Băsescu, despre trocul PDL-PRM: "Este anormal"

După întâlnirea pe care a avut-o luni cu liderii PDL, la mai bine de trei luni de relaţii reci, preşedintele Traian Băsescu s-a delimitat aseară, în direct la televiziunea publică, încă o dată de aranjamentul democrat- liberalilor cu PRM din Senat. "E un aranjament clasic, dar nu trebuia făcut atunci când era vorba de Vadim Tudor (...) E anormal", a spus Băsescu, adăugând că s-a simţit "umilit" când a aflat "din presă".

Cel care a făcut ieri publică întâlnirea cu şeful statului a fost chiar preşedintele PDL, Emil Boc. Potrivit acestuia, democrat-liberalii s-au cerut la Băsescu ca să-i dea „o explicaţie“, „văzând că instituţia prezidenţială este târâtă involuntar în acest subiect“. „Nu ne-a acceptat argumentele, dar sper că cel puţin a înţeles că a fost o decizie, pe fond, de bună-credinţă, administrativă“, a spus el. Potrivit unor surse din partid, discuţia n-ar fi avut însă loc la Palatul Cotroceni, ci undeva în oraş, la masă fiind şi cei doi prim-vicepreşedinţi, Theodor Stolojan şi Adriean Videanu.

Erijat în ţintă constantă a injuriilor liderului PRM, Băsescu s-a arătat uşor dezamăgit la TVR că „pe alţii nu i-a durut“ atitudinea lui Vadim Tudor din parlament la condamnarea comunismului, dar a scos totuşi partidul de suflet din ecuaţia unei alianţe cu PRM: „Nu s-a făcut o înţelegere între partide, ci cu o persoană“, a spus Băsescu.

„Propaganda miroase a bani“

Şeful statului s-a dezlănţuit în schimb împotriva ziariştilor care au susţinut ipoteza acordului său în înţelegerea care i-a salvat lui Vadim Tudor scaunul de vicepreşedinte la Senat. „E un joc pe două trusturi de presă: al lui Voiculescu şi al lui Vântu. Le iese pe gură propaganda mirosind a bani de la Rompetrol şi de la FNI“, a spus el, arătând indirect şi spre fostul amic Mircea Dinescu („Am văzut oameni care au pretenţia că au fost disidenţi, dar miros a benzină de la Patriciu“).

Preşedintele s-a referit şi la votul recent din comisia juridică a Senatului prin care atribuţia numirii şefilor de Parchete este trecută de la Cotroceni la CSM, avertizând că va ataca legea la Curtea Constituţională, unde urmează să numească în următoarele zile al 9-lea judecător.

În privinţa DNA, Băsescu a susţinut că „soluţia în interes naţional e menţinerea actualei conduceri“.