BĂSESCU ARUNCĂ BOMBA ÎN LOCUL LUI BOC

Preşedintele l-a devansat pe premier şi a propus ieri instituirea unui moratoriu pentru o perioadă de şase luni.

În toiul negocierilor la sânge dintre PSD şi PDL pe bugetul de criză, preşedintele Traian Băsescu a anunţat ieri, voalat, una dintre cele mai dure măsuri pe care executivul le-ar putea lua: îngheţarea timp de şase luni a salariilor şi a pensiilor. Soluţia moratoriului de şase luni a fost avansată de şeful statului ca „exemplu teoretic“ de măsură anticriză „extrem de raţio nală“ pe care, odată luată de guvernul Boc, ar susţine-o fără rezerve.

Scenariul prezidenţial a fost aruncat în discuţie în plină negociere între miniştrii PSD şi cei ai PDL pe fondurile care ar urma să fie alocate fiecărui minister, PSD-iştii insistând pentru sume consistente necesare majorărilor de pensii şi de salarii.

Liderul social-democrat Mircea Geoană a anunţat imediat că PSD nu va fi de acord. „Sub nicio formă nu vom fi de acord cu îngheţarea salariilor“, a declarat Geoană pentru EVZ. Preşedintele PSD consideră că guvernul trebuie să caute soluţii pentru majorarea salariilor. Surse din PDL, pe de altă parte, susţin că măsura a fost discutată anterior atât cu Geoană, cât şi cu miniştrii PSD.

Coaliţia nu a decis încă nimic Vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur, a declarat azi-noapte că nu s-a luat încă nicio decizie în privinţa îngheţării salariilor şi pensiilor.

"Au fost discutate mai multe scenarii şi i s-a cerut ministrului de Finanţe să prezinte mai multe variante", a spus Flutur, imediat după întâlnirea coaliţiei guvernamentale de la Palatul Victoria, care a durat până târziu în noapte.

Democrat-liberalul a adăugat că s-a vorbit şi de posibilitatea unui moratoriu, pe o perioadă de timp.

Cotroceniul pune presiune în negocieri

Cel care i-a prezentat populaţiei cartoful fierbinte nu a fost însă premierul Boc, ci preşedintele Băsescu. După ce s-a declarat „un susţinător fără rezerve al măririi salariilor profesorilor sau al instalării unei pensii minime“, Băsescu a anunţat la radioul public că nu va „reacţiona negativ dacă guvernul ar ajunge la o înţelegere cu sindicatele, ca, pentru şase luni, să vedem ce se întâmplă, cum evoluează economia, să îngheţe toate salariile şi pensiile“. „Deci nu i-aşacuza dacă le spun românilor: «Dragi români, asta e situaţia reală. Propunem un moratoriu pe orice mărire de salarii, pensii pentru şase luni, punem economia în mişcare, vedem care sunt rezultatele în bugetul de stat şi pe urmă mărim»“, a pus preşedintele în gardă populaţia.

Ca argument pentru amânarea majorării salariilor profesorilor, legiferată deja, Băsescu a trecut legea la capitolul „obiective până la sfârşitul mandatului“. Potrivit unor surse guvernamentale citate de NewsIn, una dintre variantele luate în calcul, în eventualitatea moratoriului, ar fi majorarea salariilor profesorilor din septembrie, în trei tranşe de câte 10%. Tot din septembrie ar putea intra în vigoare şi creşterea pensiilor cu 9%.

Preşedintele: „Eu, dacă aş fi guvern...“

În aceeaşi cheie a crizei, sub formula „eu dacă aşfi guvern“, preşedintele a sugerat executivului, la postul public de radio, disponibilizări în ministere, impozite de până la 90% pentru cei care cumulează salariul cu o pensie specială şi un împrumut extern de la Comisia Europeană supravegheat de Fondul Monetar Internaţional.

Băsescu susţine că România are nevoie imediat de 6-7 miliarde de euro pentru a rambursa creditele pe termen scurt contractate de fostul guvern, bani despre care a discutat cu Jose Manuel Barroso pe 12 ianuarie, la Bruxelles.

OPINII DIVERGENTE

Ce se câştigă de pe urma unei astfel de decizii Posibilitatea îngheţării salariilor angajaţilor la stat timp de şase luni are avantaje şi dezavantaje. Dacă măsura ar fi aplicată, bugetul de stat ar avea de câştigat banii rezultaţi din diferenţa de creştere salarială programată.

Însă acest lucru s-ar face sacrificându- i pe salariaţii cu venituri mici, având în vedere că ei sunt cei care urmau să beneficieze de majo rările din acest an. Efect negativ: reducerea consumului

În plus, Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical, a declarat, ieri, că păstrarea salariilor la nivelul actual se va traduce prin scăderea consumului. Directorul Societăţii Academice Române, Sorin Ioniţ ă, consideră că dezavantajele sunt doar de ordin politic, nu şi economic. „Economia câştigă reducând cheltuielile bugetare, din consum se întoarce la buget doar o fracţiune din ce pleacă.

Cheltuiesc 100 de unităţi şi se întorc la buget doar 10“, a spus Ioniţă. Şi Dragoş Cabat, preşedintele Camerei Analiştilor Financiari din România, ne-a spus că „această măsură nu va avea un impact semnificativ asupra consumului. În schimb, ar putea pune presiune în jos pe inflaţie“.

Ilie Şerbănescu: „Sunt prea puţini bani la buget“

La rândul său, analistul Ilie Şerbănescu susţine că „singura problemă constă în faptul că nu sunt suficienţi bani la buget. Băsescu dă glas unei realităţi pe care alţii se fac că nu vor să o vadă“.

Dacă măsura va fi aplicată, guvernul va trebui să înfrunte o lovitură de imagine, după promisiunile de ma joră ri salariale făcute în campania electorală.

„Oamenii au acceptat pentru a avea un loc de muncă asigurat“

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, a declarat, citat de Mediafax, că „măsura este bună, pentru că în economie nu numai că au îngheţat, dar s-au şi redus salariile, iar oamenii au acceptat pentru a avea un loc de muncă asigurat“.

Altfel spus, momentul de criză trebuie asumat în egală măsură de angajaţii la privat şi la stat. (Ana Bâtcă) AMĂGIŢI

Promisiuni din campania electorală uitate după alegeri

1 ianuarie 2009 ar fi trebuit să fie ziua în care cei aproximativ două milioane de pensionari care au fost încadraţi în grupele I şi II de muncă să aibă pensii mai mari, iar restul - până la 5.523.700 de vârstnici - ar fi trebuit să beneficieze de o mărire a punctului de pensie la 45% din salariul mediu pe economie: de la 697,5 lei, cât era în octom brie 2008, la 763,7 lei.

Bugetarii din învăţământ ar fi trebuit să primească şi ei salarii cu 50% mai mari, aşa cum prevede o lege votată în parlament şi promulgată de preşedintele Traian Băsescu, care a fost însă amânată. Totuşi, cei 270.000 de profesori din ţară ar putea primi în plus, după ultimele negocieri, 33% din salariu, dar şi asta în etape. De altfel, toate categoriile de bugetari (între 1,2 şi 1,5 milioane de persoane), care au cerut majorări salariale, aşteaptă cu buza umflată să treacă criza economică. (Andreea Ciupercă) VIZĂ DE LA COTROCENI

Miniştrii, verificaţi la dosare

Chiar dacă s-a declarat nemulţumit de lipsa de încredere dintre miniştri, dar şi de presiunile venite dinspre partide, preşedintele Băsescu a garantat, luni seara, într-un interviu la TVR, că toţi membrii actualului guvern au fost verificaţi la dosar. „Niciunul dintre ei nu a avut probleme nici legate de vechea Securitate, nici legate de actualele servicii de informaţii şi nici nu are un dosar penal pe rol“, a asigurat Băsescu, adăugând însă că „ce va fi de acum înainte este chiar problema lor“. Pentru ultimul numit, ministrul de interne Liviu Dragnea, şeful statului a admis că l-a sunat personal pe procurorul-şef al DNA, Daniel Morar. „L-am întrebat pe Daniel Morar în momentul în care mi s-a trimis propunerea dacă are un dosar de urmărire la DNA. Mi-a confirmat că s-a dat NUP în acel dosar“, a mai spus Băsescu.

ŞEFIA DNA

Morar, susţinut cu jumătate de gură

Continuitatea lui Daniel Morar la şefia DNA, după 12 februarie când îi expiră interimatul, a fost pusă de preşedintele Băsescu în braţele ministrului justiţiei, Cătălin Predoiu. Dacă până acum a fost un susţinător vehement al lui Morar, luni seara, Băsescu a arătat că „ar fi o eroare să pui un alt şef când o instituţie funcţionează bine“, dar a adăugat că actualul procuror-şef „nu e o condiţie obligatorie. Preşedintele a garantat însă că Morar nu este „manipulat politic“, lucru care ar fi confirmat şi de experţii de la Bruxelles care „au făcut controale la DNA şi au văzut şi dosarele“. Şeful statului a evitat însă să-i dea o replică lui Mircea Geoană, care se întreba, într-un interviu în „Evenimentul zilei“ dacă Morar e singura soluţie, pasându-i decizia preliminară ministrului justiţiei. ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA 07:30 Credeţi că este o decizie bună să li se îngheţe salariile bugetarilor?