Inundații devastatoare cum au fost anul acesta în Banat și mai ales la Gătaia, nu vor mai lua prin surprindere. Autoritățile din Banat știu exact unde se pot întâmpla calamități în caz de inundații sau ploi puternice. A fost realizată cu bani europeni o hartă de hazard la inundații.
Toate cursurile de apă au fost studiate, astfel încât, în caz de ploitorențiale sau viituri se știe în orice moment ce amploare pot avea calamitățile. Harta de hazard la inundaţii arată până unde se poate extinde apa în caz de inundații dar și adâncimea apei la viituri sau viteza apei corespunzătoare unor debite cu diferite probabilități de depășire.
”Proiectul a presupus: realizarea hărţilor de hazard la inundaţii pe cursurile de apă din bazinul hidrografic Banat, identificarea unor scenarii de amenajare în punctele critice din zonele acoperite de proiect, identificarea măsurilor structurale si nonstructurale pentru un management pro-activ al riscului la inundaţii, precum şi efectuarea unei analize socio-economice a măsurilor identificate, stabilirea criteriilor de prioritizare şi ierarhizarea măsurilor necesare. Au fost realizate, în acest sens, harta de hazard la inundaţii (inundabilitate) şi planul pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor în bazinul hidrografic Banat”, arată Sorina Neaga, purtătorul de cuvânt al ABA Banat.
Zonele din jurul râurilor Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Aranca şi a afluenţilor direcţi ai Dunării sunt, potrivit hărții de hazard, zonele inundabile numai din revărsarea cursurilor de apă. Proiectul a fost cofinanţat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin POS Mediu, având o valoare totală de 15.701.923 lei (fără TVA), din care 80% reprezintă finanţare europeană şi 20% cofinanţare de la bugetul de stat.