Plenul Senatului a adoptat, miercuri, un proiect de lege potrivit căruia firmele cu profituri de peste un milion de lei, aflate în afaceri imobiliare, vor cotiza la înființarea unui Fond de Solidaritate din care tinerii căsătoriți pot plăti avansul pentru casă.

Proiectul urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților, for decizional în acest caz. Fondul de Solidaritate „Locuințe pentru tinerii români” este destinat tinerilor sub 35 de ani, căsătoriți, care vor să-și achiziționeze o locuință în rate, dar nu au posibilitatea de a achita avansul, spune legea.

Societățile comerciale ale căror activități sunt încadrate la codurile CAEN 4110 „Dezvoltare (promovare) imobiliari” și 4120 – Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale $i nerezidentiale” care, la finalul ultimului an fiscal, au avut un profit brut minim de 1 000 000 lei, vor transfera 1% din acesta către Fondul de Solidaritate „Locuințe pentru tinerii români”. Suma, reprezentând avans achiziție locuință, contractată prin Fondul de Solidaritate „Locuințe pentru tinerii români” nu poate fi mai mare de 15% din prețul imobilului.

Suma maximă, reprezentând avans achiziție locuință, contractată prin Fondul de Solidaritate „Locuințe pentru tinerii români”, nu poate fi mai mare de 15.000 euro.

Finanțarea prin Fondul de Solidaritate „Locuințe pentru tinerii români” se va face pentru locuințe noi, pentru cele deja construite, care îndeplinesc condițiile legale, și pentru construirea de noi locuințe, în condițiile legii.

Sumele obținute de la Fondul de Solidaritate „Locuințe pentru tinerii români” vor fi returnate Fondului, eșalonat, în 10 ani, începând cu anul 6 de la obținerea lor, în rate lunare egale, care, cumulate cu cele ale creditului, nu vor depăși 1/3 din veniturile familiei. Sumele reprezentând avans pentru achiziție locuință nu vor fi purtătoare de dobânzi.

În cazul înstrăinării locuinței înainte de returnarea sumelor datorate Fondului de Solidaritate „Locuințe pentru tinerii români”, suma datorată „Fondului de Solidaritate Tocuinte pentru tinerii români” va fi returnată în integralitatea ei, la data perfectării actelor de vânzare-cumpărare, scrie Ziarulunirea.