Editura Evenimentul si Capital

Balcic, oraşul teraselor din piatră

d2b4b2730e06451393e9a5283448611e
Autor: | | 0 Comentarii | 0 Vizualizari

Orăşelul aflat în Dobrogea de Sud, întins pe dealuri stâncoase, coboară în terase tăiate în piatră către mare. De-a lungul timpului, istoria a mutat Balcicul de la o ţară la alta, în funcţie de cum se trasau graniţele Balcanilor.

Însă diferitele administraţii nu i-au ştirbit farmecul, iar micul oraş a păstrat câte ceva de la fiecare popor care l-a stăpânit: de la români are castelul reginei Maria, de la turci moscheea ce îşi proiectează minaretul pe stâncile albe, de la greci rămăşiţele unei vechi colonii, Dionysopolis, iar de la bulgari grădina botanică amenajată şi îngrijită de Universitatea de stat din Sofia. Iar tot acest mozaic al culturilor balcanice se găseşte într-un decor însorit, cu apă albastră, stânci albicioase, vegetaţie abundentă cu influenţe mediteraneene şi case din piatră vopsite în alb, ce amintesc de insulele greceşti. Balcic în imagini Cum ajungi, unde stai şi ce poţi vedea la Balcic În evul mediu, după ce regiunea a fost ocupată de Imperiul Otoman, oraşul a devenit cunoscut sub numele de Balcic, care se pare că derivă dintr-un cuvânt de origine găgăuză care înseamnă „oraş mic”.

În vila “Săgeata Albastră”, în care locuia prinţul Nicolae, al doilea fiu al reginei, se află acum crama “Queen’s Winery House”, ce conţine o colecţie de vinuri exotice, unele exponate fiind vechi de 100 de ani, iar turiştii interesaţi pot degusta băuturile.

Una dintre mori a fost transformată de familia regală într-o bucătărie modernă, unde se pregăteau mâncărurile pentru regină. Acum, în fosta bucătărie se află restaurantul Coroana, cu un şemineu autentic şi două terase cochete, cu mese aşezate printre coloane în stil corintic. Iar unele dintre fostele vile regale au fost reorganizate pentru a putea găzdui turişti.

În testamentul său, regina a arătat că dorinţa sa este ca inima ei să nu fie îngropată la Curtea de Argeş, ci să-i fie scoasă din trup şi depusă în micuţa capelă Stella Maris din parcul castelului. Regina a murit în seara zilei de 18 iulie 1938 la Sinaia, iar inima a fost depusă într-un mic coşciug din aur cu stema României.

Ea a rămas acolo până în 1940, când Cadrilaterul a fost restituit Bulgariei prin tratatul de la Craiova. Inima a fost pusă apoi într-o nişă din stâncă de la Castelul Bran.

La plajă în Balcic

Deşi este plăcut să înoţi în marea mărginită de stânci, Balcicul are dezavantajul plajelor înguste, uneori nu mai late de doi metri, pline de bolovani, pe unde turiştii cu greu găsesc un loc pentru a-şi întinde prosopul. Aşa că mulţi dintre ei stau întinşi chiar pe zidul ce desparte aleea pietonală de plajă.

Rezultatele OFICIALE la Evaluarea Nationala! Surpriza pentru toti elevii! Ce note s-au obtinut!

Pagina 1 din 1


Tag-uri:Stirile zilei

Alte articole din categoria: Turism

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI