Avocatul Poporului zice că n-are competențe cu privire la procesul electoral

Avocatul poporului

Avocatul Poporului a răspuns unei pețiții din partea SNSPA în care i se solicita să sesizeze Curtea Constituţională a României, invalidarea primului tur al alegerilor prezidențiale, având în vedere încălcarea prevederilor Art. 81 din Constituţia României de către candidatul Călin Georgescu.

Avocatul Poporului, despre invalidarea procesului electoral

Avocatul Poporului: Răspuns colectiv referitor la petițiile prin care se solicită Avocatului Poporului sesizarea Curții Constituționale cu privire la procesul electoral, aflat în desfășurare.

Printr-o serie de petiții trimise instituției Avocatului Poporului s-a solicitat sesizarea Curții Constituționale cu privire la procesul electoral, aflat în desfășurare.

1. Raportat la situația de ansamblu prezentată în sesizările formulate cu trimitere la informațiile apărute în spațiul public, instituția Avocatul Poporului precizează că nu are competențe cu privire la invalidarea procesului electoral pentru alegerea Președintelui României.

În conformitate cu prevederile constituționale și legale, în exercitarea atribuțiilor sale, Avocatul Poporului nu se substituie autorităților publice, iar în materie electorală, autoritățile cu astfel de atribuții sunt precizate în legislația electorală.

Avocatul Poporului, despre invalidarea procesului electoral.

Renate Weber, Avocatul Poporului. Sursa foto: Arhiva EVZ

Alte atribuții ale Avocatului Poporului

2. Din dispozițiile art. 146 lit. a) și lit d) din Constituția României, rezultă că Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constituțională cu privire la constituționalitatea legilor, înainte de promulgarea acestora și poare ridica  direct excepții de neconstituționalitate privind legile și ordonanțele.

Pe cale de consecință, competențele Avocatului Poporului în materia controlului de constituționalitate sunt strict limitate la sesizarea Curții Constituționale referitor la constituționalitatea legilor, înainte de promulgarea acestora și ridicarea excepțiilor de la neconstituționalitate cu privire la legile și ordonanțele Guvernului.

În concluzie, instituția Avocatului Poporului este datoare să acționeze cu stricta respectare a prevederilor constituționale și legale în vigoare, se arată în comunicatul emis de avp.r.

SNSPA, solicitări pentru Avocatul Poporului

Reamintim că joi, 5 decembrie 2024, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) a solicitat:

„Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) vă adresează prezenta petiție pentru a vă solicita sesizarea Curții Constituționale a României, în conformitate cu atribuțiile prevăzute la art. 15 din Legea 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului, republicată, în vederea invalidării primului tur al alegerilor prezidențiale, având în vedere încălcarea prevederilor Art. 81 din Constituția României de către candidatul Călin Georgescu”, se arată în petiția nspa.ro.