Evenimentul Zilei > International > Ce va face cu banii câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace
Ce va face cu banii câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace

Ce va face cu banii câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace

Juan Manuel Santos, președintele Columbiei, care a câștigat săptămâna trecută Premiul Nobel pentru Pace, a anunțat că va dona cei 900.000 de dolari victimelor conflictului care devastează țara.

"Acest măreț Premiu Nobel (…) este însoțit de sumă de bani (…) și vreau să vă anunț că am discutat ieri (sâmbătă) cu familia mea și am decis să donăm victimelor cele opt milioane de coroane suedeze (925.000 de dolari la cursul actual)", a declarat, potrivit Agerpres, șeful statului columbian în cursul unei ceremonii religoase la Bojaya.

Premiul Nobel pentru Pace i-a fost acordat vineri lui Juan Manuel Santos pentru angajamentul său de pune capăt conflictului armat cu gherila Forțelor Armate Revoluționare din Columbia (FARC, marxiste), un acord ce va trebui revizuit însă după respingerea sa prin referendum.

Președintele Santos și de liderul FARC, Rodrigo Londono, mai cunoscut sub numele de război Timoleon Jiménez sau Timoșenko, au semnat la 26 septembrie un acord pentru a pune capăt unei confruntări de 52 de ani care a făcut peste 260.000 de morți.

Spre surpriza generală, alegătorii columbieni au respins duminica trecută acest document istoric cu o majoritate la limită (50,2%) în cursul unui scrutin marcat de un absenteism record de peste 62%, dar care a obligat cele două părți să reia negocierile.

Vineri, guvernul de la Bogota și gherila marxistă s-au angajat să respecte încetarea focului 'bilaterală și definitivă' și să efectueze 'ajustări' în acordul de pace pentru a fi acceptat de cât mai mulți columbieni.