Banii pentru corvete s-au dat pe rachete Patriot

Banii pentru corvete s-au dat pe rachete Patriot

În condițiile în care achiziționarea corvetelor multifuncționale este blocată în instanță, după contestația depusă de grupul olandez Damen, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a anunțat că banii destinați achiziţionării a patru corvete multifuncţionale şi modernizării celor două fregate de tip 22 ale Forţelor Navale Române - Regele Ferdinand şi Regina Maria au fost relocați pentru cumpărarea de rachete Patriot.

Mai exact, din cauza acestui blocaj, circa 1,6 miliearde de euro, alocați pentru corvete și pentru Sistemul de instalații mobile de lansare rachete antinavă, au fost direcționați pentru plata unei tranșe pentru programul de înzestrare cu rachete Patriot.

Iată mesajul postat pe Facebook de ministrul apărării, Nicolae Ciucă:

„Cu privire la speculațiile apărute în spațiul public referitoare la o așa-zisă creștere a deficitului bugetar prognozată pentru bugetul anului 2019, ca urmare a plăților efectuate de actualul guvern pentru achiziția unor echipamente militare pentru Armata României, facem următoarele precizări:

Ne puteți urmări și pe Google News

Bugetul Ministerului Apărării Naționale a fost aprobat prin Legea nr.50/2019 privind bugetul de stat pe anul 2019, în sumă totală de 20.590.658 mii lei, respectiv 2% din PIB.

Pe parcursul anului 2019, MApN nu a solicitat la rectificările bugetare operate fonduri suplimentare, mai mult a făcut economii, în sumă de 143 de milioane de lei, care au fost cedate către Ministerul Finanțelor Publice pentru Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.

Având în vedere faptul că o parte din programele esențiale de înzestrare cu echipamente și tehnică militară, prevăzute la finanțare, nu au putut fi demarate, din motive independente de voința MApN (cum ar fi programele “Corvetă multifuncțională” și “Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă”), sumele alocate pentru aceste programe au fost redistribuite, fără a depăși bugetul alocat, pentru plata unei tranșe pentru programul de înzestrare cu rachete Patriot.

De asemenea, propunerea legislativă avizată de Guvern în ședința de joi, 28 noiembrie, pentru achiziția a încă cinci aeronave F-16 nu va produce efecte asupra bugetului din acest an.

Propunerea legislativă a fost transmisă Parlamentului României, cu solicitarea de a fi dezbătută și adoptată în procedură de urgență, urmând ca primele patru aeronave să sosească în anul 2020, iar ultima aeronavă în anul 2021.

Ca atare, Ministerul Apărării Naționale s-a încadrat cu rigoare în prevederile bugetare aprobate pentru anul 2019, fără a influența în niciun fel evoluția țintei de deficit pentru acest an, fără a pune presiune pe bugetul anului 2020.”.