Avocatul Poporului merge cu OUG 23 la Curtea Constituțională

Avocatul Poporului merge cu OUG 23 la Curtea Constituțională

Avocatul Poporului a atacat, miercuri, la Curtea Constituțională, ordonanța de urgență (OUG) 23/2020 privind achizițiile publice. Unul din motive  e acela că Guvernul a reglementat aspecte ce țin de răspunderea disciplinară a magistraților care soluționează litigii în domeniul achizițiilor publice, fără a avea avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Prin urmare a fost invocată o excepție de neconstituționalitate.

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională a României cu excepția de neconstituționalitate referitoare la prevederile art. IV pct. 26 din OUG nr. 23/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achiziţiilor publice, se arată într-un comunicat transmis de instituție.

Avocatul Poporului observă că prin articolul sus-menționat, ”în OUG nr. 23/2020 se instituie o nouă abatere disciplinară, doar pentru judecătorii ce alcătuiesc completurile specializate în achiziţii publice, instituindu-se astfel o discriminare în cadrul aceleiași categorii profesionale, prin raportare la ceilalți judecători”.

Asttfel, ”instituirea unor abateri disciplinare suplimentare doar pentru judecătorii completurilor specializate în achiziții publice nu are o justificare obiectivă”, mai transmite instituția. În plus, Avocatul Poporului consideră că nu există nicio justificare obiectivă rezonabilă pentru care o abatere disciplinară a judecătorilor să fie reglementată în cuprinsul altei legi decât cea privind statutul judecătorilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Statutul judecătorilor și procurorilor rezultă din legislaţia specială, edictată în concretizarea normelor constituţionale care acordă magistraţilor o poziţie deosebită în ansamblul diverselor categorii profesionale, caracterizată prin garanţii conferite în vederea asigurării independenţei şi imparţialităţii acestora, necesară înfăptuirii justiţiei, ca activitate fundamentală într-un stat de drept”, se mai arată în comunicatul citat.

Mai mult, în cadrul  procedurii de adoptare a OUG nr. 23/2020 s-a omis solicitarea avizului CSM, așa cum prevede Constituția.