Azomureş intră în pauza mare

Combinatul chimic a anunţat că îşi opreşte producţia săptămâna viitoare, din lipsa comenzilor, iar cei mai mulţi angajaţi vor intra în şomaj tehnic din decembrie.

Producătorul de îngrăşăminte chimice Azomureş din Târgu-Mureş a anunţat, ieri, sistarea activităţii de producţie. „Toţi muncitorii aferenţi vor fi trimişi în şomaj tehnic. Rămân numai cei care supraveghează instalaţiile şi reparaţiile“, a declarat Mariana Dăndă rău, vicepreşedinte al sindicatului „Alternativa 2002“, din Azomureş, după discuţii pe această temă cu conducerea sindicatului.   Surse din conducerea combinatului au precizat, pentru Mediafax, că decizia va afecta aproximativ 1.000 de muncitori, respectiv jumătate din numărul lor total. Aceştia vor intra în şomaj tehnic la începutul săptămânii viitoare. Potrivit surselor, perioada de şomaj va fi cuprinsă între 1 decembrie 2008 şi 12 ianuarie 2009. Toate aceste măsuri sunt cauzate de lipsa comenzilor, mai susţin oficialii societăţii.

În urmă cu două săptămâni, Azomureş luase o decizie similară pentru unele instalaţii, care şi-au oprit activitatea până la finele anului. Circa 250 de muncitori, în mare parte necalificaţi, au fost trimişi atunci acasă.   În această perioadă, salariaţii vor primi o indemnizaţie de 75% din salariul de bază, susţine conducerea combinatului.

Decizia de ieri a afectat şi cotaţia acţiunilor Azomureş la Bursa de Valori Bucureşti, care au scăzut cu 14,73% după anunţul companiei şi s-au închis la 0,191 lei. Aproape 50.000 de angajaţi din sectorul privat şi-au pierdut locul de muncă în ultimele două luni, potrivit Consiliului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii. ArcelorMittal renunţă la angajaţii de top

Tot ieri, cel mai mare producător de oţel la nivel mondial, ArcelorMittal, a anunţat că ar putea concedia 9.000 de angajaţi, din care 6.000 în Europa de Vest, în urma deteriorării situaţiei economice.

Măsura ar afecta categoriile superioare de angajaţi şi mai puţin muncitorii. La începutul acestei luni, grupul a spus că va scădea producţia cu 35% în ultima parte a anului.

Activitatea a fost redusă inclusiv în România, unde compania deţine patru combinate siderurgice la Galaţi, Iaşi, Hunedoara şi Roman, operatorul portuar Rompertmet Galaţi şi filiala locală a ArcelorMittal Construction.