Examenul pe care îl vor da anul viitor absolvenţii claselor a XII-a va fi supravegheat video, iar subiectele vor avea acelaşi grad de dificultate. Probele de examen nu se schimbă până în 2015.
Rezultatele dezastruoase înregistrate la examenul de Bacalaureat din acest an i-au pus pe gânduri pe elevii care sunt acum în clasa a XII-a. Cei ce se bazau pe noroc şi erau convinşi că dacă improvizează răspunsuri trec examenul au văzut că strategia nu a funcţionat în cazul celor mai mari cu un an. Ministerul Educaţiei a publicat recent modele de subiecte şi bareme de corectare pentru disciplinele de examen din 2012, care să-i ghideze în pregătire pe cei ce vor da Bacalaureatul. Modelele, doar orientative Pe site-ul www.subiecte2012.edu.ro sunt publicate modele pentru toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, precum şi pentru probele scrise, şi anume pentru Limba şi literatura română, Limba şi literatura maternă (şapte discipline), Matematică, Istorie, Fizică, Chimie, Biologie, Informatică, Geografie şi pentru cele cinci discipline socio-umane (Economie, Filosofie, Logică şi argumentare, Psihologie, Sociologie). Modelele sunt orientative şi au ca scop familiarizarea elevilor şi a profesorilor cu tipul de subiecte, precum şi cu nivelul de dificultate. Cine merge la şcoală să înveţe trece sigur Bac-ul Modelele seamănă cu subiectele de la Bacalaureatul din acest an, atât din punct de vedere al structurii, cât şi al gradului de dificultate. Liliana Preoteasa, director general în cadrul Ministerului Educaţiei, precizează că subiectele de anul viitor vor fi accesibile, cu un grad mediu de dificultate, la fel ca în acest an. "Vor fi construite în aşa fel încât să poată fi rezolvate de orice elev care a mers la şcoală cu scopul de a învăţa", spune Liliana Preoteasa.
Metodologia de organizare a examenului este aceeaşi, iar de data aceasta toate sălile vor fi supravegheate video. "Sper că, văzând rezultatele anterioare, elevii s-au convins că pot lua examenul doar învăţând. Nu se poate altfel", subliniază reprezentanta Ministerului Educaţiei. Calendarul examenului Absolvenţii claselor a XII-a vor încheia anul şcolar pe 1 iunie 2012, iar prima sesiune a examenului de Bacalaureat se va desfăşura în perioada 11 iunie-6 iulie. Rezultatele se vor afişa pe opt iulie.
Cea de-a doua sesiune va avea loc în intervalul 20-31 august, iar rezultatele se publică pe 2 septembrie 2012. Un examen de groază În prima sesiune a Bacalureatului de anul acesta au fost eliminaţi din examen 661 de elevi, pentru fraudă sau tentativă de fraudă, de două ori mai mulţi decât în anul anterior. Promovabilitatea la nivel naţional în aceeaşi sesiune a fost de 45,72% (după contestaţii), cea mai scăzută din ultimii 20 de ani. "Nu intenţionăm să creştem gradul de dificultate al subiectelor. Sper că elevii s-au convins că pot lua examenul doar învăţând." LILIANA PREOTEASA, director general în Ministerul Educaţiei MODIFICĂRI Examen diferit din 2015-2016 În următorii trei ani, Bacalaureatul nu se va mai schimba. Modificări apar începând cu anul şcolar 2015- 2016, când examenul se va susţine la următoarele probe: Proba A- de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, Proba B- de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare în limba maternă, Proba C- de evaluare a competenţei lingvistice la două limbi de circulaţie internaţională, studiate pe parcursul liceului, Proba D-de evaluare a competenţelor digitale, şi Proba E. Aceasta din urmă constă în probe scrise de evaluare a competenţelor la: limba şi literatura română, limba şi literatura maternă şi două probe diferenţiate, în funcţie de profil real/uman, ori filieră tehnologică/vocaţională. Citiţi şi:
- Bac-ul i-a pus pe jar pe elevi. Piaţa meditaţiilor înfloreşte
- Prevenirea eşecului la BAC: examene la foc continuu pentru elevi
- Ministrul Funeriu, despre dezastrul de la Bac. "Culpa este colectivă, trebuie să ne-o asumăm ca naţiune"
- Bacalaureat 2011: Rezultatele finale: după contestaţii, au promovat 16,80%