Evenimentul Zilei > Social > Bani pentru facturi de la Guvern. Ce se pregătește și cine va beneficia
Bani pentru facturi de la Guvern. Ce se pregătește și cine va beneficia

Bani pentru facturi de la Guvern. Ce se pregătește și cine va beneficia

Statul pregătește ajutoare pentru persoanele care nu își pot permite să plătească facturile uriașe la energie electrică și gaze. Variantă la care se lucrează în prezent, este Ordonanța de compensare pe venit și consum mediu.

Vor beneficia de ajutoare, pe de o parte, 4,5 milioane de gospodării cu consum mediu de 51kw/lună, iar pe de altă parte, 3,5 milioane de gospodării cu un consum mediu de 2500 kw/an, informează Antena 3.

Ordonanța ar trebui să intre în vigoare începând cu 1 noiembrie 2021

Însă nu toate aceste gospodării vor beneficia de reduceri din partea statului. Trebuie spus că doar persoanele care au un venit mediu vor primi compensații de la Guvern.

Ordonanța ar trebui să intre în vigoare începând cu 1 noiembrie 2021, în același timp cu Legea consumatorului vulnerabil.

Potrivit primelor informații primite de la sursele citate, se pare că ajutoarele de la stat vor fi de mai puțin de 40% din cuantumul facturii. La gaze ar urma să fie o sumă fixă, iar la facturile de energie electrică este posibil să fie un procent care variază de la consumator la consumator.

Cu alte cuvinte, reducerea se va aplica pe factură, iar furnizorul își va lua banii de la stat.

Legea consumatorului vulnerabil

Legea consumatorului vulnerabil a fost adoptată de către Camera Deputaților, urmând să se aplice de la 1 noiembrie. Proiectul a trecut prin mai multe modificări în ce privește categoriile de beneficiari și cuantumul sumelor care se vor acorda. Mai mult, a fost devansat și termenul de intrare în vigoare a proiectului de lege.

Conform documentului, persoanele cu venituri mici vor primi de-a lungul întregului an, un ajutor financiar – supliment pentru energie. Acesta este menit să acopere costurile cu o parte din consumul energetic al gospodăriei.

Vor avea dreptul la acest supliment pentru energie toți cei care au un venit mediu net lunar de cel mult 1.386 de lei/persoană, în cazul familiei, și de 2.053 de lei, în cazul persoanei singure.

Valoarea suplimentului pentru energie, acordat lunar, va fi diferit, în funcție de sursele de energie folosite într-o gospodărie.

Pentru solicitarea suplimentului pentru energie, familiile şi persoanele singure vor trebui să depună la primăria de care aparțin o cerere şi o declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă componenţa familiei şi veniturile realizate de membrii acesteia.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: