Bac 2017. Proba de limba română. Subiecte, barem, calendar. Emoții puține, lux și parada modei la liceele cu pretenții

Bac 2017. Proba de limba română. Subiecte, barem, calendar. Emoții puține, lux și parada modei la liceele cu pretenții

Bac 2017. Bacalaureat 2017. Proba limba română. Subiecte, barem, calendar, edu.ro. Cei aproximativ 148.000 de elevi care au terminat clasa a XII-a, au intrat, de ieri, în focurile examenului de Bacalaureat. Testarea la prima probă, cea orală la Limba şi Literatura română se desfășoară pe parcursul a două zile, adică până astăzi inclusiv

Bac 2017. Bacalaureat 2017. Proba limba română. Subiecte, barem, calendar, edu.ro. Aceasta a fost doar încălzirea, pentru că la probele orale, elevii nu primesc note, ci calificative - mediu, avansat sau experimentat. Practic, doar cine nu se prezintă sau refuză să răspundă pică acest test. Greul va începe abia pe 27 iunie, odată cu probele scrise.

În același stil se vor desfășura și probele de evaluare a competențelor digitale și a celor lingvistice într- o limbă străină. Menționăm că 70.000 de elevi și-au echivalat proba de Competențe Digitale de la Bacalaureat cu ECDL (cel mai răspândit standard global de certificare a competențelor digitale, recunoscut în peste 100 de țări, cu 15 milioane de persoane înregistrate în program).

Examenul, o bagatelă la I.L.Caragiale din București

Ne puteți urmări și pe Google News

Bac 2017. Bacalaureat 2017. Proba limba română. Subiecte, barem, calendar, edu.ro. Pâlcuri-pâlcuri, prin părculețul Constantin Brâncuși sau pe lângă intrarea în liceu, primii dintre cei aproximativ 300 de absolvenți ai celor zece clase a XII-a ai Colegiului Național „Ion Luca Caragiale”, au început să se adune ieri, încă de la ora 9.00.

Mai schimbau impresii, își împărtășeau emoțiile… Soare puternic. Lumea caută cu înfrigurare locurile umbroase. Mașini luxoase, ținute elegante, machiaj impecabil. Că doar ne aflăm pe Calea Dorobanților, într-unul dintre cele mai „fițoase” cartiere bucureștene. Deopotrivă, însă, cu acuratețea imaginii exterioare, a fost și forma de exprimare, care ne-a lăsat impresia unei pregătiri serioase, responsabile… Așa că, prima testare, conform celor susținute la ieșire, a fost o joacă pentru majoritatea elevilor. Candidații au avut de răspuns la niște întrebări pe baza unui pasaj la prima vedere, apoi de construit un text argumentativ pornind de la o afirmație. Toți cei trei adolescenți intervievați au obținut calificativul maxim: Experimentat.

Bac 2017. Bacalaureat 2017. Proba limba română. Subiecte, barem, calendar, edu.ro. Denisa-Isabela: „Subiectul nu a fost deloc greu, dar m-am și pregătit cum trebuie. Doamnele profesoare au fost foarte amabile, a fost o atmosferă plăcută, ne-au servit chiar și cu ciocolată... Am avut un text narativ, legat de un personaj care atunci când se trezea dimineața, vedea la el în cameră ce i se va întâmpla în acea zi. La al doilea test, a trebuit să-mi exprim opinia despre perceperea vieții ca o carte plină de semne”.

Alexandra: „A fost foarte ușor, deși la început am avut emoții. Îmi tremurau picioarele. Mi-a picat un text memorialistic. În plus, a trebuit să-mi exprim punctul de vedere despre rolul autocunoașterii în dezvoltarea personală. Ne-au examinat doamna profesoară de clasă, care ne-a predat Limba română în toți acești ani, și o colegă a dânsei”.

Tudor: „Foarte simplu! Chiar nu a fost nevoie să fac meditații, pentru că profesorii de la ore sunt foarte bine pregătiți și ne-au învățat să trecem cu brio peste tot. Mi-a picat stilul beletristic și în aproximativ cinci minute am terminat tot. Mai departe aș vrea să merg la Facultatea de business și administrarea afacerii. La privat, pentru că mi se pare mai de calitate decât învățământul de stat”.

„Mi-a picat un pasaj din Petre Țuțea, am vorbit până m-au oprit”

Atmosfera relaxată din curtea Colegiului Național I. L. Caragiale am regăsit- o și pe strada architect Ion Mincu, la unul dintre cele mai bune licee din România - „Tudor Vianu”. „A fost ușor. N-am avut emoții pentru că la noi, la Vianu, se învață bine la toate materiile. Mi-a picat un pasaj din Petre Țuțea, care- mi place, așa că le-am vorbit până m-au oprit. Au fost vreo cinci întrebări, dar nu ceva provocator sau dificil. Am luat „experimentat” și am plecat. Mi-am echivalat examenul de evaluare a competenţelor digitale, așa că următorul examen îl am pe 14 iunie, am ales engleza. Mulți am făcut asta. Trebuia să-mi echivalez și engleza și scăpam și de examenul ăsta”, ne-a explicat un tânăr care ieșea grăbit pe poarta Colegiului Național „Tudor Vianu” din București.

Cum se pune problema la „Vianu”

După examen, mulți dintre colegii săi au rămas în curtea din spatele liceului. Unii ascultau muzică, alții jucau baschet sau pur și simplu stăteau de vorbă. „La Vianu nu se pică Bacalaureatul. E cel mai bun liceu și n-a fost ușor pentru fata mea să învețe aici patru ani. La ei se pune problema altfel: cine va avea media cea mai mare. Așa a fost mereu. Nu știe că o aștept, probabil că o să se supere când o să mă vadă. Eu am emoții, ea nu (n.r. - râde). Probabil că e în curtea din spate, cu colegii. O mai las un pic, pe urmă o sun”, ni s-a confesat tatăl unei fete, singurul părinte care mai aștepta, ieri, la prânz, în fața colegiului.

Se preconizează o promovabilitate de 70%

Examenul de bacalaureat a devenit un dezastru național după introducerea camerelor video care supreveghează elevii în sălile de clasă. Primii ani au fost cei mai dificili, mulți dintre elevi mărturisind că au fost intimidați de sistemul de supraveghere. Apoi s-au înregistrat progrese, de la o sesiune la alta. Anul trecut a fost primul în care procentul de promovabilitate a crescut, chiar dacă aproape nesemnificativ.

Dacă trendul ascendent se păstrează, în 2017 ar trebui să se înregistreze un grad de promovabilitate de aproape 70% după prima sesiune, ceea ce își dorește atât Ministerul Educației, cât și Ministerul Muncii. Dar mai ales universitățile, care au rămas cu foarte puțini studenți. Mai ales că școlile de top din Occident sau de peste Ocean stau cu ochii țintă pe olimpicii noștri.

FOTO: Căldură mare, energizantele merg tocmai bine!

Bac 2017. Capcanele examenului

În ultimii ani s-a tot vehiculat ideea relaxării subiectelor și mai ales de a se introduce examene alternative, ca să nu se creeze haos pe piața muncii. Câteva sute de mii de absolvenți de liceu fără examenul final, în zece ani, înseamnă o supradozare cu viitori asistați social în următoarele două-trei decenii. Experiența din ultimul timp arată că elevii care nu reușesc să ia examenul de maturitate renunță la continuarea școlii și pleacă la muncă în străinătate.

Calendarul sesiunii iunie-iulie

● 8 - 9 iunie - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă - proba B;

● 9, 12, 13 iunie - Evaluarea competenţelor digitale - proba D;

● 14 - 16 iunie - Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C;

● 26 iunie - Limba şi literatura română - proba Ea) – probă scrisă;

● 27 iunie - Limba şi literatura maternă - proba Eb) - probă scrisă;

● 28 iunie - Proba obligatorie a profilului - proba Ec) - probă scrisă;

● 30 iunie - Proba la alegere a profilului şi specializării - proba Ed) - probă scrisă;

● 5 iulie - Afişarea rezultatelor (până la ora 16.00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16.00 – 20.00);

● 6 - 9 iulie - Rezolvarea contestaţiilor;

● 10 iulie - Afişarea rezultatelor finale.

Polițiștii stau cu ochii pe BAC

Bac 2017. Peste 3.500 de polițiști și 1.700 de jandarmi vor asigura, la nivel național, măsurile de ordine publică pe perioada desfășurării examenului de Bacalaureat din acest an. Totodată, jandarmeria asigură protecția centrelor în care sunt concepute și corectate subiectele de examen și a celor în care se soluționează contestațiile. „Bacalaureatul este un moment important pentru mii de elevi și pentru familiile acestora și vreau să ne asigurăm că în proximitatea instituțiilor de învățământ nu vor fi înregistrate evenimente care să afecteze siguranța copiilor”, a explicat Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne.