Băsescu cere socoteală pe tema Educaţiei

Preşedintele Traian Băsescu a cerut premierului Emil Boc să prezinte o informare cu privire la planul de adoptare a soluţiilor legislative cu privire la Educaţie.

Şeful statului a mai solicitat primului-ministru să precizeze termenul e care Executivul şi l-a propus pentru adoptarea soluţiilor legislative, care au fost transmise Guvernului, inclusiv ministrului Educaţiei, în luna aprilie.  În comunicatul prezentat de siteul Preşedinţiei, se precizează că preşedintele "consideră că întârzierea adoptării legilor de reformă a Educaţiei echivalează cu sacrificarea interesului copiilor cu cel puţin încă un an de zile". În continuare, au fost specificat algoritmul conform căruia au fost elaborate măsurile legislative, subliniindu-se necesitatea unei ample consultări publice, demarate în urmă cu mai mult de doi ani.

Etapele procesului sunt:

  1. Prezentarea publică a Raportului Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza şi Elaborarea Politicilor din Domeniile Educaţiei şi Cercetării din România (România educaţiei, România cercetării, la data de 12 iulie 2007);
  2. Acordul politic transpartinic pentru reforma Educaţiei (Pactul Naţional pentru Educaţie, semnat în data de 5 martie 2008 de către toate partidele parlamentare);
  3. Elaborarea documentului Strategia de modernizare a educaţiei intitulată „Educaţie şi Cercetare pentru Societatea Cunoaşterii” (care rezumă contribuţiile unui număr de 14 organizaţii - partide, sindicate şi ONG-uri, publicat în luna octombrie 2008);Asumarea de către sindicate prin Acord a documentului Strategia de modernizare a educaţiei intitulată „Educaţie şi Cercetare pentru Societatea Cunoaşterii” (24 octombrie 2008);
  4. Elaborarea soluţiilor legislative de către comisia condusă de profesorul Mircea Miclea (30 aprilie 2009). 

Duminică, în cadrul declaraţiilor susţinute la şedinţa extraordinară a Guvernului, preşedintele Traian Băsescu s-a adresat ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, căreia i-a sugerat să nu rateze încă un an fără reforme în învăţământ.

Tot atunci, şeful statului a adăugat că, din punct de vedere calitativ, educaţia în România este dezastruoasă, iar, pentru redresarea acesteia, a propus decongestionarea programei şi reintroducerea disciplinelor de studiu adaptate la realităţile economice şi sociale imediate.

"Despre păpădie şi salată, orice copil poate să afle de pe Google. (...) Avem nevoie de mecanici auto", a subliniat Traian Băsescu.

CITIŢI ŞI:

Băsescu acuză cârdăşia din Educaţie BĂSESCU ANUNŢĂ RECESIUNEA