BACALAUREAT 2015. „Ne-a rupt cu Evul Mediu!”

BACALAUREAT 2015. „Ne-a rupt cu Evul Mediu!”

BACALAUREAT 2015. Absolvenții care au susținut, ieri, proba la Matematică de la Bacalaureat au ieșit din clase mai veseli decât cei care au dat la Istorie. Aceasta pentru că subiectele la Matematică au fost ușoare, în timp ce la Istorie subiectele au semănat cu cele de anul trecut

 

 

BACALAUREAT 2015. SUBIECTE ISTORIE, proba obligatorie a profilului BACALAUREAT 2015. SUBIECTE MATEMATICĂ, proba obligatorie a profilului

BACALAUREAT 2015. SUBIECTE, barem de corectare, rezultate, contestatii, stiri. EVZ.RO şi EDU.RO va ofera toate informatiile despre BAC 2015 de care aveti nevoie. Examenul debutează luni, 29 iunie 2015, cu proba scrisa la LIMBA si LITERATURA ROMANA. Elevii vor susține de la ora 9:00, prima probă scrisă a examenului de BACALAUREAT 2015, cea la limba și literatura română, potrivit calendarului aprobat de MECȘ.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

BACALAUREAT 2015.Încordare și emoții printre părinții și rudele absol venților de la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din București. Așezate pe marginea gardului, mai multe mame își împărtășeau temerile. „Ce folos că sunt subiecte ușoare, dacă și la acestea greșesc? Fiica mea a zbârcit-o la română exact la sinonime, adică acolo unde nu ne așteptam”, mărturisea, cu regret, una dintre ele. „Ei, lasă, că mai contează și cum se corectează”, încerca să o consoleze o alta.

Cam după o oră și jumătate de la începerea examenului iese pe poartă primul absolvent. Unul de la profilul umanist. „A fost simplu. Neau dat două documente despre perioada comunistă, un eseu despre Evul Mediu și un alt subiect depre Primul Război Mondial”. Rugat să precizeze despre ce documente e vorba, elevul începe să aibă dificultăți. „Ăăăă...păi, două texte”.

„Nu ne lasă să ieșim cu ele!”

Când și când, câte un elev iese pe poarta școlii, aruncând frânturi de informație spre părinții avizi. Toți întreabă de foile cu subiecte. „Nu le avem. Nu ne-au lăsat să ieșim cu ele”.

Încet-încet, în buza Cișmigiului se formează un grup de absolvenți ieșiți din examen. „Pfuiii, ce rău îmi pare. Nu prea m-am descurcat la Evul Mediu. Învățasem din secolul XVII încoace, știam tot”, se jeluiește o elevă. „Păi, cine se aștepta? Au dat și anul trecut un subiect din ăsta. Ce și-or fi zis: le-am dat ușor la Română, hai să-i încălțăm la Istorie”, se înfurie un coleg de-al fetei.

Subiecte ușoare la mate

Rumoarea crește când apare directorul Colegiului, profesor de matematică de meserie. Salută prietenos absolvenții și le cere subiectele la Matematică. Elevii ridică din umeri. În cele din urmă, un elev aduce cu el o foaie cu subiectele, varianta M1, de la real. „Acesta este subiect de clasa a V-a, acesta de clasa a VI-a, acesta de clasa a VIII-a”, începe profesorul evaluarea. „Dar ultimul subiect cum este?”, întreabă, în cor, părinții. „E simplu și acela”, îi calmează acesta.

„Are cineva subiectul de la M2, varianta de științe ale naturii?”, întreabă directorul. Tăcere. Elevii și părinții se uită unii alții. „Măi, ce se întâmplă? De ce nu sunt lăsați copiii iasă cu foile cu subiectele?”, se burzuluiește directorul unul dintre paznici. Speriat, acesta o ia la goană către școală. Reapare după câteva minute ducând de o elevă care ține în mână hârtie mototolită. E aproape ora 12.00. Directorul aruncă o privire scurtă asupra „Da, ușor și la voi”, conchide. La amiază, grupuri-grupuri, absolvenții își aprind țigările și iau agale drumul Cișmigiului.

