Adrian Duicu trebuia să afl e aseară dacă va fi cercetat în libertate, după ce a contestat arestarea sa. Noi amănunte despre afacerile sale ies la iveală din ancheta DNA. Una din fi rmele sale a făcut un profi t record de pe urma afacerilor cu decontări medicale.
Societatea Romrad RMN SRL, controlată de familia lui Adrian Duicu (PSD), a primit 70% din totalul sumelor decontate de Casa de Asigurări de Sănătate pentru servicii paraclinice pentru întreg județul Mehedinți. Detaliile apar în propunerea procurorilor DNA în care au cerut arestarea preventivă a Președintelui CJ Mehedinți, pentru corupție.
Pacienți fictivi
Societatea este controlată de Adrian Duicu, dar în acte, ca asociați, apar mama și soția acestuia. Este vorba de sume uriașe de bani care s-au scurs din bugetul CAS, în anii 2012-2013, direct către firma Romrad RMN, iar procurorii DNA au date potrivit cărora au fost înscriși pacienți fictivi și au fost înregistrate în acte efectuarea de investigații medicale care nu au fost realizate în realitate.
De înscrierea paci enților s-a ocupat unul dintre oamenii de încredere ai baronului, Valentina Drăghia, care are funcția de administrator Romrad RMN. Deciziile de decontare erau semnate chiar de Zenovia –Elisabeta Rolea, director al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Mehedinți. Femeia fusese numită în funcție chiar de către Duicu. Pentru ca societatea să poată primi efectiv sumele a căror decontare a fost aprobată, una dintre funcționarele de la CJAS Mehedinți, Grigorița Feraru, la solicitarea lui Duicu, a tergiversat sau respins cererile de decontare depuse de alte unități medicale.
În schimbul serviciilor, Duicu a avut grijă ca soții celor două funcționare să primească servicii bine plătite de bugetar. Soțul directoarei CJAS, Sorin Rolea, a ajuns într-o funcție de execuție la Biroul Vamal Porțile de Fier I, după ce baronul a discutat cu Ioan Moldoveanu, șeful Direcției Regionale Vamale Timișoara. Soțul Grigoriței Feraru, Florin, a fost numit într-o funcție de conducere în cadrul aparatului tehnic al Primăriei Drobeta Turnu-Severin, după ce Duicu a discutat cu edilul Gheorghe Constantin.
Atunci când a fost arestat, judecătorul l-a întrebat pe Duicu despre această afacere, dar acesta a aruncat întreaga vină pe administratorul firmei sale. „Casa de Sănătate este într-o relație directă cu Consiliul Județean, având în vedere că Spitalul judțean este în subordinea Consiliului Județean, iar banii acordați de Casa de Sănătate, Spitalului Județean. Programele infomatice asigură imposibilitatea decontării fictive a unor sume de bani, iar responsabilul direct este numita Drăghia Valentina și nu eu”.
Judecătorul l-a întrebat pe Duicu despre relația cu Cristi Bușoi (PNL), fost ministru al Sănătății și fost șef al CNAS. „Cu Bușoi sunt în relații foarte bune, fiind tot din Turnu Severin, suntem de o vârstă, dar nu i-am cerut bani pentru RMN. Nu am nicio legătură cu încheierea contractului dintre RMN și Casa de Sănătate”, s-a dat nevinovat politicianul PSD.
Voia să bage în pușcărie o asistentă medicală
Un caz scandalos, descoperit de procurorii DNA, în timpul monitorizării lui Adrian Duicu, privește modul în care politicianul a încercat să însceneze un flagrant de luare de mită unei asistente medicală.
Răzbunare de politician
Baronul PSD era nemulţumit de mai multe postări pe Facebook făcute de Laura Baritz, care critica activitatea sa în funcţie de preşedinte al CJ Mehedinţi. Duicu a luat decizia de a se răzbuna pe femeie și pe soțul acesteia, Angelo- Iulian Baritz. Cei doi lucrau asistenţi la Spitalul judeţean de Urgenţă Mehedinţi. Iniţial, politicianul i-a solicitat direct șefei Secției de Radiologie, medicul Mura Petronelli și asistentei – șefe Elena Bololoi de „a le găsi ceva” şi a-i „da afară”, în sensul de a le desface contractul de muncă.
În ianuarie 2014, el i-a solicitat lui Adrian Bidilici, dircetorului postului TV Tele 2 Drobeta- controlat de Duicu, să facă un reportaj cu camera ascunsă. Concret, era vorba de un reportaj cu camera ascunsă, în care un jurnalist îi dădea „mită” Laurei Baritz pentru eliberarea unei adverințe medicală. Înscenare a fost pusă în aplicare pe 20 ianuarie 2014, dar asistenta a refuzat banii. Duicu a explicat magistratului care l-a arestat că de fapt toată acțiunea era a lui Adrian Bidilici, care ar fi vrut să facă o investigație jurnalistică. Flagrantul jurnalistic a contat atunci când judecătorul a decis arestarea.
„Satisfacerea intereselor”
„Inculpaţii s-au folosit de demnităţile şi funcţiile deţinute pentru satisfacerea unor interese personale sau a încercat introducerea în penitenciar a unui opozant politic, ca în cazul inculpatului Duicu”, arată judecătorul.
Angelo Iulian Baritz ne-a declarat că soţia sa nu acuză pe nimeni de nimic. „Nu știu de unde sunt toate astea. Nu mai are nici facebook, i l-am șters. Nu știu ce voi face mai departe. Mai întâi mă voi sfătui cu un avocat şi după aceea vorbim. Nu se poate discuta cu soţia mea. Nu mai are telefon mobil. I l-am luat. Are probleme de sănătate ce nu-i permit să treacă prin chestii de astea. De asta i-am şi luat telefonul, care este la mine.” (A colaborat Teodor Abagiu)
Consilierul Duicu a votat pentru afaceristul Duicu
„Evenimentul zilei” a dezvăluit, la începutul acestei săptămâni, modul în care firma lui Adrian Duicu a ajuns proprietarul parterului policlinicii Spitalului de Urgență Drobeta Turnu- Severin.
Mai mult, Consiliul Județean a rupt facturi pentru societatea Romrad RMN SRL pe data de 30 martie 2007, dar firma a fost înființată abia pe 2 aprilie 2007. În plus, Adrian Duicu a votat în Consiliul Județean pentru aprobarea închirierii spațiilor și apoi a cumpărării acestora. El a încălcat legea și a intrat în conflict de interese.
Judele Norel, sfătuitor de taină
Preşedintele Tribunalului Mehedinţi, Norel Popescu (44 de ani), membru interimar în CSM, este verificat de Inspecția Judiciară, pentru posibile abateri disciplinare. Numele lui apare în ancheta DNA. La dosar sunt mai multe discuţii între Duicu şi Norel, în care judecătorul îl sfătuieşte pe baron cum să-şi facă apărarea în procesul în care era acuzat de incompatibilitate la Craiova. Într-o discuție cu un subordonat, Duicu îi cerea să vorbeasccă cu Norel despre „aia”, „cu aceeași funcție, „că el a fost pe contencios...judecător”.
Magistratul Dorel Matei, de la Curtea de Apel Bucureşti, care l-a arestat pe Duicu a explicat ironic că aceste consultaţii juridice „s-au dovedit a fi de calitate, judecătorul anticipând cu exactitate soluția care a fost și pronunțată de Curtea de Apel Craiova în dosarul inculpatului.” Norel candidează pentru un mandat în CSM ca reprezentant al tribunalelor şi este vicepreşedinte al Asociaţiei Magistraţilor din România. În 2013, el a contestat alegerea Oanei Hăineală în fruntea CSM și a militat pentru eliminarea din Consiliu a judecătorilor Cristi Danileț și Alina Ghica.
