Băncile falimentare din SUA, în ograda statului

Naţionalizarea a fost procedura folosită în ţările nordice, în timpul crizei financiare din perioada 1991-1993.

Banca centrală americană, Federal Reserve System (Fed), nu exclude posibilitatea naţionaliză rii băncilor cu probleme din SUA, ca o posibilă soluţie interimară pe perioada crizei financiare, scrie telegraph.co.uk. Specialişti în domeniul bancar din State studiază deja modul în care au fost naţionalizate băncile din Scandinavia în anii ’90. Informaţia a fost furnizată de un oficial al unei bănci centrale scandinave, căruia nu i se dezvă luie numele. Acesta a spus că strategii Fed au contactat băncile centrale nordice, pentru a învăţa cum au reuşit Suedia, Norvegia şi Finlanda să treacă de criza financiară din perioada 1991-1993, care le-a afectat puternic economiile.

În perioada respectivă, mai multe bănci importante au intrat în insolvenţă. Pentru a le salva, autorităţile au apelat la măsuri extreme, naţionalizându-le forţat. În Norvegia, statul s-a asigurat că acţionarii nu vor primi nimic în schimbul titlurilor deţinute, iar conducerile băncilor au fost demise în totalitate. Astfel, două bănci norvegiene importante, Christiania şi Fokus, au intrat în posesia statului.

Nordicii critică Fed

„Noi am evitat să avem de-a face cu o situaţie de genul Bear Stearns, în care acţionarii au făcut bani din salvarea băncii“, a declarat un oficial norvegian. Modul în care Fed a acţionat pentru a salva banca de investiţii a fost aspru criticat, în cele din urmă aceasta fiind preluată de rivala JP Morgan Chase la un preţ „de chilipir“. „Am schimbat legile pentru a ne permite să preluăm orice bancă ce nu mai avea lichidităţi. Acţionarii au fost lăsaţi fără nimic“, a adăugat oficialul norvegian.

Nordicii critică Fed pentru modul în care a acţionat în cazul prăbuşirii băncii de investiţii Bear Stearns. Nu numai că banii contribuabililor au fost pompaţi indirect în această bancă, dar, la vânzarea către JP Morgan Chase, acţionarii au obţinut un preţ de 10 dolari pe titlu.

MODELE

Doctrine economice diferite

Spre deosebire de modelul economic practicat în statele nordice, un fel de mix de capitalism şi socialism, economia americană este una foarte liberală, puţin reglementată. Astfel, naţionalizarea forţată a unei bănci ar putea fi foarte greu de „digerat“ în această ţară. Prin comparaţie, nordicii sunt obişnuiţi cu „protectoratul“ statului. Aici, economiile sunt concepute pentru ca banii publici să fie masiv cheltuiţi în avantajul tuturor, într-un mod responsabil şi nu este admis ca o bancă să fie „ajutată“ din banii contribuabililor, aşa cum s-a întâmplat în SUA.