Legăturile dintre Băsescu și temuta Securitate. Documentele care îi ridică probleme fostului președinte

Antena 3 a prezentat o serie de documente care ar dovedi faptul că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității, folosind pseudonimul Petrov.

Mihai Gâdea a prezentat două note informative date de Traian Băsescu despre doi elevi de la Institutul de Marină.

Traian Băsescu şi-a văzut dosarul de la CNSAS cu doar câteva zile înainte alegerilor europarlamentare şi ar fi recunoscut că notele informative olografe îi aparţin. Dosarul a fost înregistrat, miercuri, la Curtea de Apel Bucureşti.

Anterior, Colegiul CNSAS a aprobat Nota de constatare. Aceasta conţine, potrivit informaţiilor Europa Liberă, descrierea documentelor găsite în diverse dosare despre Traian Băsescu, copii ale notelor informative, atât olografe, cât şi cele redactate de ofiţerul de Securitate în urma discuţiilor cu sursa, istoricul dosarului şi corespondenţa dintre diverse instituţii.

Potrivit Europa Liberă, Traian Băsescu nu are angajament cu Securitatea, lucru spus şi de acesta ulterior ( „colaborare, colaborare, dar nu există angajament”). Pe de altă parte, Băsescu a negat faptul că ar fi avut numele de cod „Petrov”, aşa cum a afirmat Antena 3.

Traian Băsescu ar fi fost racolat în perioada în care era student la Institutul de Marină din Constanţa.

CNSAS a făcut, în 10 mai, precizări legate de procedură, în cazul dosarului privind stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii pentru Traian Băsescu, la o zi după ce a decis trimiterea dosarului în instanţă şi după ce în presă au apărut informaţii pe această temă. CNSAS menţionează inclusiv că o persoană poate fi considerată colaborator/lucrător al Securităţii numai în urma pronunţării, de către instanţa competentă, a unei hotărâri definitive care să ateste această calitate.

„Colegiul a adoptat nota de constatare şi a dispus introducerea la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti a acţiunii în constatare pentru stabilirea calităţii de colaboratoral Securităţii pentru următoarea categorie de persoane: art.3 lit.b, art.5 alin.1 (deputat sau senator în Parlamentul României, membru în Parlamentul European - 1 persoană.”, a anunţat CNSAS.