Evenimentul Zilei > Social > Azi sunt prăznuiți Sfântul Proroc Iona și Sfântul Apostol Codrat. Zi specială pentru cei plecați dintre noi
Azi sunt prăznuiți Sfântul Proroc Iona și Sfântul Apostol Codrat. Zi specială pentru cei plecați dintre noi

Azi sunt prăznuiți Sfântul Proroc Iona și Sfântul Apostol Codrat. Zi specială pentru cei plecați dintre noi

Calendar ortodox 21 septembrie – Sfântul Apostol Codrat. Acesta este Sfântul a predicat cuvântul Domnului în Atena și în Mangesia, fapt pentru care a fost alungat de persecutori, lovit cu pietre și supus multor chinuri. De asmenea, în ziua de 21 septembrie se face pomenirea Sfântului Prorooc Iona, din Cariatmaus. Sfântul proroc Iona era fiul lui Amatie.

Sfântul proroc Iona este cinstit pe 21 septembrie. Sfantul Iona era fiul lui Amatie. Mama acestui proroc Iona, fiind văduvă, petrecea în Sarepta Sidonului. Această văduvă a hrănit pe Ilie proorocul în vreme de foamete; mai ales ea a fost hrănită de dânsul, că vadra de făină n-a scăzut şi urciorul cu untdelemn nu s-a împuţinat în casa ei prin venirea proorocului. Atunci Iona, fiind prunc mic, s-a îmbolnăvit şi a murit.

Sfantul Apostol Codrat a facut parte din cei Saptezeci de Apostoli ai Mantuitorului. A vietuit in secolul al II lea si a vestit Evanghelia in Atena si Magnesia. Prin predica sa, a stins focul jertfelor paganesti si a zdrobit idolii. Dar, dupa cum intunericul uraste lumina, tot astfel si paganii l-au urat pe Sfantul Codrat. L-au batut cu pietre, l-au aruncat in temnita si l-au infometat pana ce si-a dat sufletul in mainile Domnului. A trecut la cele vesnice in timpul imparatului Adrian (117-138).

Sfantul Codrat a scris o Apologie a crestinismului si i-a dat-o imparatului Adrian. Aceasta carte l-a atins atat de mult pe Adrian, incat a dat ordin incetarii oricaror persecutii impotriva crestinilor, afara de situatia vinovatiei lor din cauza unei crime civile.

Ziua celor plecați dintre noi

Se spune că astăzi în Calendarul Ortodox este o zi neoficială a celor plecați dintre noi. Chiar dacă nu este ziua oficială a celor plecați dintre noi, astăzi docmele bisericești cu ocazia prăznuirii celor doi sfintți pe 21 septembrie.

Astfel este bine să-i pomenești pe cei dragi care nu mai sunt printre noi și să oferi pomană, persoanelor care în viață le-au fost alături. Nu este bine să pomenești gestul scopului tău, ci pomana s-o faci din suflet.

Tot astăzi este bine să te rogi pentru cei morți și plecați dintre noi și să-i ceri lui Dumnezeu să le ierte păcatele și să-i odihneacă în pace.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: