Basescu blocheaza legea pensiilor

Presedintele nu permite intrarea in vigoare a legii privind marirea pensiilor pana cand guvernul nu-i va prezenta sursele de finantare.

„Legea va fi promulgata, dar ii voi pune sa arate banii inainte de promulgare, ca sa fiu convins ca legea va fi aplicabila si nu este o lege mincinoasa. De aceea solicit guvernului fundamentarea financiara a bugetului de asigurari sociale din care vor fi platite pensiile”, a spus Traian Basescu ieri-seara, intr-o declaratie facuta la Cotroceni.

Totodata presedintele i-a trimis o scrisoare premierului, cerandu-i sa precizeze daca se vor modifica plafoanele de acordare a ajutoarelor pentru incalzire si cele pentru medicamente compensate pensionarilor cu venituri mici.

Traian Basescu a precizat ca, daca plafoanele nu vor fi modificate, atunci marirea pensiilor este o pacaleala pentru ca „pensionarii primesc 50 de lei pe luna in plus la pensie, dar nu mai primesc 80 de lei pe luna la incalzire”. „Cu cat vor reactiona mai rapid, cu atat o voi promulga mai rapid”, a promis seful statului.

Declaratia lui Traian Basescu a venit ca replica la somatiile primite din partea mai multor lideri politici de a promulga legea pensiilor. „A bloca acest proiect de lege ar fi un gest nu numai gresit, din punct de vedere politic, ci si un gest extrem de gresit din punct de vedere moral si al rolului presedintelui in societate”, il avertiza Geoana pe Basescu, intr-o scrisoare deschisa.

Asemenea lui Geoana, si alti lideri politici au luat pozitie cerandu-i sefului statului sa nu mai intarzie intrarea in vigoare a legii privind marirea pensiilor. „Este o minciuna propagata de Geoana, de Voiculescu si de alte personaje ca nu voi promulga legea. O gogorita de vara in stilul specific acestor domni”, a replicat Basescu, acuzandu-i de demagogie.

De unde spune guvernul ca va lua banii

Conform proiectului de lege privind majorarea pensiilor, punctul de pensie ar trebui sa creasca cu 37,5% de la 1 ianuarie 2008 si cu 45% de la 1 ianuarie 2009.

Potrivit lui Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor, majorarea pensiilor ar presupune numai pentru anul viitor un efort bugetar de peste 2 miliarde de euro.

Cresterea nominala a PIB, estimata la peste 10% pentru anul viitor, va avea cea mai mare contributie la acoperirea resurselor necesare: de 1,1-1,2 miliarde de euro. Pe de alta parte, cresterea numarului de salariati, estimata la minimum 2%, si cresterea salariilor vor contribui cu circa 500 de milioane de euro.

Modificarile legislative din domeniul fiscal, prin care guvernul a majorat baza de impozitare a salariilor, vor aduce venituri suplimentare de 300-400 de milioane de euro. De asemenea, vor fi asigurate transferuri de la bugetul de stat la bugetul asigurarilor sociale, de 400-500 de milioane de euro.

Legea adoptata de Camera Deputatilor si trimisa spre promulgare presedintelui identifica, printre sursele de finantare ale bugetului asigurarilor sociale, extinderea aplicarii contributiilor la asigurari sociale la venitul brut total obtinut de persoanele fizice, ceea ce ar presupune o baza de calcul care sa includa si sumele din drepturi de autor, drepturi de proprietate intelectuala sau dividende. Ministrul Vosganian a precizat in repetate randuri ca aceste masuri nu vor determina o supraimpozitare a muncii, intrucat cota unica de impozitare va ramane la 16%.