Bani pierduţi la cadastru

De ieri, operaţiunile de cadastru din România au fost paralizate: din cei 5.430 de topografi autorizaţi, doar 1.069 mai sunt recunoscuţi.

Mii de români cu dosare pe rol riscă să piardă banii plătiţi pentru măsurătorile cadastrale.

Monopolul instaurat, de ieri, de Ordinul Geodezilor pe măsurătorile cadastrale îi va costa „scump“ pe mulţi români care au apelat deja la serviciile unor persoane fizice până acum autorizate, dar care nu s-au înscris încă în această organizaţie.

„Cetăţenii trebuie să ştie că, în condiţiile în care au încheiat un contract cu persoane autorizate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), dar care nu fac parte din Ordinul Geodezilor, vor fi obligate să plătească din nou măsurătorile cadastrale. Şi asta, întrucât noua lege a intrat în vigoare de azi (joi, 20 martie), iar documentele conţinute de dosarele pe care aceşti aşa-zişi topografi le vor depune în aceste zile la ANCPI nu pot fi luate în considerare“, susţin oficialii Ordinului Geodezilor.

Pe de altă parte, preşedintele Ordinului, Johan Neuner, a admis că va exista un blocaj pe piaţa lucrărilor cadastrele, întrucât numărul topografilor autorizaţi va ajunge în aceste zile la circa 1.400, la nivel naţional, faţă de peste 5.400 recunoscuţi până ieri.

„Cei 5.400 de topografi erau insuficienţi pentru numărul mare de cereri venite din partea cetăţenilor. Dacă numărul lor scade de aproape patru ori, criza s-ar putea prelungi ani buni“, estimează specialiştii. Oficialii Ordinului Geodezilor au găsit însă soluţia: mare parte dintre topografii neautorizaţi ar putea executa măsurători cadastrale ca angajaţi la firmele celor deja recunoscuţi.

Nu ai bani, nu ai cadastru! Mai mult, majoritatea lucrărilor cadastrele de care ţăranii vor avea nevoie pentru terenuri în extravilan vor rămâne doar la nivelul de dorinţă a proprietarului dacă acesta din urmă nu va avea suficienţi bani pentru a plăti serviciile profesioniştilor. Şi asta, deşi actuala legislaţie prevede că topografii nu au voie să refuze nicio lucrare cadastrală, iar „onorariile percepute pentru întocmirea documentaţiilor cadastrale necesare înscrierii în Cartea Funciară se stabilesc prin hotărâre a guvernului, în cuantum de 2% până la 10% din valoarea de circulaţie a terenurilor agricole şi forestiere, deţinute în baza titlurilor de proprietate sau a actelor translative de proprietate încheiate în formă autentică“.

„Avem o profesie independentă, şi nimeni nu ne poate obliga să refuzăm unele lucrări, pentru că vor fi cazuri în care o să constatăm că nu ne acoperim cheltuielile chiar dacă aplicăm maximul de 10% din valoarea terenului. Asta este situaţia. (...) Taxele cadastrale sunt mari pentru că şi efortul este pe măsură“, a conchis Valeriu Manolache, membru în Colegiul Director al Ordinului Geodezilor .