Evenimentul Zilei > Social > Bănățenii caută cârnații perfecți
Bănățenii caută cârnații perfecți

Bănățenii caută cârnații perfecți

Bănățenii caută, joi, cei mai gustoși cârna ți. La inițiativa singurei publicații de limbă germană din zonă, are loc „Worschkoschtprob” – degustarea celor mai buni cârnați preparați în Banat, la Căminul Cultural din comuna Șag.

Zeci de bănățeni au înscris în concurs preparatele care vor pune la încercare papilele gustative ale juriului. Fiecare vine cu o rețetă secretă, moștenită de la străbuni. Uneori e vorba de condimentele folosite, altă dată de felul în care e tocată carnea și cum e amestecată.

„Degustarea cârnaţilor” a fost iniţiată în anii ,70 de către redactorii ziarului „Neue Banater Zeitung” (NBZ) și se desfășura în redacție, unde cititorii aduceau, la finele lunii ianuarie, pentru degustare și concurs, mostre ale cârnaţilor făcuţi în casă, „juriul degustător” fiind redactorii. Ziua desfăşurării evenimentului era publicată doar în NBZ, fapt pentru care participau doar cititori ai ziarului. Pentru ziar era un bun prilej de strângere a relaţiilor dintre redactori şi cititori.

Începând din anul 1995 publicaţia Banater Zeitung a decis să organizeze o manifestare publică, mizând în continuare pe pasiunea bănăţenilor pentru cârnaţi. De câțiva ani, evenimentul are loc în diverse localități bănățene.

Esența concursului e o tradiție care promovează alimentația „curată”.

Prepararea cârnaților se transmite doar pe linie masculină în familiile bănățene. Bărbații de azi au învățat de la tații lor, care la rându-le au învățat de la bunicii lor și așa mai departe. „Avem rețete secrete, moștenite de mai multe generații”, se laudă nemții.