Împrumuturi misterioase de la firmele „Regele Asfaltului” din Banat către baronul Duicu
Controversatul președinte al Consiliului Județean Mehedinți, Adrian Duicu, a fost finanțat de la Timișoara cu sume importante, scoase ilegal din firma patronată de „Regele Asfaltului” din Banat, Georgică Cornu.
Omul de afaceri a descoperit în contabilitatea grupului Izometal – Confort un contract de împrumut și niște bilete de bancă, pe care i-a fost falsificată semnătura. „Documentele țin de societatea Confort, de care se ocupa asociatul meu, Lucian Caraiman”, a declarat Georgică Cornu.
Întreg împrumutul e cusut cu ață albă, iar anumite surse dau de înțeles că, de fapt, a fost vorba de ascunderea unei șpăgi în vederea obținerii unor contracte.
Încâlceala ordinelor de plată semnate în fals
Primul ordin de plată, de la SC Confort SA către SC Invest Petroleum SRL a fost parafat în 26 aprilie 2010, ocazie cu care Adrian Duicu a încasat 130.000 de lei.
În data de 28 iunie, același an, cealaltă firmă a lui Duicu, SC Romrad RMN SRL, încasează tot de la SC Confort SA suma de 140.000 de lei. Tot în 28 iunie, între SC Confort SA și SC Romrad RMN SRL s-a încheiat un contract de împrumut pentru suma de 140.000 de lei, fără să se specifice decât că restituirea se va face în două tranșe: prima peste o săptămână și a doua peste încă o lună. Bizar este că, în aceeași zi, 28 iunie 2010, apare și o factură prin care SC Romrad RMN SRL, în calitate de „furnizor”, dă un „avans” de 140.000 de lei ”cumpărătorului” SC Confort SA. Pe factură, e notat numărul de telefon al lui Duicu, dar și al contabilei firmei acestuia care vinde produse petroliere.
„Mi-au falsificat semnăturile”
„Semnătura mea pe biletele la ordin cu care s-au dus la bancă și au scos banii, a fost falsificată. Am să mă îndrept împotriva băncii pentru că nu a verificat specimenul de semnătură”, a declarat Georgică Cornu. Acesta spune că nu știe detalii despre ”afacerile” dintre asociatul lui, Lucian Caraiman, și Adrian Duicu. ”Amândoi sunt din Topleț, au copilărit împreună.
Cert e că, la momentul respectiv, nu aveam de ce să scoatem bani din firmă. Cu atât mai mult fără știința mea. Nu știu despre ce a fost vorba”, a mai spus Cornu. El susține că 100.000 de lei au fost restituți, așa cum rezultă din contabilitate. Viorica Iarcu, fosta contabilă de la SC Invest Petroleum SRL, ne-a declarant că știe de un singur împrumut. „Știu că s-a făcut un împrumut, pentru Romrad, însă nu știu destinația banilor. Eu eram contabilă la firma cealaltă, am făcut oficiile, pentru că ambele firmei aparțineau aceleiași persoane”, a declarat femeia.
Caraiman, bogătaș în topul Forbes
Prosper om de afaceri, Lucian Caraiman (foto), asociatul lui Georgică Cornu, avea în 2010, potrivit Topului Forbes, o avere de 24 de milioane de euro. El este închis, de anul trecut, pentru fapte de corupție: doi ani de zile, în dosarul Electrica II. În acest dosar, foștii directori de la Electrica Banat sunt acuzați că au atribuit firmei deținute de Lucian Caraiman și Georgică Cornu o lucrare contra unor șpăgi.
Procurorii susțin că Lucian Caraiman a dat șpagă materiale de construcții foștilor directori de la Electrica Banat, pentru a beneficia, pe firma SC Confort SA, de un contract în valoare de 700.000 de lei pentru executarea unor reparații la un cămin de nefamiliști. Contractul ar fi fost dat ilegal, conform procurorilor care au instrumentat cazul.