Banii, ochiul dracului. Povestea prăbuşirii imperiului Adamescu

Banii, ochiul dracului. Povestea prăbuşirii imperiului Adamescu

„Nu sunt Palade. Și cu asta am terminat!”. A fost singura declarație dată jurnaliștilor de Carmen Palade Adamescu, săptămâna trecută, la ieșirea din sediul DNA, unde tocmai a fost reținută pentru 24 de ore, fiind acuzată de o evaziune fiscală de aproape 10 milioane de euro. Ciudata declarație a reaprins speculațiile despre povestea destinului uneia dintre cele mai mari averi construită de un afacerist român după 1989. În anul 2013, Dan Adamescu deţinea a doua mare avere a României, estimată la 950 de milioane de euro. După numai doi ani, averea s-a diminuat atât de mult încât, în 2015, ajunsese la 165 de milioane de euro, iar în 2017 nici nu a mai intrat „Top 300 Capital – cei mai bogaţi români”. Dezastrul financiar al magnatului Dan Adamescu a mers mână în mână cu cel personal: omul de afaceri a murit în plin război al familiei pe rămăşiţele imperiului său.

Ca să înțelegem saga familiei Adamescu trebuie să ne întoarcem în România comunistă, la începutului anilor '70. În 1971, Dan Adamescu a absolvit Facultatea de Comerț și s-a angajat la I.C.L Universal-Consignația, rețeau prin care se comercializau bunurile de import. Aici trebuie amintit un prim detaliu important din biografia lui Adamescu: tatăl său a fost judecător la Tribunalul Satu Mare, poziţie din care a avut probleme cu regimul comunist. Într-una din cărţile sale publicate după Revoluţia din 1989, „Iredentismul Maghiarilor, Boală fără leac”, scrisă sub pseudonimul de Grigore Nedei, tatăl lui Adamescu a notat: „Destituit din funcţia de judecător, cu menţiunea de „duşman al construirii socialismului”, ca urmare a faptului că nu am falsificat rezultatul alegerilor din noiembrie 1947 la o secţie de votare din Baia Mare şi a faptului că rămăsesem singurul judecător din cadrul Tribunalului Satu-Mare, care nu se înscrisese în Partidul Comunist, a trebuit să trag toate consecinţele politice şi administrative din această atitudine de sfidare”. Cu tot acest istoric „nesănătos” pentru acea periodă, la numai 25 de ani, Dan Adamescu a devenit director adjunct al Universal-Consignația, fiind responsabil inclusiv de alimentarea cu produse de import a Institutului de Cercetare Chimică, unde trona „academicianul de renume mondial” Elena Ceaușescu.

Proaspătul tătic își părăsește bebelușul pentru a deveni magnat

În plin avânt al carierei în societatea multilateral dezvoltată a României comuniste, tânărul Adamescu o cunoaște pe prima sa soție, Alice Karla, o fostă jucătoare de tenis care era mai mare decât el cu doi ani. Ea îi dăruiește și singurul copil, pe Alexander, care se naște în iunie 1978. Numai că, în acea perioadă, proaspătului tătic nu prea îi stătea gândul la scutece și la primele cuvinte rostite de fiul său, ci la plecarea din țară. Imediat după naștere, Adamescu face o cerere pentru a fi tratat în Germania Federală de o tumoră de hipofiză, neoperabilă în România lui Nicolae Ceaușescu. Ajunge la Berlin printr-un văr al mamei sale, sas din Sibiu. Operația nu reușește, fiind declarat, după propriile afirmații, „80% handicapat”. Suntem la finalul lui 1978 și tânărul Adamescu este oficial handicapat, iar în țară îl așteaptă un copil în vârstă de câteva luni, o carieră în plină ascensiune, o viață fără lipsuri, ținând cont că administra mult râvnitele produse de import, și un tată magistrat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, Dan Adamescu decide să rămână în Germania, provocând astfel retragerea forțată a tatălui din magistratură, unde pune pe picioare o afacerea cu o creştere spectaculoasă. La 35 de ani, Adamescu înființează o rețea de magazine prin care vinde produse electrocasnice produse în Japonia în toate țările socialiste, mai puțin România. Atât de bine s-a descurcat Adamescu să plaseze produse japoneze în spațiul comunist, printr-o firmă condusă din Germania Federală, încât anul 1989 l-a prins având 40 de reprezentanțe și o cifră de afaceri de 60 de milioane de mărci, cu un profit de 12 milioane de mărci germane.

Specificăm faptul că, la începutul anilor '90, marca avea o cotă de ½ față de dolarul american. Practic, la finalul anilor '80, Adamescu avea un profit de 6 milioane de dolari anual. Tot în anii '80, Adamescu a reușit să își aducă și familia, fiul și soția, în Germania Federală, acțiune facilitată și de originea de sas a partenerei de viață, numele ei de fată fiind Karla.

Cum a ajuns Dan Adamescu să facă afaceri în România

Așa l-a prins pe Dan Adamescu spectaculosul an 1989: cu familia reîntregită și cu afaceri de milioane de dolari anual. Numai că începutul anilor '90 i-a adus o mare problemă: deschiderea granițelor pentru fostele țări socialiste. Practic, nu mai avea exclusivitatea pentru distribuția de electrocasnice japoneze, ele putând fi aduse de către orice alt comerciant. Pe atunci, Dan Adamescu, conform proprilor declarații, avea pe stoc 20.000 de televizoare japoneze, dar o rețea de distribuție sufocată de concurență. Aici reapare în scenă tatăl, devenit cunoscut, imediat după Revoluție, ca autor de cărți istorice sub numele de Grigore Nedei. Acesta îi propune fiului să își vândă televizoarele în România, ceea ce și face. Fiind o perioadă în care românii aveau bani strânși la saltea, electrocasnicele să vând ca pâinea caldă. Așa a apărut prima firmă românească a lui Dan Adamescu, Mega Vision, cunoscută mai târziu ca Flamingo. După numai un an de la înființare, firma avea deja 14% din piața vânzărilor de electrocasnice din România. La începutul anilor '90, țara noastră era un adevărat vest sălbatic, se vindea orice, se privatiza pe bani puțini și numai cei care trăiseră în întunericul comunist nu vedeau potențialul, adică majoritatea românilor. Dar Dan Adamescu înțelegea ce urmează și a început să construiasă un imperiu, care numai după 20 de ani ajunsese la o cifră de afaceri de aproape un miliard de euro pe an.

 

Afacerile în România anilor '90

În 1992, a devenit proprietarul cotidianului România Liberă, dar pentru scurt timp, întrucât participaţia îi este diminuată printr-o majorare de capital. Revine însă în 2004, când preia un pachet de acţiuni al societăţii „R”, care publică România Liberă, şi devine partener cu WAZ. Din 1995, implicarea omului de afaceri în mediul de business autohton este tot mai evidentă. Înfiinţează Nova Group, din care au făcut parte, de-a lungul timpului, societatea de asigurări Astra, România Liberă, Baumeister sau Unirea Shopping Center. În 1996 construieşte Modern Business Center, prima clădire modernă de birouri, iar un an mai târziu înfiinţează Mega Construct, companie de construcţii care a ridicat şase magazine Metro şi apoi Praktiker. Cu aceeaşi firmă, omul de afaceri a construit şi un sediu pentru Serviciul Român de Informaţii, aflat în centrul Capitalei, în imediata apropiere a hotelului Radisson, fostul hotel Bucureşti. Magazinul Unirea din centrul Capitalei a intrat în portofoliul familiei Adamescu în anul 2000, când a câştigat procesul de privatizare. A câştigat licitaţia cu 105 milioane de lei, aproximativ 14 milioane de dolari, la acea vreme.

