Şeful statului a anunţat că a promulgat legea de mărire cu 50% a salariilor din educaţie, de la 1 octombrie. Decizia vine după ce Traian Băsescu s-a întâlnit astăzi cu liderii sindicatelor reprezentative din învăţământ pentru a lua o decizie în ceea ce priveşte mărirea salariilor profesorilor.
Reacţia liberalilor nu a întârziat să apară. Crin Antonescu a oferit două variante pentru Guvern: asumarea efectelor economice sau demisia. Executivul a anunţat că se va întâlni mâine dimineaţă pentru a discuta despre implicaţiile deciziei preşedintelui Traian Băsescu.
Şeful statului şi-a motivat decizia prin faptul că legea este constituţională şi respectă obligaţiile internaţionale asumate, încadrându-se în special în obiectivele Strategiei de la Lisabona.
Preşedintele a amintit şi de Pactul pentru Educaţie asupra căruia au convenit partidele şi la care s-au raliat şi sindicatele. Nepromulgarea legii ar fi putut fi interpretată ca o dezicere a preşedintelui de acest pact, a argumentat Băsescu decizia sa.
"Cu actuala salarizare este imposibil ca în sistemul de educaţie românesc să intre dascăli care să pregătească tânăra generaţie pe IT, pe limba engleză, limba germană, fizică sau matematică. Niciun absolvent bun de facultate nu vine pentru 700 de lei în sistemul de educaţie", a explicat şeful statului.
Camelia Spătaru, purtător de cuvânt al Guvernului, a precizat că premierul Călin Popescu Tăriceanu aşteaptă publicarea legii în Monitorul Oficial pentru a face declaraţii referitoare la acest subiect.
Întâlnire cu sindicatele
Patru federaţii sindicale au semnat astăzi, la Palatul Cotroceni, un acord prin care îşi asumă strategia de modernizare a educaţiei, elaborată de comisia prezidenţială condusă de Mircea Miclea, fostul ministru al Educaţiei din cabinetul Tăriceanu I, documentul urmând a fi transmis viitorului Parlament care să o transpună în legi. Discuţiile au avut loc la două zile după ce premierul Tăriceanu a transmis preşedintelui o scrisoare cu date privind impactul economic al majorărilor salariale în educaţie, al creşterilor de pensii şi al ajutoarelor pentru mame.
"Guvernul îşi asumă riscul sau demisionează"
După ce preşedintele Traian Băsescu a anunţat că a promulgat legea majorării salariilor profesorilor cu 50%, vicepreşedintele PNL Crin Antonescu a declarat că Guvernul are două opţiuni: aplicarea legii de majorare a salariilor profesorilor cu 50%, asumându-şi riscul economic alături de Parlament şi de preşedinte, sau să analizeze ipoteza demisiei.
"Nu mă surprinde faptul că preşedintele a promulgat această lege şi nu mă surprinde nici faptul că, în declaraţia sa publică, au apărut din nou elementele de campanie electorală. Preşedintele este acoperit în decizia sa de votul din Parlament şi de decizia Curţii Constituţionale, iar decizia cea mai dificilă revine Guvernului", a susţinut Antonescu pentru Mediafax.
A influenţat decizia lui Băsescu creşterea euro? Imediat după declaraţia preşedintului Traian Băsescu s-a observat o creştere a cursului euro-leu, însă reprezentantul ABN Amro ne-a explicat că acesta nu a fost influenţat de decizia de a majora majora salariilor profesorilor cu 50%, dar că se vor vedea consecinţe pe termen lung.
"Încă dinainte de declaraţia lui Traian Băsescu, euro cunoscuse o apreciere faţă de cursul de ieri. Creşterea până la 37.250 a fost o reacţie emoţională a pieţei, însă cursul a revenit în prezent la valoare de 36.800, cât era înainte de anunţul lui Traian Băsescu. Prin urmare, conform reprezentanţilor băncii, cursul valutar nu a fost infleunţat de hotărârea preşedintelui. Pe termen lung, majorarea salariilor profesorilor cu 50% nu este o ştirea tocmai bună pentru piaţa macroeconomică", ne-a declarat Dragoş Balaci, reprezentant ABN Amro. (Alina Vătăman) Vom reveni cu amănunte.
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 14:50
CITIŢI ŞI: