Un grup de persoane, majoritatea români, a fraudat peste 40 de ATM-uri în Syndey, relatează un comunicat al brigăzii de Fraudă din cadrul poliţiei din Sydney, publicat astăzi.
Dintre aceştia, doi au fost reţinuţi duminică, după ce mai mulţi martori i-au observat în timp ce instalau dispozitive ilegale pe un ATM, într-un cartier din partea de nord a oraşului. Românii, de 32, respectiv 36 de ani, au fost acuzaţi pentru posesie de tehnologie prin care se realizau carduri false.
În cursul acestei zile, cei doi s-au prezentat în faţa tribunalului din Sydney.
Fenomen global
În ultimele săptămâni, mai mulţi români au fost arestaţi în Australia pentru fraude similare, dintre care cinci în Melbourne şi doi tot în Sydney, iar alţi români au fost deja condamnaţi pentru fraudă bancară, în SUA şi Noua Zeelandă.
Ediţia de azi a ziarului The Sydney Morning Herald menţionează că cele aproape 12 persoane fac parte dintr-o bandă care dispunde de tehnologie sofisticată ce le permite fraudarea bancomatelor. Din ancheta poliţiei reiese că aceştia au venit în Australia în ultimele luni şi au mers în diferite oraşe în care mai mulţi clienţi ai diferitelor bănci au fost prejudiciaţi după ce au folosit diverse automate bancare.
Un reprezentant al poliţiei a declarat, referitor la numărul în creştere al românilor reţinuţi în aceste tipuri de fraude, că este "un fenomen global. Am suferit şi de pe urma fraudelor pe internet, în special din ţări din Europa de Est şi Rusia".
Skimming, infracţiunea preferată de români Acesta a mai precizat că atacurile asupra bancomatelor au crescut, în special, în ultimul an. "În anul 2005 am mai arestat câţiva cetăţeni bulgari, însă după aceea nu ne-am mai confruntat cu incidente majore, până la finele anului trecut, când am constat o creştere a acestora. Impactul financiar este dificil de cuantificat, întrucât nu se ştie întotdeauna dacă banii lipsesc din cauza fraudelor ATM-urilor, a phishing-ului sau a fraudei pe internet."
Banda de infractori din care făceau parte şi românii arestaţi duminică foloseau medota skimming, prin care dispozitive electronice ilegale erau fost montate pe ATM-uri şi prin intermediul acestora se puteau obţine informaţii confidenţiale de pe carduri, precum şi codurile PIN. Etapa următoare consta în transferul datelor pe laptopuri sau telefoane mobile, după care se inscripţionau carduri false cu datele astfel obţinute.
O cameră video montată pe bancomat filma posesorul cardului în timp ce tasta codul PIN, astfel că infractorii puteau accesa, fără probleme, conturile, din care sustrăgeau diverse sume de bani.
CITIŢI ŞI: Români arestaţi în Australia