Celula de criză Băsescu-Boc anunţă în precampanie că veniturile mici ar putea creşte în acest an cu bani din împrumutul de la Comisia Europeană.
Preşedintele Traian Băsescu s-a răzgândit: banii din împrumutul extern vor putea fi folosiţi, până la urmă, pentru majorări de salarii şi de pensii. Schimbarea de viziune, produsă înaintea a două importante runde electorale - europarlamentare şi prezidenţiale - a venit ieri, în timpul vizitei şefului statului la Beirut.
La o întâlnire cu investitorii libanezi, Băsescu le-a explicat acestora ce fonduri va împrumuta România de la FMI şi Comisia Europeană (CE), adăugând între posibilele destinaţii ale banilor şi majorarea salariilor şi a pensiilor mici „dacă se agravează criza”. Acum trei săptămâni, şeful statului garanta că „niciun euro” din cele 20 de miliarde luate cu dobândă nu va ajunge în „salarii şi sporuri”. Băsescu invocă posibile „condiţii excepţionale”
La aceeaşi masă cu ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, Băsescu a lansat de la Beirut varianta majorărilor de salarii şi pensii mici pe bani de împrumut, fără a explica exact care ar fi „condiţiile excepţionale” în care măsura s-ar justifica. Din cele 20 de miliarde de la FMI şi CE, „6 miliarde sunt pentru guvern, în special pentru investiţii. Numai în condiţii excepţionale pot fi folosite pentru alte tipuri de acţiuni. Dacă e nevoie, vom folosi aceşti bani pentru pensiile şi salariile mici în cazul în care criza se va agrava”, a dat şeful statului vestea electoratului cu venituri mici, luându-i maiul lui Mircea Geoană.
Câteva ore mai târziu, premierul Emil Boc a validat varianta prezidenţială. În scenariul premierului, cele 13 miliarde de la FMI sunt de neatins în alte scopuri decât consolidarea rezervei valutare a BNR, însă în cei de la Comisie s-ar putea intra dacă „economia ne va obliga”. „Banii de la FMI nu ajung la Boc şi Pogea, ajung la domnul Mugur Isă rescu. De la Comisia Europeană vin 5 miliarde şi ceva de euro care ajung la Ministerul Finanţelor, pentru finanţarea deficitului bugetar. În acest moment, întregul deficit este cheltuit pe investiţii, şi ceea ce spunea preşedintele e că sperăm ca economia să nu ne oblige să folosim banii de la Comisie şi pentru salarii şi pensii”, a tradus Boc la radioul public mesajul prezidenţial. Prima tranşă de la CE, înainte de prezidenţiale
Până la banii europeni premierul a admis însă că intenţia majorării salariilor şi pensiilor mici există oricum, luându- se în calcul ca surse de finanţare „economiile făcute în agenţii, legea care interzice cumulul salariului cu pensia şi alte contribuţii de solidaritate”.
Preşedintele Băsescu a vorbit şi el de mai multe ori în ultimele luni despre „nevoia de solidaritate” şi necesitatea creşterii veniturilor mici, excluzând însă ca sursa să fie împrumutul extern. „O spun cu deplină asumare, niciun euro din banii destinaţi Ministerului Finanţelor nu poate ajunge în salarii şi sporuri”, garanta Băsescu pe 31 martie 2009, la o întâlnire cu preşedinţii Camerelor de Comerţ, după ce anterior propusese chiar o „îngheţare” a salariilor. Dacă acordul urmează calendarul stabilit şi primeşte aprobarea finală pe 4-6 mai, prima tranşă de la Comisia Europeană ar urma să ajungă la guvern la începutul lunii iulie, cu posbilitatea majorării pensiilor şi a salariilor înainte de prezidenţiale.
REACŢIE PNL: guvernul intră în incapacitate de plată
Posibila utilizare a împrumuturilor externe pentru salarii şi pensii sugerează faptul că guvernul ar putea intra în incapacitate de plată, a comentat, ieri, fostul ministrul de finanţe Varujan Vosganian declaraţiile preşedintelui şi ale premierului. Liberalii acuză „deturnarea motivului” pentru care s-a apelat la împrumutul extern, respectiv finanţarea proiectelor de investiţii. „Aserţiunile lui Traian Băsescu, făcute în contextul dezbaterilor pe marginea rectificării bugetare, configurează deciziile pe care guvernul urmează să le adopte”, a apreciat Vosganian.