ASTRA, o firmă câştigată după o licitaţie contestată

În 2002 a câștigat societatea ASTRA, creată în 1990 prin ruperea de fosta ADAS (Administraţia Asigurărilor de Stat – firma care avea monopolul asigurărilor înainte de Revoluţie) printr-o licitație consideră dubioasă la vremea respectivă. Oferta lui Dan Adamescu a fost abia pe locul patru la licitație, dar a devenit proprietar după ce contracandidații de pe primele locuri s-au retras în mod ciudat din cursă, printre ei fiind și Dinu Patriciu. În scandal a fost implicat şi omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, care a profitat de statutul incert al companiei în timpul proceselor de contestare a licitaţiilor. Societatea a fost devalizată de aproape 18 milioane dolari printr-o reţea construită în jurul grupului Gelsor (fondat de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu), care a inclus Banca Română de Scont şi Banca de Investiţii şi Dezvoltare. Astra a scos din conturi 8 milioane dolari pe care i-a transferat la Banca Română de Scont şi Banca de Investiţii şi Dezvoltare, ca garanţie a unui credit acordat de aceste bănci pentru o afacere cu cuarţ în Transilvania. În cele din urmă, compania a intrat, la mijlocul anului 2002, în proprietatea omului de afaceri Dan Adamescu. La începutul anilor 2000, acdesta era perceput ca un apropiat al premierului din acel moment, Adrian Năstase.

 

Carmen Palade a intrat în relaţia cu miliardarul fiind căsătorită cu un libanez

În perioada în care Adamescu își punea pe picioare imperiul, în viața sa a apărut o nouă iubire, Carmen Palade. În momentul în care s-au cunoscut, femeia, care avea în acel moment 36 de ani, era căsătorită cu libanezul Nabil Mackie cu care avea şi un copil, Rani, în vârstă de şapte ani. Omul de afaceri a cunoscut-o pe viitoare doamnă Adamescu în 1993, la Ambasada României din Germania. Este important de amintit că Dan Adamescu era căsătorit în acel moment cu Alice Karla, cea care îi dăruise şi singurul copil, pe Alexander. Omul de afaceri a divorţat de prima soţie abia la începutul anilor 2000, printr-un notar. La puţin timp după acest episod, în anul 2003, Dan Adamescu s-a căsătorit la Monaco cu cea care îi era iubită de 10 ani. Apropiaţii familiei susţin că omul de afaceri nu şi-a dorit niciodată să complice lucrurile, astfel că mariajul încheiat în 2003 s-a făcut în regim de separare de bunuri, astfel că noua doamnă Adamescu a primit nu mai puţin de 10 vile pe numele ei, hotelul Rex din Mamaia şi un cont financiar bine alimentat. Aceleaşi surse susţin că această separare de bunuri este şi motivul pentru care Alexander Adamescu a fost numit mai târziu drept unic administrator al firmelor familiei. Mutarea s-a produs în anul 2006, când fiul lui Adamescu era consultant la birourile din Munchen ale companiei Mackenzie.

 

Fiica unui membru al Securităţii

Carmen Palade Adamescu provine dintr-o familie potentă în perioada comunistă. Tatăl ei, Costache Palade, a fost nici mai mult nici mai puțin decât adjunctul constraspionajului economic din județul Bacău în perioada regimului Ceaușescu. Poate este doar o coicindență și faptul că aceeași femeie, fiica unui șef al contraspionajului, avusese o relație cu un cetățean străin, o categorie favorită a Securității românești când venea vorba de monitorizare și racolare. Dar era începutul anilor '90 și lucrurile mergeau din plin pentru afacerile și pasiunile lui Dan Adamescu, iar acesta părea un detaliu nesemnificativ. După căsătorie, Adamescu s-a preocupat şi de soarta copilului din prima căsătorie a lui Carmen Adamescu, Rani, care a devenit proprietarul hotelului Rex din Mamaia. În anul 2006, Adamescu a început să își implice și fiul, Alexander, în afacerile de familie, cu scopul declarat de a-l lăsa la conducerea acestora, însă în anul 2012 – Alexander decide să se retragă din România, stabilindu-se la Londra, nereuşind să urmeze calea de om de afaceri a tatălui său – el fiind total pasionat de teatru şi de matematică.

