Procurorul Ionuţ Ronald Rotaru scoate basma curată Bancpost prin aruncarea în derizoriu a prevederilor penale

Procurorul Ionuț Ronald Rotaru de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București a reușit să scape Bancpost de acuzațiile de înșelăciune în formă continuată, evaziune fiscală și spălare de bani, prin pretextul că banca fusese deja amendată de ANPC cu 150.000 lei.

În urma acestei manevre, judecătorul Bogdan-Alex Arghir de la JS2 a anulat amenda. Ba mai mult, pentru ca Bancpost să scape, procurorul Ionuț Rotaru, a susținut că „severitatea sancțiunilor contravenționale aplicate de ANPC îmbracă un caracter penal”.

Jurnaliștii de la Lumea Justiției prezintă integral Ordonanța din dosarul nr. 631/P/2017, prin care procurorul Ionuț Rotaru, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, a clasat pe 27 martie 2019 plângerea penală formulată de către un debitor împotriva SC Bancpost SA sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune în formă continuată, evaziune fiscală și spălare de bani, în legătură cu cesionarea unor credite către un fel de SRL înregistrat în Olanda.

Ordonanța cu pricina a fost confirmată de către șefa PCA București, Luminița Palade fosta vicepreședintă CSM.

„Infracțiunile care stau la baza plângerii penale sunt cele de înșelăciune în formă continuată, evaziune fiscală și spălare de bani. Clasarea a fost dispusă în baza art. 16 alin. 1 lit. b și e : „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege” și „lipsește (...) o altă condiție prevăzută de lege, necesară pentru punerea în mișcare a acțiunii penale”.

Totul a început în perioada 2008-2009, atunci când Bancpost a cesionat credite însumând peste 3 miliarde lei către EFG New Europe Funding II BV, din Olanda, afiliată indirect Bancpost, prin intermediul grupului-mama Eurobank Ergasias, din Grecia, însă tranzacția nu a fost notificată clienților Bancpost. EFG New Europe Funding II BV este ceea ce în legislația internațională se numește SPV (special-purpose vehicle). Un vehicul cu destinație specială (cunoscut și că „vehicul de investiții special”) este o persoană juridică înființată pentru a îndeplini obiective restrânse, specifice sau temporare, în primul rând izolarea riscului financiar (de obicei falimentul, dar și un risc specific de impozitare sau reglementare). Mai pe românește: un fel de SRL”, scrie sursa citată.

Între anii 2011-2013, Bancpost a răscumpărat o mică parte din creditele cesionate, respectiv echivalentul a circa 127 milioane lei (4,23% din total).

Mai multe detalii despre acest caz puteți citi pe Luju.ro.