Avocatul rebel. SUSPANS cu GEORGE ARION

Avocatul rebel. SUSPANS cu GEORGE ARION

Orice carte a lui John Grisham – pe care Ken Follett îl consideră “cel mai bun autor de thriller în viață” – este un regal.

Scriitura sa are farmec, eroii săi sunt credibili și implicați în întâmplări palpitante, imaginate cu multă ingeniozitate. “Firma”, “Cazul Pelican”, “Clientul”, “Camera morții”, “Partenerul” și celelalte romane ale sale – multe dintre ele ecranizate – investighează cu multă acuratețe, cu o perfectă cunoaștere a domeniului, modul în care se aplică legea în SUA.

Asta l-a determinat (tot) pe Ken Follett (autorul neuitatului “Prin urechile acului”) să decreteze că “Grisham este, fără îndoială, cel mai bun scriitor de thriller juridic.”

Și în “Avocatul rebel” John Grisham descinde în același univers populat de judecători, avocați, procurori, jurați care împart dreptatea în procese complicate, urmărite de public cu sufletul la gură.

Ne puteți urmări și pe Google News

De această dată protagonistul este un avocat cum n-am mai întâlnit în vreo narațiune. Dar să-l lăsăm pe el însuși să se prezinte.

“Numele meu este Sebastian  Rudd și cu toate că sunt cunoscut ca un fel de justițiar, n-o să-mi vedeți numele scris nici pe panouri publicitare, nici pe băncile din stațiile de autobuz și nici în << Pagini aurii>>. Nu plătesc ca să mă vadă oamenii la televizor, deși mă aflu des acolo. Numărul meu nu se află în nicio carte de telefon.

N-am un birou ca toți avocații. Port armă legal, pentru că numele și fața mea atrag atenția unor oameni care, la rândul lor, dețin arme și nu ezită să le întrebuințeze.

Locuiesc singur, de obicei dorm singur și n-am răbdarea și capacitatea de înțelegere necesare pentru a menține relații de prietenie. Justiția este viața mea, întotdeauna solicitantă și doar rareori oferind satisfacție…

În ultima vreme, mă văd nevoit să dorm în camere ieftine de motel pe care le schimb săptămânal. Nu încerc să economisesc bani, ci doar să rămân în viață. Sunt mulți oameni care ar vrea să mă omoare…”

De ce se simte Rudd amenințat? Pentru că deseori acceptă să apere persoane suspectate de crime oribile, iar cetățenii indignați, care nu au răbdare să se stabilească un verdict, vor să împartă ei dreptatea, omorându-i și pe acuzați, și pe avocații lor.

În “Avocatul rebel” sunt anchetate omoruri, răpiri, violuri, evadări spectaculoase din închisori de maximă securitate. Însă nu toți cei aduși în sălile de tribunal să dea socoteală de faptele lor sunt vinovați.

Polițiști corupți sau dând dovadă de exces de zel, procurori vizând să-și consolideze cariera, judecători urmărind să-și sporească faima din rațiuni politice târăsc, uneori, inocenți în fața juriului și chiar reușesc să-i condamne,  manipulând probe, admițând mărturii mincinoase.

Deși își pune viața în pericol, deși e amenințat să fie dat afară din barou, Rudd nu ezită să demaște erorile permise de un sistem juridic cu multe hibe. Nu se acoperă de glorie, nu câștigă bani, dar își păstrează conștiința curată acționând astfel ca, de fiecare dată, să triumfe adevărul și dreptatea.

John Grisham ne-a propus un nou erou de neuitat. Iar cartea sa nu e doar o ficțiune.