„Se rezolvă într-o oră și jumătate!”

Cei doi profesori care au rezolvat, pentru EVZ, subiectele la matematică, au spus că orice elev liceu, care a învățat, termina examenul într-o oră și jumătate. „Nu au fost exerciții grele, nimic de olimpiadă, ca în alți ani. N-a fost nicio capcană“, a declarat profesoara Adriana Mariş, de la C.N. Coriolan Brediceanu din Lugoj.

Și profesorul Andrei Dobre, de la C.N. Nichita Stănescu, din Ploiești, e de aceeași părere. „Dacă învățau la școală, fără să aibă nevoie de meditații, rezolvau subiectele fără probleme. Cred că anul acesta vor promova mai mulți decât anul trecut”

Corectura în alt județ împarte părinții în două tabere

Decizia ministrului Educației ca, de anul acesta, corectura lucrărilor să se facă în alt județ decât cel unde au fost susținute probele, scindează părinții. Unii, mai siguri pe ce au învățat odraslele lor, sunt de acord cu această măsură, alții, însă, susțin că decizia este în defavoarea absolvenților.

„E mai bine că le duc în alt oraș la corectură. Așa nu mai are nimeni nimic de comentat, nu se mai dă șpagă, n-or să mai fie suspiciuni”, spune o mamă careși aștepta fata să iasă de la examen, în fața Liceului Jean Monnet din Capitală. Însă, imediat ce aude asta, un tată, care proptea și el gardul din fața liceului, sare în sus.„ Ba nu e corect deloc! Facultățile sunt goale, ar trebui să le dea subiecte ușoare și să fie corectate lucrările chiar de către profesorii lor. Mai ales la Română, unde este subiectivă corectura. Profesorul lui i-ar recunoaște stilul și ar înțelege, poate unui alt dascăl să i se pară o prostie ce a scris băiatul meu, și-l pică!”, spune, revoltat, bărbatul. La matematică, însă, amândouă taberele recunosc că nu mai contează unde se face corectura. „N-ai ce interpreta la matematică. Acolo știi sau nu știi formula”, conchide tatăl.

Calendarul Bacalaureatului 2015

Din sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului, absolvenții mai au de susținut o singură probă scrisă, la alegere, în funcție de profil. După care vor urma afișarea rezultatelor, depunerea și soluționarea contestațiilor și afișarea rezultatelor finale. Acestea sunt programate după cum urmează:

● 3 iulie - Proba la alegere a profilului și specializării

● 7 iulie – Afișarea rezultatelor (până la ora 16.00) și depunerea contestațiilor (până la ora 20.00).

● 8-9 iulie – Rezolvarea contestațiilor

● 10 iulie – Afișarea rezultatelor finale

REZULTATE BAC 2015, edu.ro

Pe evz.ro puteti afla in timp real rezultatele examenului BACALAUREAT 2015. Lista specială cu REZULTATE BACALAUREAT 2015 vă ajută să ajungeţi cel mai rapid la notele din fiecare judeţ. Pe evz.ro găsiţi lista cu REZULTATE BAC 2015 pentru fiecare judeţ în parte.

REZULTATE BACALAUREAT 2015 edu.ro. Vezi notele din fiecare JUDEŢ

REZULTATE BAC 2015. Rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat 2015, după rezolvarea contestaţiilor, vor fi afişate vineri, 10 iulie 2015. EVZ.RO vă prezintă rezultatele la examenul de Bacalaureat 2015 pe județe.

Urmăreşte categoria specială BACALAUREAT 2015, EDU.RO & EVZ.RO! Stiri despre: calendar Bac 2015, subiecte Bacalaureat 2015, barem de corectare Bac 2015, REZULTATE BACALAUREAT 2015, CONTESTATII si rezultate contestatii Bac 2015.