Liderul PMP și-a detaliat proiectele de guvernare și l-a criticat pe actualul premier Dacian Cioloș. Intervenția sa vine după ce presa a scris că Băsescu ar putea fi susținut de PMP să fie viitorul premier
La nici 24 de ore după fuziunea dintre PMP și UNPR, Traian Băsescu i-a reproșat viitorului său președinte executiv, Valeriu Steriu, fost președinte al UNPR, că l-a susținut public pe Dacian Cioloș. „Exclud posibilitatea ca PMP să facă cadouri cu anticipație. În politică nu se fac cadouri! Declarația lui Steriu a fost un cadou! De ce să facă un cadou? Deocamdată (Cioloș) nu a demonstrat că poate. Pentru mine etalon e faptul că nu a fost o licitație pentru un kilometru de autostradă, cum nu s-a semnat un contract pentru un kilometru de autostradă în mandatul lui Ponta”, a declarat liderul PMP, în emisiunea EVZ, moderată de Mălin Bot pe B1 TV.
Băsescu a fost destul de nuanțat în ceea ce privește candidatura sa pentru postul de prim-ministru. „N-aș vrea să fi rămas răspunsul meu de ieri ca unul definitiv. Întrebarea fost așa: ”Ce profil trebuie să aibă premierul României?”, și eu
Opoziția lui Arafat, ignorată
În intervenția sa de pe B1 Tv, președintele PMP a continuat însă să prezinte proiecte de guvenare, prioritățile fiind infrastructura, sănătatea și educația. Vorbind despre sistemul de sănătate, de această dată el a evitat să îl atace dur pe Raed Arafat, cel care s-a opus proiectului de reformă susținut, în 2012, de Traian Băsescu. „Nu aș zice că mai e un personaj important în sistemul medical pentru că acționează în Ministerul de Interne și oricând avem un accident pe DN1, A1 sau A2 vom avea festivalul salvărilor roșii, iar într-un caz ca Siutghiol n-o să ne pornească bărcile. Atât timp cât avem specialiști în spectacole TV printre demnitari o să continue spectacolul, dar o să murim cu zile”, a afirmat fostul șef al statului. În plus, Băsescu a insistat pe introducerea unui moratoriu în ceea ce privește tăierea pădurilor, spunând că tratatele UE permit o astfel de măsură. „Când a fost disputa dintre Guvern și Iohannis, niciunul nu a vrut să taie nodul gordian și să spună că impune un moratoriu în baza clauzei din Tratat”, a susținut liderul Mișcării Populare.
PMP vrea viceprimar la București
După ce PMP a trecut de la patru consilieri generali la șase, urmare a absorbției UNPR, acest partid a început negocierile pentru ocuparea funcției de viceprimar. „Vom analiza foarte atent toate variantele și cum putem duce cel mai bine la îndeplinire angjamentele noastre electorale”, a spus Robert Turcescu, liderul organizației din București a Mișcării Populare. În prezent, un post de viceprimar este liber, urmare a demisiei lui Tudor Ionescu, zis Tudy. Miercuri, fostul președinte al UNPR Valeriu Steriu a spus că în teritoriu, în consiliile unde s-au făcut majorități ale formațiunii cu PSD, acestea se vor păstra și vor fi consolidate în urma fuziunii cu PMP. Totuși, potrivit unor surse din PMP, Robert Turcescu, ales consilier general, nu este interesat de poziția de viceprimar al Gabrielei Firea.