Azi e ziua naturismului, un trend care de secole a cucerit milioane de oameni

Azi e ziua naturismului, un trend care de secole a cucerit milioane de oameni

Ziua mondială a naturismului este celebrată în fiecare an pe 19 iunie. Practica nudismului a fost inventată de francezi: i se spunea ”gimnosophie” și a luat naştere la iniţiativa unui geograf de la mijlocul secolului al XIX-lea. Elisée Reclus considera că nuditatea colectivă este un mijloc de revitalizare fizică.

La finele secolului al XIX-lea, practica nudismului a ajuns în Prusia, ca reacție împotriva industrializării, arată documentele istorice. Astfel, în anul 1893, un sociolog german scrie ”Nacktkultur” (”Cultura nudităţii”), una dintre primele cărţi care promovează binefacerile nudităţii sociale. Peste doar un deceniu, în Germania apare prima staţiune balneară nudistă, la Klinberg, care va funcționa ca atare până în anul 1981. Între timp au mai apărut 380 de stațiuni similare, dar și o mișcare socială nouă: ”Frei-Körper-Kultur” (”cultura corpului liber), care se va extinde trepat în Europa, iar la mijlocul secolului trecut ajunge și în America.

Trebuie amintit și că la începutul anilor '40, regimul nazist a legalizat naturismul, iar astăzi, Germania numără cu aproximație 7.000.000 de persoane care practică nudismul în timpul vacanţelor de vară. Franța a rămas în continuare prima destinaţie turistică mondială pentru practicarea nudismului.

Ne puteți urmări și pe Google News