Republica Moldova. Majoritatea cetățenilor (peste 56%) se declară în favoarea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în timp ce mai bine de 34% dintre ei se opun acestei perspective. În cazul în care, duminica viitoare, ar avea loc un referendum pentru modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, circa 46% din respondenți ar vota pentru această schimbare. Acestea sunt datele Barometrului Companiei Sociologice „iData”, pentru septembrie 2024, pe un eșantion de peste 1020 de respondenți din Republica Moldova.
Irina Vlah, cu cele mai mici șanse la Președinția Republicii Moldova
Pentru alegerile prezidențiale, Maia Sandu conduce cu 26,8%, urmată de Renato Usatîi cu 12,7% și Alexandr Stoianoglo cu 11,2%. Alți candidați: Vasile Tarlev (6,3%) și Irina Vlah (6,1%). 15,2% din respondenți nu știu pe cine ar vota, în timp ce 4,3% nu ar vota deloc, arată Barometrul iData.
„Cu aproape 70% din respondenți pregătiți să participe la referendum și circa 46% care susțin modificarea Constituției pentru a facilita aderarea, integrarea europeană este o prioritate pentru mulți. Acest lucru sugerează că Republica Moldova va continua să urmărească relații mai apropiate cu UE, în anii următori”, susțin experții.
Referitor la activitatea politicienilor, aproape 17% din respondenți consideră că Maia Sandu a fost cea mai activă, în ultimele 30 de zile. Ilan Șor este văzut ca fiind al doilea cel mai activ politician - cu 8,8%, urmat de Renato Usatîi - cu 8,7%. Alte persoane politice menționate sunt Ion Ceban (2,5%), Vasile Tarlev (2,2%) și Dorin Recean (1,9%). 27,0% din respondenți nu au știut să răspundă, în timp ce 13,5% nu au oferit un răspuns, iar 3,4% au considerat că niciun politician nu a fost activ.
PAS, o poziție dominantă la eventuale parlamentare
Conform Barometrului „iData”, Maia Sandu este politicianul în care cetățenii au cea mai mare încredere, cu un procent de 25,5%. Următorii pe listă sunt Ilan Șor (9,9%) și Renato Usatîi (9,6%). Dacă ar avea loc alegeri parlamentare, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) ar obține 25,6% din voturi, urmat de Blocul Politic „Victorie” (11,9%) și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) cu 10,5%.
Prin urmare, distribuirea mandatelor în Parlamentul Republicii Moldova, fără voturile din diasporă și din regiunea transnistreană, ar arăta astfel: PAS – 46 mandate, Blocul Politic „Victorie” – 21 mandate, PSRM – 18 mandate și Partidul Nostru – 16 mandate. Aceste rezultate reflectă o majoritate semnificativă pentru PAS, consolidându-i poziția dominantă în Parlamentul de la Chișinău, sunt de părere specialiștii iData.