Cum au început problemele imperiului

În această perioadă de expansiune s-au produs două evenimente care se vor dovedi importante pentru desfășurarea ulterioadă a sagăi familiei Adamescu. În 2003, după 10 de ani de relație, Carmen Palade a devenit Carmen Adamescu, după căsătoria la Monaco cu omul de afaceri. Conform apropiaţilor familiei, odată cu încheierea căsătoriei, omul de afaceri nu l-a înfiat şi pe fiul din prima căsătorie a noii soţii, Rani, care a rămas astfel cu numele de Palade. Acesta a primit în schimb hotelul Rex din Mamaia. Trei ani mai târziu, are loc alt eveniment important: Alexander vine în țară și se implică în afacerile familiei. Al patrulea personaj important al scenariului care a distrus averea lui Adamescu apare în anul 2008, când tânărul Alexander o cunoaște pe Adriana Constantinescu, cea care devine mama celor trei copii ai săi. Ea a devenit foarte vizibilă în ultimii ani prin luările de poziție pe care le-a avut față de problemele familiei Adamescu.

 

Declaraţia care a declanşat prăbuşirea

În anul 2013, familia se afla pe locul doi în topul milionarilor români, cu o avere estimată la 950 de milioane de dolari, iar Dan Adamescu părea că reușise să găsească un echilibru între ambițiile moștenitorilor săi: soția conducea Unirea Shoping Center și hotelul Rex din Mamaia, iar fiul, Alexander, era membru în boardul de Supraveghere al Astra Asigurări, firmă pe care a şi condus-o timp de jumătate de an în 2012. Anul 2013 a însemnat însă şi începutul sfârşitului pentru magnatul Dan Adamescu. Sfârşitul anului aduce o declarație a președintelui de atunci care declanșează, fără intenție, dezastrul familiei Adamescu. Traian Băsescu a „decretat” că la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este o „cloacă de hoţi”. A fost arestat un concurent al Astra, magnatul Carabulea, un apropiat al PSD, dar controlul l-a doborât şi pe Adamescu. Anchetele efectuate au arătat că imperiul său financiar era plin de insolvenţe dubioase, obţinute prin mită dată judecătorilor sindici. S-a mai aflat că spre „România Liberă” au fost direcţionaţi din Astra nu mai puţin de 20 de milioane de euro. Amintim faptul că în acea perioadă cotidianul „România Liberă” era condus de Dan Turturică, iar despre care Adamescu spunea într-un interviu că se întâlneau o dată la două luni, pentru a discuta despre situaţia publicaţiei.

Condamnarea la închisoare aduce la pachet şi divorţul

În vara lui 2014, Dan Adamescu a fost arestat preventiv timp de câteva luni, într-un dosar în care este inculpat și Alexander, iar în vara lui 2015 a primit, în primă instanță, o condamnare de 4 ani și 4 luni de închisoare pentru dare de mită. Lucrurile merg pe repede înainte în viața lui Adamescu, un om bolnav care apare la procese cărat pe brațe de gărzile sale de corp, iar la numai câteva luni de la prima condamnanare, soția sa cere divorțul pentru un motiv aiuritor: a fost umilită. Din acel moment, pentru Dan Adamescu începe prăbușirea evidentă, una construită cu scene și descrieri jenante.

 

Divorțul, filmul unei retrageri jenante pentru un magnat

La aproape doi ani de la moartea sa, scenariul jenant al distrugerii imperiul său continuă, iar primul capitol asupra căruia vom zăbovi este procesul de divorț. El oferă și răspunsul la afirmația cu care a început acest text: Carmen Palade nu se mai numește Palade. În timpul procesului de divorț, femeia l-a acuzat pe omul de afaceri în faţa judecătorilor ca a înşelat-o cu o maseuză de la Intercontinental și cu o angajată a Astra Asigurări. Carmen i-a cerut despăgubiri morale în valoare de 20 de milioane de euro. Femeia susţine că a fost umilită inclusiv la vizitele săptămânale pe care i le-a făcut in perioada în care omul de afaceri se afla în arest preventiv, prin faptul că era nevoită să aştepte la vorbitor în aceeaşi sală cu interlopi. La numai trei luni, omul de afaceri depune și el o plângere pentru desfacerea căsătoriei din vina femeii, acuzând-o pe aceasta că l-a înşelat cu un italian, în 2009, la hotelul Rex din Mamaia. Magistraţii au considerat că niciuna dintre depoziţii nu se susţine, astfel că, cel puţin în faţa legii, cei doi au fost fideli unul altuia în cei 12 ani de căsnicie.

