Băiatul care îşi ţine inima în geantă

Un gălăţean în vârstă de 20 de ani este în viaţă datorită unei inimi artificiale pe care o poartă mereu într-o borsetă.

Din luna aprilie, Dumitru Iorga trăieşte cu ajutorul unui dispozitiv medical care ţine loc de inimă. Tânărul a suferit de la 16 ani de probleme cardiace care s-au agravat. Soluţia salvatoare a fost o intervenţia chirurgicală pentru implantarea unei inimi artificiale, pe care a făcut-o în Germania, cu bani de la Ministerul Sănătăţii (110.000 euro).

Şanse zero de supravieţuire

"Din ce am înţeles au fost patru astfel de cazuri în ţară, însă din datele pe care le am Dumitru Iorga este singurul care la acest moment are un astfel de dispozitiv. În celelalte trei cazuri probabil s-a realizat câte un transplant între timp şi nu mai poartă astfel de pompe", ne-a declarat Valentin Boldea, şeful Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi. "Diagnosticul său era extrem de grav înainte de operaţie. Specialiştii i-au acordat şanse zero de supravieţuire", mai spune Valentin Boldea.

Medicii nemţi au "plantat" un organ cu baterii, un fel de pompă, în cavitatea toracică care are rolul de a susţine activitatea ventriculului stâng, fiind conectat la aortă. Dipozitivul are rolul de pompa sânge în organism. Acestă pompă este conectată printr-un cablu la un fel de minicomputer medical care este ţinut în geantă. Un astfel de dispozitiv medical costă peste 70.000 de euro.

"Termen de garanţie", doi ani

Starea gravă a sănătăţii îl împiedica pe gălăţean să facă un efort cu o durată mai lungă de câteva minute. "Înainte oboseam foarte repede şi simţeam dureri în piept imediat după ce mă ridicam din scaunul cu rotile. Stăteam numai în scaunul cu rotile. Eu nu puteam să-l urnesc, trebuia să mă împingă altcineva. Acum pot să şi alerg. Ştiu că am o situaţie specială şi am o poveste diferită faţă de a celorlalţi, dar eu sunt foarte bucuros pentru că trăiesc. Această inimă artificială mi-a salvat viaţa", povesteşte Dumitru Iorga. În ciuda stabilizării situaţiei sale medicale, gălăţeanul mai are de înfruntat o nouă serie de probleme. "Acest dispozitiv poate fi menţinut în organism doar doi ani. În acest interval trebuie să se găsească un donator compatibil pentru a i se face transplant", ne-a mai explicat Valentin Boldea.