Unul dintre cei mai puternici lideri ai PSD este acuzat că își trafi ca infl uența în Guvern pentru a-și promova oamenii de încredere în Poliția Română și la DNA. În schimbul serviciilor, el dorea „rezolvarea” unui proces cu ANI.
Președintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu (PSD), fostul şef al IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea, și alți opt inculpați au fost trimiși ieri în judecată în dosarul în care sunt acuzați de fapte de corupție.
Printre complicii acestora sunt afaceristul Constantin Popescu (președintele PSD Orșova), Elisabeta-Zenovia Rolea (președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Mehedinți), Doina Borugă (manager al Spitalului Județean de Urgență Mehedinți) și jurnalistul Andrei Bădin.
Duicu este acuzat de 12 infracțiuni de corupție, printre care trafic de influență, dare de mită și folosirea funcției de lider PSD în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite.
Cea mai gravă infracțiune este legată de demersurile făcute de Duicu de menținere a lui Ștefan Ponea în funcția de inspector șef al IPJ Mehedinți și, ulterior, promovarea în Poliția Română. Baronul PSD se lăuda că are influență asupra unor membri ai Guvernului, șeful Poliției etc. În schimb, el cerea ca Ponea să-l ajute cu procesul deschis de ANI.
Totul s-a întâmplat pe 13 iunie 2013. „Mă duc la premier dimineață și o să-l pun și pe premier să sune, că eu vreau să-l stabilizez pe acesta bine acia”, îi transmitea Duicu lui Doru Dumitrescu, adjunct al secretarului de stat din MAI. El voia să discute cu șeful Poliției, Petre Tobă.
În „Biroul Oval”
După întâlnirea cu Tobă, Duicu l-a asigurat pe Ponea de reuşită: „Un sfert de oră în biroul oval s-a vorbit despre familia dumneavoastră”. El mai trăgea sforile să o transfere la DNA sau Parchetul General pe soția șefului Poliției Mehedinți, procuroarea Elisabeta Ponea. „Ție ți-a rezervat director adjunct la Ordine Publică și-l ține până te hotărăști tu să pleci... Știa subiectul de ea, că vrea să vină la Parchetul General, că la DNA a avut o problemă și n-a pus-o acolo”, explica Duicu. Baronul discuta la telefon cum a fost posibilă discuția cu Tobă: „l-a chemat acolo șeful ăl mare, l-a chemat acolo la Guvern, și-a venit acolo, OK”.