 

Milionar ignorat de soția ocupată

Cea mai şocantă parte a procesului este însă declaraţia surorii lui Dan Adamescu, Constanze Eugenia, care povesteşte în faţa judecătorilor cum a fost lăsat singur omul de afaceri de către soţia sa, din momentul în care au început problemele penale şi de sănătate. Femeia declară că, din momentul plasării lui Dan Adamescu în arest la domiciliu, soţia sa l-a ignorat pur şi simplu. Sora lui Adamescu povesteşte că acesta a sunato într-o zi şi a rugat-o să vină la el pentru că se simte rău şi are temperatură. Femeia l-a internat şi a informat-o pe Carmen Adamescu , dar că aceasta i-a răspuns că nu are timp să vină la spital şi să fie anunțată prin bodyguard dacă se întâmplă ceva. În tot acest timp, omul de afaceri i se plângea surorii lui că se simte singur şi chiar i-a cerut să îl viziteze zilnic, seara, pentru că atunci îi este cel mai greu. Până la finalul procesului, femeia nu a reuşit să demonstreze niciuna dintre acuzaţiile pe care i le-a adus omului de afaceri, astfel că Judecătoria Sectorului 1 a admis desfacerea căsătoriei din culpă comună şi revenirea femeii la numele de Palade, avut înainte de căsătorie. În decembrie, ambii soţi au contestat decizia, dar prin moartea omului de afaceri, în ianuarie 2017, apelul nu a mai putut fi judecat, astfel că femeia s-a prezentat la partajul averii lui Dan Adamescu în calitate de soţie şi urmaşă directă. Partaj pe care l-a și câștigat, în primăvara acestui an primind, în primă instanță, 62% din averea familiei Adamescu. În ultimele zile a apărut speculația conform căreia noul nume al femeii ar fi Makie, pe care l-a avut în prima căsătorie, cea cu cetățeanul libanez. Ea a renunțat la acest nume la începutul anilor '90 și este ilogic și puțin probabil să fi revenit la acest apelativ într-o perioadă în care bătălia se dă pe numele Adamescu.

 

Tensiunile cu Alexander au distrus căsnicia cu Dan

Carmen Adamescu s-a referit în mod ciudat la relaţia omului de afaceri cu fiul său din prima căsătorie, Alexander. Aceasta a susţinut în faţa magistraţilor că problemele în cuplu au început în 2006, când Alexander şi-a definitivat studiile în Occident şi a revenit în ţară. Femeia l-a acuzat pe Dan Adamescu că a început să îşi implice fiul în afacerile familiei. Ba, mai mult, spune că unul dintre motivele răcirii relaţiilor dintre ea şi soţ este faptul că acesta petrecea mult timp cu propriul fiu, ea fiind ignorată. În contrapartidă, apropiaţii lui Alexander susţin că acesta nu şi-a dorit niciodată conducerea companiilor, dovadă stând faptul că după naştere primului său copil, la Viena, a fost lăsat de tatăl să se retragă pentru a se dedica pasiunilor sale. Nu știm dacă afirmațiile femeii din timpul procesului sunt reale, dar ceva este cert: Carmen Palade Adamescu a ajuns în arest la domiciliu săptămâna trecută ca urmare a unui dosar declașat de o plângere a lui Alexander Adamescu, cel care a înlocuit-o la conducerea Unirea Shoping Center în urmă cu un an.

 

Gura de foc a lui Alexander împotriva mamei vitrege

Iubita lui Alexander Adamescu, Adriana Constantinescu, i-a cerut fostei soții a magnatului daune morale de un milion de euro pentru presupuse atacuri mediatice declanșate împotriva familiei. Procesul s-a terminat în primăvara acestui an, cu respingerea cererii. Adriana Constantinescu a relatat o discuție halucinantă pe care ar fi avuto cu Dan Adamescu, care i-ar fi mărturisit că își simte viața amenințată chiar de către soția lui! „Reclamanta (Adriana Constantinescu, n.r. ) arată că, în perioada 16 august-23 august 2015, mai exact la o lună după ce Carmen Palade l-a părăsit pe Dan Adamescu, s-au întâlnit cu el la Viena. În tot acest timp Dan era vizibil afectat de faptul că ea l-a părăsit și începuse să-i fie teamă pentru viața lui. „Dan Adamescu mi-a spus că se teme de cei din spatele lui Carmen Palade. Această suspiciune părea să fie reală, dacă avem în vedere că, din publicațiile apărute în presă s-au adus dovezi precum că pârâta Carmen Palade (fosta Adamescu) este fiica maiorului C. V. Palade, fost șef adjunct al serviciului de contrainformații din Inspectoratul Județean Bacău, fiind numit în funcție de unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu din Ministerul de Interne, general – locotenent G Răduica. Arăt că Dan Adamescu, ca orice părinte, își iubea fiul”, se mai arată în documentele citate.

