Azi vom simti 51 de grade C

Cinci judete din tara si Capitala au primit cod rosu.  La peste 45 de grade Celsius, caldura se transforma in durere.  Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a dat cod rosu pentru sudul tarii pentru prima data de cand s-a introdus sistemul de avertizare in culori.

In Bucuresti si judetul Ilfov, in judetele Giurgiu, Teleorman, Olt si Dolj, temperatura aerului va depasi 41 de grade Celsius la statiile meteorologice.

Specialistii de la Accuweather.com arata ca, daca la umbra sunt la 41 de grade Celsius, corpul omenesc resimte o temeperatura de 43 de grade Celsius. Daca temperatura „oficiala” este de 42 de grade Celsius, corpul omenesc resimte 51 de grade Celsius. 

Limita suportabilului: 45 de grade C Organsimul uman percepe diferenta chiar si atunci cand temperatura de afara este cu jumatate de grad mai ridicata. Limita suportabilului este la 45 de grade C. „Peste aceasta temperatura, organismul nu va mai simti caldura, ci durere”, explica fiziologul Radu Braga, de la Facultatea de Medicina din Bucuresti.

Expertii japonezi au demonstrat ca oamenii nu mai pot lucra normal la o temperatura ambientala de peste 27 grade C, daca desfasoara o activitate intensa, si la peste 32 grade C daca au munca de birou.

Din cauza temperaturilor mari, presiunea sangelui scade, iar creierul si inima nu se mai iriga. In prima faza, apar ametelile, senzatia de voma si greata. „Procesele fiziologice se dau peste cap. Si enzimele, si proteinele, si grasimile din corp au o temperatura optima de functionare. Creierul este format din grasimi care se pot topi la temperaturi extreme”, explica medicul Radu Braga.

SFATURI

Adaugati un gram de sare la un litru de apa

Medicii va sfatuiesc sa consumati apa, de preferat minerala, care contine saruri. Pentru ca lichidele sa fie retinute in corp, se poate adauga un gram de sare la un litru de apa plata. Evitati cafeaua, nu va racoriti cu bere.

„Alcoolul si cofeina deshidrateaza. Daca stimulati pierderea de lichide, veti ajunge la dezechilibre hidroelectrolitice”, avertizeaza fiziologul Radu Braga. Purtati pe cap o sapca, o palarie sau un batic de culoare deschisa, astfel incat sa nu supraincalziti creierul.

Ministerul Muncii a elaborat un set de masuri care trebuie aplicate de angajatori in cazul temperaturilor extreme:

> reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice;

> ventilatie la locurile de munca;

> alternarea efortului dinamic cu cel static;

> alternarea perioadelor de lucru cu cele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer;

> asigurarea apei minerale adecvate, cate 2-4 litri de persoana pe schimb;

> asigurarea echipamentului individual de protectie;

> asigurarea de dusuri.

Angajatorii care nu pot asigura conditiile de mai sus trebuie sa reduca programul sau sa-l esaloneze in schimburi.

EMOTII PRELUNGITE

Examene decalate

Universitatile care organizeaza admitere astazi si-au modificat orarele, pentru a respecta avertizarea de cod rosu din Capitala. Astfel, Academia de Studii Economice a decis ca atat astazi, cat si maine, examenele de dimineata sa se desfasoare cu incepere de la ora 9.00. Candidatii pot intra in sali intre 8.00 si 9.00, dupa cum a precizat rectorul Ioan Rosca.

Seriile care dau testare dupa-amiaza se vor prezenta la facultate intre 17.00 si 18.00, iar probele vor incepe la 18.01. In aceasta dupa-amiaza au loc examene la Contabilitate, Informatica de Gestiune si Economie Generala. 

Si la Universitatea Bucuresti (UB), la Facultatea de Litere (specializarea Relatii internationale si studii europene) si la Facultatea de Sociologie si Asistenta sociala (specialitatea Sociologie), accesul in sali va avea loc astazi la ora 7.00. La Facultatile de Istorie si Sociologie si Asistenta sociala (specializarea Asistenta sociala), accesul in sali se va face la ora 18.00. Toate salile de examen sunt dotate cu aparate mobile de aer conditionat. (Eugenia Mihalcea)

TARA ARDE

Paduri parjolite

INCENDII. Peste 10 incendii, in care au ars 60 de hectare de miriste si vegetatie uscata, au fost inregistrate in Dolj. Peste trei hectare de padure au ars in Muntii Buzaului, iar pompierii s-au luptat mai mult de cinci ore cu flacarile care, in unele locuri, au atins o inaltime de 30 de metri. In masivul Piatra Craiului, la cota 1.700, 15 hectare de padure s-au facut scrum in mai putin de 24 de ore. Incendiul a izbucnit din cauza temperaturilor excesive.

