele fapte, lucrurile s-ar fi derulat în mod firesc, fără apariţia unui conflict. DNA a început o acţiune care s-a marcat prin descinderi la MJ, audieri de la cel mai mic la cel mai mare în legătură cu felul în care s-a adoptat un act normativ. El se aprobă în anumite condiţii şi este o putere delegată din partea autorităţii legislative (...) DNA s-a apucat să vadă în ce măsură s-au îndeplinit condiţiile unei OUG, dacă s-au primit toate avizele, lucruri care exced competenţelor DNA”, a spus Dorneanu.