 

Fiul risipitor al lui Carmen Palade, motiv de dispută

În timpul procesului de divorț au ieșit la iveală și problemele dintre Carmen Adamescu și magnat, în ceea ce îl privește pe Rani, copilul din prima ei căsătorie. Femeia şi-a acuzat soţul că îi jignea băiatul, pe Rani, pe care îl avea dintr-o relaţie cu un cetăţean libanez. Acuzaţiile totuşi nu au fost susţinute în faţa judecătorului de martori. Ba, mai mult, Adamescu a explicat că avea discuţii cu soţia sa, fiind preocupat ca tânărul să îşi aleagă o meserie şi să îşi facă un viitor. Rani fusese fotografiat, în perioada în care familia se lupta în să salveze afacerile, ducând o viață lipsită de griji și petrecând pe un yacht privat în Statele Unite. În octombrie 2016, Dan Adamescu a transmis un mesaj dur la adresa copilului petrecăreț al familiei: „Singurul meu urmaş este Alexander Bogdan Adamescu, scriitor stabilit de 4 ani la Londra. Persoana adusă în discuţie este, de fapt, Rani Palade (fiul doamnei Carmen Palade din prima căsătorie), pe care nu l-am adoptat (în timpul căsniciei mele cu doamna Palade) şi care nu îmi poartă numele”. Mesajul este cu atât mai dur cu cât a venit într-un moment în care Dan Adamescu se confrunta deja cu grave probleme de sănătate.

 

Creatorul imperiului a murit, urmaşii se anihilează reciproc

Suntem la finalul anului 2018 şi, după mai bine de cinci ani de lupte interne pentru moştenirea imperiul Adamescu, niciun personaj nu pare să fi scăpat de blestemul banilor. Dan Adamescu a murit la începutul anului 2017 şi a fost înmormântat după un scandal monstru în familie, iar urmaşii săi continuă să se sfâşie. Carmen Palade Adamescu a fost reţinută miercurea trecută într-un dosar în care poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IGPR au efectuat percheziţii la locuinţele mai multor persoane bănuite de cauzarea unui prejudiciu de 43.000.000 de lei prin delapidare şi evaziune fiscală. Ea a fost audiată mai multe ore de ofiţerul de caz, însă nu a colaborat cu anchetatorii, după cum precizau surse judiciare. De asemenea, ea nu a dorit să dea declaraţii scrise în acest dosar. Carmen Palade Adamescu se află în arest la domiciliu în acest dosar, în care este cercetat şi fiul său Rani Palade, pentru că printr-una din firmele deţinute de el au fost deturnaţi bani de la Unirea Shoping Center. Dosarul a fost declanşat după o plângere formulată de Alexander Adamescu, după ce a preluat conducerea centrului comercial din centrul Capitalei. Acesta din urmă se află şi el în arest la domiciuliu în locuinţa sa din Londra, fiind cercetat în dosarul în care tatăl său a fost condamnat la 4 ani şi 4 luni de închisoare. Fiul lui Adamescu a fost arestat în luna martie a acestui an, după ce o instanţă londoneză a constatat că el a folosit acte false în timpul procesului de extrădare. Nici al patrulea personaj al sagăi imperiului Adamescu nu se simte mai bine. Pe lângă stresul provocat de situaţia partenerului ei de viaţă, Adriana Constantinescu se confruntă şi cu două plângeri formulate pe numele său de Carmen Palade Adamescu. Acestea au fost respinse de judecători, dar fosta soţie a magnatului a anunţat că va formula apel la soluţiile magistraţilor.