LINIA VERDE. Telefonul infiintat special pentru romanii aflati in dificultate, in perioada caniculara, nu functioneaza decat daca este apelat de pe un telefon fix. Pentru ca este un tel verde, 0800.800.87, nu exista mijloacele tehnice pentru a fi apelat si de pe mobil, dupa cum recunoaste Oana Grigore, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii.

Astfel, acordarea serviciilor de consiliere si a recomandarilor pentru reducerea efectelor caniculei se poate face numai de pe fix si doar intre orele 8.00 si 20.00. (Eugenia Mihalcea)

UCIS DE CALDURA. Un tanar de 28 de ani, din comuna Stolnici, judetul Arges, a murit intr-un tren personal care se deplasa pe ruta Pitesti - Calimanesti. Martorii au spus ca barbatul se plansese de caldura insuportabila din tren. Politistii au gasit asupra victimei mai multe retete medicale, ceea ce i-a determinat sa presupuna ca ar fi avut probleme de sanatate. (Laura Ilie)

PE USCAT. Au secat 15 bazine de la Gruia, cea mai mare ferma piscicola din Mehedinti. Zeci de tone de peste, o rezervatie naturala de nuferi si 184 ha de luciu de apa au disparut. (Adrian Bidilici)

MEDICI IMBOLNAVITI. Personalul medical de la Serviciul de Ambulanta Timis s-a micsorat si trei echipaje au fost descompletate, dupa ce medicii s-au imbolnavit din cauza caniculei. „Oamenii au suportat cu greu caldura si trei echipaje s-au descompletat pentru ca personalul s-a imbolnavit”, a declarat pentru Mediafax Iancu Leonida, directorul Serviciului de Ambulanta Timis.

Serviciul de Ambulanta Timis nu are nicio masina dotata cu aer conditionat, iar pe perioada  caniculei echipajele au fost suplimentate cu numarul maxim de echipaje, sase pentru tot judetul.

MASURI

Ce presupune codul rosu

Avertizarea cod rosu anuntata de guvern  presupune o serie de masuri suplimentare luate de autoritati, inclusiv reducerea programului de lucru in cazul unor institutii care nu asigura mediu corespunzator si modificarea intervalelor de lucru cu publicul, in cazul ghiseelor apartinand institutiilor publice.

„Oamenii trebuie sa inteleaga ca in intervalul orar 11.00-16.00 trebuie sa stea in casa si, de aceea, trebuie redus programul la ghisee. Daca mentinem programul normal, oamenii se vor imbulzi sa-si plateasca facturile”, ne-a declarat secretarul de stat in Ministerul de Interne, Victor Paul Dobre.

Programul de functionare al administratiei locale recomandat este intre orele 7.30-11.00, respectiv 18.00-20.00. In plus, guvernul a decis cresterea numarului de ambulante. „Prin intermediul telefonului verde care a fost pus la dispozitia populatiei, cetatenii care au probleme pot solicita voluntari de la Crucea Rosie, care sa-i sprijine in rezolvarea problemelor personale sau de sanatate”, a precizat ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Chiar daca avertizarile cod portocaliu si cod rosu vor fi ridicate maine, dupa cum sustin reprezentantii Comitetului, intre timp ar putea aparea si probleme legate de rezerva de apa.

„Nu sunt informatii ca am fi intr-o situatie problematica cu privire la rezerva de apa. Desigur ca mentinerea temperaturilor si prelungirea secetei pot duce, intr-un orizont de timp, la unele probleme, dar Ministerul Mediului monitorizeaza in mod constant si va anunta daca se creeaza aceasta premisa”, a precizat ministrul internelor, Cristian David.

Comitetul de criza  Comitetul de criza pentru prevenirea caniculei s-a intalnit incepand de saptamana trecuta in fiecare zi, pentru a stabili o serie de masuri ce trebuie luate in caz de cod galben sau portocaliu. Din acest comitet fac parte o serie de ministri sau secretari de stat ce conduc domenii-cheie precum Sanatatea, Administratia si Internele sau Ministerul Muncii.

Cei care coordoneaza activitatea acestui comitet si care au fost insarcinati in mod expres de premierul Calin Popescu-Tariceanu sa verifice permanent situatia sunt ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, si ministrul internelor, Cristian David. (Mihaela Dinca)

SUDUL IN FLACARI

„Ne apropiem de recordul absolut al lunii iulie”

„Astazi (luni - n.r.) s-au indeplinit criteriile dupa care dam cod rosu: doua zile la rand de temperaturi peste 41 de grade Celsius, pe arii extinse din aceeasi regiune. In cazul de fata este vorba despre suprafete mari din sudul tarii”, explica Ion Sandu, directorul ANM. El a adaugat ca atentionarea nu se va mentine si pentru zilele urmatoare, deoarece se vor inregistra intensificari ale vantului in regiunile din vestul si nordul tarii, care isi vor face simtita influenta si in sudul tarii.

„Marti ne vom apropia de recordul absolut al lunii iulie, care este de 43,5 grade la Giurgiu, insa nu cred ca il vom atinge”, completeaza Sandu. Problema, ca si pana acum, va fi indicele de confort termic ce va depasi frecvent pragul critic de 80 de unitati.

Asta va spori senzatia de disconfort cauzata de temperaturile mari asociate cu umiditatea din aer. De maine, vijeliile vor deveni mai intense, iar fenomenele de instabilitate atmosferica mai frecvente, chiar daca pe arii restranse. (Andreea Ciuperca)

 

 

 

 

CALDURA MARE, MONSER!

Canicula a golit centrul Capitalei de oameni si masini

Reporterii EVZ au luat pulsul Capitalei la polul caldurii, in centru, pe axa care leaga nordul de sudul Capitalei, de la Piata Romana la Piata Unirii. Canicula a imputinat radical numarul de autovehicule iesite la „plimbare”, descongestionand in sfarsit traficul rutier. Alin, unul dintre taximetristii care trec zilnic pe bulevardul Magheru, spune: „Circulatia e de nerecunoscut la ora asta (16.00 - n.r.), macar cu asta ne-a ajutat caldura, caci altfel fierbem ca melcii in masina”.

De pe Magheru pana pe bulevardul I.C. Bratianu, mercurul termometrului a urcat ieri, in jurul orei 16.00, la 40 de grade Celsius la umbra si 42 grade C la soare. O diferenta de temperatura, practic, imperceptibila pentru putinii trecatori care au ignorat sfaturile ministrului sanatatii de a nu iesi pe strazi pana la ora 17.00.

„Curajosii” iesiti pe strazi se vantura, in schimb, la relanti. Miscarile lor aduc cel mult cu cadrele lente, transmise in reluare, din timpul unui meci de fotbal. Noroc insa cu terasele din oras. In fata lor, angajatii toropiti se joaca veseli cu furtunul.

„E meserie sa dai cu apa pe caldura asta. Da’ uite ca tot inauntru se inghesuie clientii, ca-i aer conditionat”, ne spune chelnerul unei terase de langa Intercontinental. Acesta recunoaste ca, din cauza aerului incins, la mesele de afara se mai asaza, peste zi, doar cei care nu prind locuri in interiorul barului.

Dincolo de circulatia aerisita a masinilor din centrul Capitalei, pustiirea Bucurestilor se masura ieri dupa-amiaza fie si numai tragand cu coada ochiului in statiile RATB. Aici, apogeul aglomeratiei gravita in jurul numarului de trei-patru calatori, incinsi ca racii sub copertinele tapetate de reclame la bauturi racoritoare. Efectul? In autobuzele Mercedes, achizitionate de Primaria Generala, inghesuiala disparuse complet, calatorii nedepasind numarul de scaune. (Laurentiu Mihu)

DOLJ

Panica si strazi pustii

Doljenii au aflat inspaimantati despre avertizarea cu cod rosu, majoritatea baricadandu-se deja in case. „Aflai, ca dadura la televizor. Inseamna ca luam foc, asta inseamna. Eu nu mai ies din casa pana trece”, a spus Marioara Ghitulescu, 60 de ani, imediat dupa ce stirea s-a raspandit in Craiova.

„Eu am scos termometrul pe geam. 44 de grade C arata, si tot nu l-am lasat sa stea mai mult de un minut. M-am crucit. Cat o tine codul rosu, in primul rand nu ma duc la serviciu”, ne-a declarat Mihai Raduletu, 25 de ani. (Gabriela Zanfir)

IN TOP Cea mai fierbinte capitala europeana

Bucurestiul va fi astazi cea mai fierbinte capitala din Europa de Centru si Est. Conform hartii de maxime termice (foto) publicata pe site-ul CNN la sectiunea destinata prognozei meteorologice, diferenta de temperatura dintre capitala noastra si cele ale tarilor din jur este de minimum 3 grade Celsius.

Daca la Atena sunt prognozate 38 de grade Celsius, iar temperatura pe care o va resimti corpul uman va fi tot de 38 de grade Celsius, la Bucuresti, cele 41 de grade Celsius vor fi resimtite ca  fiind 51 de grade Celsius, conform site-ului AccuWeather.com.

Ieri, in Capitala erau 41 de grade Celsius la statiile meteorologice, dar corpul uman resimtea 40 de grade Celsius, datorita vantului care incepuse deja sa bata la orele amiezii.

Cititi si: HERA: Bomba Celsius