Jessica Yaniv, militant(ă) pentru drepturile LGBT, a depus plângere împotriva Canada Galaxy Pageants din Toronto, susținând că aceasta violează Codul pentru Drepturile Omului din Ontario,

, a anunțat Justice Center for Constitutional Freedom, care reprezintă în justiție compania organizatoare.

În luna mai 2019, Yaniv, al cărei sex biologic este masculin, a depus o cerere pentru a fi admisă concurentă în cadrul secțiunii „peste 28 de ani”, însă nu a dezvăluit că este transgender și că nu a făcut operație chirurgicală. Prin urmare, a ascuns că, de fapt, este bărbat sadea, spune Justice Center, citat de New York Post.

Yaniv a fost „provizoriu acceptată” la concurs, însă compania are o politică clară, care stipulează că doar femeile biologice sau femeile transgender care și-au făcut operație chirurgicală și au încheiat total tranziția pot participa la competiție.

Când lui Yaniv i-a fost „amintită” această clauză, ea a depus plângere afirmând că societatea se face vinovată de discriminare de gen, de discriminarea exprimării de gen și de discriminare de sex.

Yaniv, care își spune „prințesa războinică lesbiană”, solicită 10.000 de dolari daune-interese pentru „atingere adusă demnității și sentimentelor” și vrea ca Tribunalul Drepturilor Persoanei din Ontario să statueze că organizațiile nu pot refuza un serviciu cuiva din cauza organelor genitale pe care le are, mai scrie New York Post.

„Pentru motive de siguranță și de securitate, este imperativ ca femeile și fetele biologice, ca și femeile transgender aflate în plină tranziție, să aibă spații unde să se poată aduna fără prezența persoanelor cu organe genitale masculine”, a declarat într-un comunicat Allison Kindle Pejovic, avocată la Justice Center.

Centrul de Justiție a acuzat-o pe Yaniv că depune în serie plângeri pentru încălcarea drepturilor omului.

În 2019, ea a depus acțiuni în justiție împotriva a cinci cosmeticiene din Vancouver pentru refuzul lor de o epila inghinal, din cauza organelor sexuale masculine pe care le are.

Tribunalul drepturilor omului din Columbia Britanică a respins plângerile și a decis că motivul lui Yaniv era de a „viza micile afaceri în vederea unor câștiguri financiare” și nu pentru „a împiedica sau remedia discriminarea”.