Detaliile halucinante ale unor anchete rămase, multă vreme, cu autori necunoscuți, au fost dezlegate de autoritățile franceze abia după ce au apelat la polițiștii români. Jandarmeria Națională din Franța a înregistrat, în ultimile luni, zeci de spargeri ale unor magazine care nici măcar nu aveau forțate ușile și nici nu le erau sparte gramurile de la intrare. Cu toate acestea, proprietarii magazinelor rămâneau fără bunuri.
Misterul spargerilor din Franța a fost elucidat după ce autoritățile române au „citit” tiparul hoților. Mai exact, francezii s-au plans că spărgătorii decupau pereții din tablă aflați în spatele magazinelor și furau tot ce găseau, fără să se atingă de obiectele expuse sau de ușa de la intrare. Totul avea loc, noaptea, cu o rapiditate nemaivăzută de francezi. Astfel, din momentul declanșării alarmei și până când ajungea echipa de intervenție la fața locului, hoții erau, déjà, plecați. Mai mult decât atât, de cele mai multe ori, furturile erau descoperite a doua zi deoarece, atunci când jandarmii ajungeau în fața magazinului forțat prin spate, în față vedeau că totul în ordine: nu era ușa forțată sau vreun geam spart.
Modul de acțiune al spărgătorilor a fost recunoscut de polițiștii români, după ce francezii au anunțat toate statele UE prin intermediul Sistemului de Informații Schengen (SIS). Autoritățile noastre au întâlnit astfel de cazuri pe plaiuri mioritice cu autori din Tecuci, județul Galați. Drept urmare, s-au luat urma bănuiților și s-a trecut la monitorizarea lor. În acest fel s-a descoperit că din gruparea de spărgători făceau parte zece români. Aceștia se mai îndeletniceau și cu spargeri de TIR-uri, din care furau mărfuri. Bunurile subtilizate erau trimise în România prin transportatori mandataţi sau prin firme de transport rutier, pentru a fi valorificate. Aici, complicii hoților le vindeau, la negru, sau prin internet. Astfel, un calcul „sumar” arată că spărgătorii au avut un câștig de circa 350.000 de euro.
Banda din Tecuci a fost destructurată, joi dimineață. Poliția Română și Jandarmeria Naţională din Franţa au efectuat simultan 24 de percheziții, pe teritoriile celor două țări, 16 dintre ele numai în România. Peste 20 de persoane din județul Galați, a căror medie de vârstă este de 30 de ani, sunt suspectate de autoritățile franceze că făceau parte din gruparea infracțională. Urmează a fi emise de către autorităţile judiciare franceze mai multe mandate europene de arestare, Poliţia Română urmând să pună în executare parte dintre acestea, pentru persoanele depistate în România.
Activitatea de cooperare judiciară internaţională între Tribunalul de Mare Instanţă din Paris şi Parchetele de pe lângă Tribunalele din România implicate s-a făcut prin intermediul Serviciului de Cooperare Judiciară Internaţională, Relaţii Internaţionale şi Programe din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Colaborarea dintre autorităţile judicare române şi cele franceze continuă în vederea documentării întregii activităţi infracţionale a persoanelor cercetate, dar şi pentru recuperarea prejudiciului cauzat.