Guvernul norvegian a dat publicitatii la sfarsitul saptamanii trecute planul ambitios de construire a unui urias depozit subteran in care vor fi conservate seminte de plante agricole.
Silozul subteran va fi construit intr-un munte de pe o insula in apropierea Polului Nord.
El are ca scop prezervarea semintelor in eventualitatea unei catastrofe mondiale, precum un razboi nuclear, impactul devastator al unui asteroid sau schimbari climaterice dramatice.
Constructia va debuta in luna martie, iar "banca" de seminte urmeaza sa devina operationala in 2008. Guvernul norvegian a alocat suma de cinci milioane de dolari pentru siloz, ce va avea suficient spatiu pentru a adaposti trei milioane de esantioane de seminte.
Silozul va fi construit la o adancime de 120 de metri in interiorul unui munte de pe insula Spitzbergen, din arhipelagul Svalbard, situat la 1.000 km nord de coasta norvegiana.
Amplasamentul a fost ales dupa ce specialistii au analizat nivelul radiatiilor din munte si structura geologica, dar si prognozele privind posibilele modificari climatice din urmatorii 200 de ani.
Ei au luat in calcul topirea calotelor glaciare si a ghetii din Groenlanda pentru a se asigura ca silozul va ramane deasupra nivelului apei. Totodata, permafrostul va continua sa asigure temperaturi scazute in depozit in cazul in care sistemul de refrigerare cedeaza.