PSD fierbe după ce a pierdut cursa pentru Cotroceni. Deocamdată, partidul nu vrea să schimbe premierul, dar la nivelul doi s-au declanșat lupte între baroni.
Comitetul Executiv Național al PSD se va reuni săptămâna viitoare pentru a face o analiză a alegerilor și a decide pașii pe viitor. Potrivit unor surse din partid, este cert că formațiunea va rămâne la guvernare și îl va păstra pe Ponta în funcția de premier. În schimb, Guvernul ar urma să dirijeze bani către aleșii locali ai PSD pentru ca aceștia să își asigure realegerea la scrutinul din 2016. O demisie a lui Victor Ponta i-ar da președintelui României posibilitatea să desemneze pe cine dorește la conducerea Executivului. UNPR, PC și PLR și-au anunțat deja dorința de a menține actuala formulă de guvernare. UDMR va lua o decizie săptămâna viitoare, dar este puțin probabil să plece după ce abia a desemnat noul ministru al Culturii. Doar vicepreședintele PSD Liviu Negoiță a vorbit despre retragerea de la guvernare, variantă improbabilă. În schimb, este posibilă o remaniere guvernamentală.
„Capul lui Dragnea vrem”
Dacă poziția lui Ponta pare a fi sigură, cea a președintelui executiv Liviu Dragnea pare a fi contestată. Marian Vanghelie și Dan Șova i-au imputat deja pierderea alegerilor. „Domnul Dragnea, înțeleg că e director de campanie, este și dânsul răspunzător”, a spus Vanghelie, care i-a imputat președintelui executiv al PSD faptul că, la nivelui Bucureștiului, PSD nu a avut „un staff”. „Eu cred că Liviu Dragnea, pe care îl ştiu ca pe un om politic serios şi un bărbat serios, va trebui să facă un pas în spate pentru că, în mod evident, această campanie a fost pierdută în primul rând din vina domniei sale pentru că a fost director de campanie”, a spus și Dan Șova. În replică, Dragnea a spus că toți cei care-l critică vor avea „o surpriză foarte frumoasă” la ședința CExN a PSD. Nici socrul lui Ponta, Ilie Sârbu nu a fost scutit de atacuri. „Locul lui Ioan Rus şi al lui Ilie Sârbu nu este în PSD”, a susținut senatorul Șerban Nicolae.
Iliescu cere congres
„Părerea mea e că se impune un Congres tocmai pentru a da un semnal de mobilizare a forţelor de care dispune partidul”, a spus fostul președinte Ion Iliescu. Întrebat dacă este necesar acest Congres şi pentru a da un semnal de schimbare a echipei de conducere a PSD, Iliescu a răspuns: „Asta e altceva. Se va discuta şi...”. În schimb, fostul premier Adrian Năstase crede că ar fi necesar un vot de încredere în Parlament. „În momentul în care va reîncepe sesiunea parlamentară în februarie, când ar fi posibilă şi o remaniere guvernamentală, să se ceară un vot de încredere în Parlament care, evident, ar confirma soliditatea acestei majorităţi, dacă va exista în continuare”, a apreciat Năstase.