Bărbatul care a făcut dezinsecția mortală în blocul de pe Miorița, trimis în judecată

Patronul firmei care a făcut, toamna trecută, dezinsecția mortală în blocul de pe strada Miorița din Timișoara a fost trimis în judecată, săptămâna aceasta. Doi copii și mama unuia dintre ei au murit în luna noiembrie a anului trecut, iar zeci de persoane au ajuns la spital, unele în stare critică, intoxicate.  

La aproape jumătate de an de la dezinsecție, Sorin Ioan Buță, patronul firmei Bistim Dera SRL, a fost trimis în judecată. Procurorii îl acuză de trafic de produse sau substanțe toxice în formă continuată (trei acte materiale), ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă. Bărbatul este în arest la domiciliul din luna decembrie.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că în datele de 15.11.2019, 16.11.2019 și 18.11.2019, inculpatul B.I.S., în calitate de administrator al firmei S.C. B.D. S.R.L. având ca obiect de activitate prestarea serviciilor de dezinsecție, dezinfecție și deratizare, a efectuat activități de dezinsecție la trei imobile din municipiul Timișoara, pe str. Miorița și pe str. Alexandru Vaida – Voievod.

Cu această ocazie a folosit fără drept insecticidul ”Delicia – Gastoxin”, sub formă de tablete, produs omologat în România de Ministerul Agriculturii ca produs de protecție a plantelor, conținând o substanță foarte toxică, respectiv fosfura de aluminiu (concentrație 56%), fără a deține autorizație de utilizare eliberată de către Autoritatea Națională Fitosanitară.

”În urma acestor activități, gazul toxic emanat de insecticid în contactul cu aerul, respectiv fosfina, s-ar fi răspândit prin găurile din pereții blocului, existente în zona țevilor de instalație termică și de apă, până în interiorul apartamentelor locuite din imobilul situat pe str. Miorița nr.8 din Timișoara, în locuințe alăturate celor în care s-a folosit produsul toxic, unde ar fi fost inhalat de către locatarii de la apartamentele nr.193 și nr.195, conducând la decesul a doi minori și a mamei unuia dintre aceștia.

Totodată, urmare a dezinsecției din data de 15.11.2019 de la imobilul situat pe str.Miorița nr.8 din Timișoara, ce ar fi fost efectuată de către inculpatul B.I.S. prin folosirea fără drept a insecticidului toxic ”Delicia – Gastoxin” care conține fosfură de aluminiu, a fost afectată starea de sănătate a trei minori care locuiesc în apartamentele de la nr.159 și nr.200, alăturate celor în care s-a folosit produsul toxic, (...)

minorii fiind internați în zilele următoare la spital cu stări de vomă și deshidratare, respectiv, după caz, cu hiperpotasemie tranzitorie, acidoză metabolică tranzitorie, hipopotasemie și rabdomioliză, necesitând pentru vindecare  șapte, respectiv opt zile de îngrijiri medicale”, transmit procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara. Dosarul a fost trimis spre soluţionare Judecătoriei Timişoara. Familiile care au înregistrat decese s-au constituit părți civile în proces.

Oroarea continuă în Blocul morții

Problemele cu dăunătorii în blocul de pe strada Miorița sunt departe de a fi rezolvate. Gongile au revenit și continuă să mișune pe pereți, spre disperarea locatarilor rămași. Familiile cu decese au reziliat contractele de închiriere și s-au mutat cât mai departe de locul tragediei care îi va urmări toată viața. Cei rămași, continuă să lupte cu insectele și se intoxică, în doze mici, zilnic.

Nu există familie la această adresă care să nu aibă un adevărat arsenal de insecticide, pe care le folosesc zilnic. Altfel ploșnițele li se adună în așternuturi, iar gândacii roșii de bucătărie le intră în mâncare. Ionela, 38 de ani, stăpâna Bellei, puiul de pisică salvat de pompieri la aproape o săptămână după ce blocul a fost evacuat, mărturisește că folosește trei tuburi de insecticid într-o săptămână.

Sunt oameni săraci care locuiesc în acest bloc. Plătesc 850 de lei, chiria, lunar, sumă în care sunt incluse și utilitățile. Căldura e la discreție, apa caldă – la comun. ”Odată la trei zile cumpăr spray-uri  de insecte, Igienol, Santol. E haos aici. Gongile nu au murit. Într-o săptămână consum două – trei tuburi de spray insecticid”, spune Ionela.

După dezinsecția ucigașă a rămas cu gongi și cu bube pe corp. Își amintește simptomele declanșate imediat după ce a revenit acasă, în ziua în care s-a pus fosfura de aluminiu de care nici ea, nici restul vecinilor nu au fost informați. ”Am început să vomit. Mă durea capul și aveam mâncărimi pe piele. Apoi mi-au apărut bubele, și nu știam ce am. Am realizat mai târziu că activasem substanța când m-am dus să fac duș”, ne spune. Fosfura de aluminiu se evaporă în contact cu umezeala din atmosferă.

Dezinsecție ”experimentală”

Nici în timpul dezinsecției, și nici ulterior, pe pereții imobilului nu au apărut afișele de avertisment care sunt obligatorii. Doar cineva a scris cu creionul ”Administrator hoț”. Fostul administrator al imobilului spune că în perioada cât a deținut funcția, a făcut periodic dezinsecții, anunțând de fiecare dată locatarii. Aceștia confirmă că erau anunțați prin afișe, dar și telefonic.

”Gongile apăreau pentru că oamenii nu își făceau curat, erau locuințe unde nu puteai respira de miros”, povestește bărbatul. Potrivit acestuia, la dezinsecția de la mijlocul lunii noiembrie, s-au efectuat tratamentele doar în locuințele neocupate pentru a se vedea efectul otrăvii, iar dacă acesta era bun, urma ca acțiunea să continue. Ce a urmat, știm cu toții.