Bani de la guvern pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic. Nicolae Ciucă anunță lansarea a două programe de finanțare

Bani de la guvern pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic. Nicolae Ciucă anunță lansarea a două programe de finanțare Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

Guvernul pregătește două programe de finanțare pentru consolidarea clădirilor care ar putea avea probleme în cazul unui seism puternic. Premierul Nicolae Ciucă a făcut o serie de comentarii pe acest subiect în cadrul ședinței de Guvern. Cutremurul din Turci, care a provocat prăbușirea unui număr foarte mare de imobile, a readus în atenție problema imobilelor ce trebuie consolidate și reabilitate.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că la nivelul Guvernului există două programe de finanțare destinate consolidării și reabilitării seismice a clădirilor. Unul va primi bani din bugetul de stat, iar cel de-al doilea urmează să fie finanțat prin PNRR – „Valul Renovării.

Nicolae Ciucă a făcut aceste precizări în contextul îngrijorărilor legate de rezistența imobilelor vechi – în special a celor din București – la un cutremur de magnitudine mare. Dezbaterea a revenit în spațiul public după cutremurul din Turcia care a provocat prăbușirea a unui număr important de clădiri, fapt ce a dus la moartea a numeroși oameni prinși între dărâmături.

Nicolae Ciucă a solicitat Ministerului Dezvolării să prezinte, în următoarea ședință de Guvern, planul cu măsurile care vor fi luate pentru accelerarea implementării acestor două programe.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În acest moment, există două planuri de reabilitare seismică. E un plan care se derulează prin MDLPA cu un buget de aproximativ 700 milioane, 200 milioane sunt de la bugetul de stat, credite bugetare şi 500 milioane credite de angajament. Cea de-a doua linie e asigurată prin PNRR, în Programul «Valul renovării». Discutăm de peste 500 milioane euro. Ce e important în această imagine e că cetăţenii nu vor avea contribuţie la derularea acestor programe. Toate se vor desfăşura prin bugetul de stat şi prin fonduri europene”, a afirmat Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei de Guvern.

Nicolae Ciucă reclamă necesitatea unui plan coerent

Premierul  Nicolae Ciucă a mai precizat, că o astfel de măsură – un program de finanțare destinat consolidării clădirilor - este necesară dat fiind că sunt numeroase imobile la nivelul întregii ţări, care s-au deteriorat în timp. Până în prezent, nimeni nu s-a ocupat de consolidarea acestora din cauza lipsei fondurilor necesare lucrărilor. Drept urmare, este nevoie ca planul de consolidare să fie pus în aplicare cu rapiditate și să producă efecte.

„Vă rog să îmi prezentaţi în şedinţa următoare de Guvern măsurile pe care le puteţi lua la nivelul instituţiilor astfel încât să putem accelera acest plan”, a completat şeful Executivului.

Premierul Nicolae Ciucă a mai observat că nu a existat, până la acest moment, o coerență în aplicarea planurilor de reabilitare a clădirilor. Iar din acest motiv, lucrările au fost încetinite sau chiar oprite, deși contractate, din cauza lipsei resurselor financiare.